Doctor%20Strange.jpg

Tohtori Outo, Maailman mahtavin velho

 

Marvel universumin uusin elokuva on ollut pitkään kovien paineiden alla ja itse olen tätä elokuvaa odottanut selvästi enemmän kuin monia muita. Tohtori Outo nimittäin sattuu olemaan yksi omia suosikki hahmojani. 

 

Kursivoidut pätkät ovat mahdollisia spoilereita.

 

Marvel universumin yhdestä voimallisimmasta hahmosta kertovassa elokuva Sorceress Supremen, tohtori Stephen Strangen rooliin astuu Benedict Cumberbatch.

Elokuvan nimikkohahmo tohtori Strange on menestynyt kirurgi jolla maine on noussut päähän, tuo oitis tavallaan mieleen erään toisen Marvel hahmon. Kun vakava auto-onnettomuus sitten muuttaa miehen koko elämän, lähtee hän matkalle, korjatakseen kätensä. Tuolla matkalla Strange päätyy kuitenkin osaksi tapahtumia joiden jälkeen aivan kaikki muuttuu eikä hän näe maailmaa saati universumia enää koskaan samalla tavalla.

Dr. Strange on hahmona yksi omia Marvel suosikkejani ja tarina on myös yksi parhaista. Siinä on draamaa, sisältöä ja paljon potentiaalia. Siksi onkin hyvä nähdä että sitä on osattu käyttää monessa kohtaa, todella hyvin. Kuten jo ensimmäinen kerta kun Strange pukee ylleen sen legendaarisen asukokonaisuutensa viimeisen osan. Kohtauksessa on samaa voimaa, mitä oli Iron Manissa kun Rautamies ensimmäisen kerran laittoi asun ylleen.

Benedict Cumberbatch oli aluksi arveluttava kandidaatti rooliin, sillä monia paremmalta kuulostaviakin miehiä oli tarjolla. Mutta sitten kun rooliin alettiin vihjailla monia niin paljon huonompia kandidaatteja, alkoi Cumberbatch kuullostaa todella hyvältä valinnalta ja aloin jo hieman toivoa että mies ottaisi pestin vastaan, jotta Strange saisi varmasti sopivan näyttelijän. Jos Cumberbatch jotakin osaa tehdä, niin se laajamittainen esiintyminen ja monenlaisten hahmojen tulkinta on yksi niistä asioista.


Tarinan alussa Strange on ylimielinen ja Benedict Cumberbatch onnistuu helposti tekemään itsestään sellaisen josta ei juuri pidetä, etenkään siinä rappio vaiheessa ja tähän tulee mukaan jopa Sherlock maisia vivahteita. Tarinan lopussa hän on helposti yksi MCU:n parhaita hahmoja, onnistuen tuomaan esiin sen, mitä tohtori Outoon tarvitaankin. Hän käy läpi isoja muutoksia ja niiden muutosten jälkeen odotan innolla sitä, miten hahmoa ja hahmon valtavaa potentiaalia tullaan hyödyntämään.

Monet Marvel näyttelijät ovat vasta usemman elokuvan jälkeen alkaneet todella toimia, mutta Cumberbatch tekee kuten RDJ, onnistuu tulemaan Dr. Strangeksi heti ensimmäisessä elokuvassa. Hän ei ehkä ole minulle se ykkösvalinta, mutta toisaalta, eipä ole ollut moni muukaan. Olisiko joku voinut tehdä roolin paremmin, paljon mahdollista, mutta moni ei olisi pystynyt siihen, mihin Benedict Cumberbatch pystyi juuri nyt. Hahmona Strange on onnistunut todella monella tavalla. Hän näyttää siltä miltä pitää ja hänen voimansa on tuotu hyvin esille, unohtamatta sitä, miten hän päätyi siihen pisteeseen.


Mitä tulee muihin näyttelijöihin niin Rachel McAdams on yksi elokuvan yllättävimpiä. Aikoinaan hänet olisi ollut ilo nähdä Black Widow’n tai Pepper Pottsin roolissa, mutta nyt tilanne on toinen. Christine Palmer on kuitenkin erinomaisesti tehty hahmo ja McAdams sopii rooliin hyvin, puhumattakaan siitä kuinka hyvin hän hoitaa roolinsa, tehden siitä paremman ottaen huomioon miten marginaalisessa roolissa hahmo on.

Eräs todella huonosti roolitettu mies on kuitenkin eräs, johon itselläni oli äärimmäisen suuret odotukset. Hän olisi ollut napakymppivalinta vaikka Strangen arkkiviholliseksi, Dormammuksi, mutta sen sijaan hänet on valittu esittämään helposti unohdettavaa sivuhahmoa. Mads Mikkelsenin kaltainen lahjakkuus kun on sitä sorttia jossa on potentiaalia huippu Marvel roistoksi, siis Kevin Baconin tasoiseksi.

Nyt Mikkelsen on enemmänkin pirun kova (ja pirun hölmön näköinen) elokuvan pääpahiksen liittolainen/apuri samaan tapaan kuin Azazel X-Men: First Classissa. Mikkelsen tekee timanttista työtä mutta pakko on todeta että potentiaalia on nyt käytetty väärin ja kunnolla. Todellinen voimien mittelö jää kuitenkin ikävästi sivuun todellisen pahuuden tullessa kuvaan vähän enemmän.

Sen sijaan paroni Mordoa esittävä Chiwetel Ejiofor on todella surkea valinta pahisrooliin. Hän ei oikein missään vaiheessa tunnu kovin uhkaavalta saati kiinnostavalta pahikselta ja vielä vähemmän kun sivussa on niinkin kova luu kuin Mads Mikkelsen. Sanoisin että suurin ongelma tässä on se, että Kaecilius on sellainen millainen Mordon pitäisi olla ja Mordo on sellainen millainen Wongin pitäisi olla. Mads Mikkelsen on juurikin sitä kaliberia mihin Mordo olisi sopinut erinomaisesti. Mordo lukeutuu oitis niihin epäonnistuneisiin Marvel hahmoihin.

Eräs elokuvan avainhahmoista aiheutti melkoisen valitusmyllyn mutta lopputulos on kyllä onnistunut. Muinainen nimistä mahtivelhoa esittävä Tilda Swinton on kyllä erikoinen valinta, mutta näyttelijätär tekee yllättävän hyvän roolin. Hahmo on kiinnostava ja todella hyvin tehty. Voisi sanoa että tässä on hahmo jossa on sitä samaa mitä on ollut niin Iron Manin Yinsenissä ja Kapteeni Amerikan Abraham Erskinessä. Jokainen rooli on ollut erinomainen ja omalla tavallaan.

Elokuvan iso paha, Strangen voimakkain vihollinen Dormammu on osattu tehdä hyvin säästeliäästi ja samalla todella näyttävästi ja vielä siten, että hahmo ei ole muuttunut liikaa siitä, mikä hän todella on.


________________________________________________________________________________________________

On selvää että tässä vaiheessa sarjaa, Strange ei ole kovin hyvä vastus Dormammulle ja siksi onkin löydetty hyvä tapa ratkaista taistelu ja samalla kääntää Mordo viholliseksi. Mutta Mordo vain ei tunnu tällä näyttelijävalinnalla järin toimivalta.

Mordon kääntyminen viholliseksi nyt ei tule minään yllätyksenä, mutta hahmo ei tunnu millään tavalla järin vakuuttavalta viholliselta vaan lukeutuu helposti niihini huonoimpiin Marvel pahiksiin.

Kaecilius sen sijaa on onnistunut, mutta se mitä todella jäin kaipaamaan oli todellinen lopputaistelu hänen Strangen välillä. Kaecilius on taidoiltaan sitä tasoa mihin Strange tulee nousemaan ja siksi olisi ollut hienoa nähdä kuinka Strange tulee lopulta sen verran taitavaksi että pystyy peittoamaan vastustajansa.

________________________________________________________________________________________________

Dr. Strange on paljon irrallisempi elokuva kuin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt erinomainen Captain America: Civil War. Elokuvan tapahtumat on mukana isossa kokonaisuudessa ja ne yhdistetään vähän enemmän tähän siinä vaiheessa kun näytetään lopputekstipätkiä. Tärkeän tästä elokuvasta tekee tarinallisessa muodossa kuitenkin se, miten elokuva asettelee palasia jatkoa varten. Monia viitteitä tulevaan näkyy, osa selvemmin ja osa piilotetummin.

Monet Marvel viittaukset (Living Tribunal, Infinity kivi) ja Stan Leen cameo ovat sellaisia asioita joita on hauska bongata. Tässä mielessä Doctor Strange on onnistunut esimerkillisen hyvin ja liittyy vahvasti Marvel sarjaan.


Toiminta on yksi osa minkä Doctor Strange tekee todella erilailla kuin monet muut. Tässä elokuvassa ei tuhota isoa määrää vihollisia tai taistella valtavaa laumaa vastaan. Taistelut ovat kung fu tyylittelyineen ja taikuus elementteineen todella näyttäviä ja vähäisempi taistelijamäärä saa ne näyttämään jotenkin tyylikkäämmiltä kun ei ole niin montaa asiaa joihin kiinnittää huomiota.

Ympäristön muokkaus ja loitsuefektit ovat ensiluokkaisia ja jos puhutaan näyttävyydestä niin tämä elokuva on yksi parhaista. Toiminta on säästeltyä mutta kun sitä tulee vastaan, niin siinä kohtaa kaikki toimii erinomaisesti. Näyttävyys ja hyvä jaksotus ovat kaikki kotiin päin.

Huumori on myös iso osa Marvel sarjaa. Doctor Strange ei ole samanlainen hupiveikko kuin Iron man, mutta omat hetkensä hänelläkin on. Huumoria ei tyrkytetä samalla tavalla kuin Rautamiehissä, mutta kuten toiminnassa, se jaksotus tekee siitä vähästä paljon parempaa ja toimivampaa.

Viimeinen iso pala on draama joka kuljettaa tarinaa. Tässä elokuvassa esitellään aivan uusi puoli koko Marvel universumista. Todellisuuksia ja universumeja on ääretön määrä ja monien erittäin näyttävien kohtausten kautta tämä osa jatkumosta on onnistuttu esittämään paremmin kuin hyvin. Doctor Strange täydentää Marvel jatkumoa erinomaisessa omalla otteellaan, tuoden mystisemmän puolen universumista esille.


Elokuvassa on omat puutteensa.

Tavallaan mukaan toivoisi enemmän toimintaa, mutta on täysin ymmärrettävää että tilaa pitää jättää myös muuhunkin. Isompiin ongelmiin kuuluu se, että Mordo on todella huonosti tehty, kun taas Kaecilius niin hyvin tehty, että Mordo tuntuu entistä huonommalta, olen vahvasti sitä mieltä että Mikkelsen olisi ollut erinomainen Mordo. Nyt tuntuu että tämä jää hänen ainoaksi Marvel elokuvakseen.

Kaecilius tuntuu myös aika vähän käytetyltä sillä mitään todellista viimeistä taistelu hänen kanssaan ei käydä ja Marvel on osannut tehdä viimeiset yhteenotot usein todella hyvin. Siis taistelu sitä isoa pahaa Dormammua kohtaan on tehty ovelalla tavalla joka todella toimii, ottaen huomioon kaikki mitä Dormammu todella edustaa ja missä vaiheessa tarinaa todella ollaan. Samalla on olemassa pelko siitä että Dormammua ei enää nähdä ja kyseessä on kuitenkin aika kova pahis. Toisaalta, eipä ole Hugo Weavingin esittämää Punakalloakaan enää näkynyt ja yhteen elokuvaan Kevin Baconin Sebastian Shaw'kin jäi, jokainen erinomainen pahis.


Kokonaisuudessaan Doctor Strange on yksi parhaita MCU elokuva, ihan siellä missä ovat niin Iron Man, Iron Man 3, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War ja Captain America: First Avenger.

Doctor Strange on erinomainen elokuva joka on Marvelia parhaimmillaan.

 

+ Erinomainen yhdistelmä toimintaa, huumoria ja draamaa

+ Todella hyvä tarina ja universumin laajentaminen

+ Loistavasti tehdyt hahmot

 

- Muutama selvä virhearvio

- Viimeinen taistelu jättää toivomisen varaa

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos