Otin tämän haasteena kun mietin mistä tekisin ensimmäisen arvostelun. Kun en sitten keksinyt mitään osuvaa niin palasin alkuun. Disneyn animaatiot ovat olleet lapsesta asti tärkeitä. Vielä nykyäänkin Disney onnistuu tekemään erittäin hyviä animaatioelokuvia, joten mitäpä jos tekisinkin sitten kunnianosoituksen heille nimeämällä omat suosikkini ja tämä oli todella vaikeaa.

 

Pari kunniamainintaa ennen parhaista parhaita ja korostettakaan vielä, että monista kymmenistä Disney elokuvista saisi helposti kaksi kertaa pidemmän listan ja vielä silloikin olisi vaikea valita että mitkä elokuvat sisällyttäisi. Valintoihini vaikuttavat niin se että miltä elokuva vaikutti silloin joskus ja miltä se tuntuu nykyään unohtamatta sitä että millaisen vaikutuksen se on jättänyt.

Näistä syistä tämä on sellainen lista joka elää kokoajan. Disney ei ole lopettanut elokuvien tekemistä ja kun elokuvat ehtivät vähän vanheta, ne saattavat menettää tehoaan tai saada sitä lisää.

 

Tarzan

- Vauhdikas elokuva joka kertoo tarinan klassisesta viidakon kuninkaasta. Tarzan on yksi niitä elokuvia jotka poikivat erinomaisen videopeliversionkin. Itse suosin suomenkielistä versiota sillä Peter Franzen on erinomainen Tarzan.

 

Miekka kivessä

- Tarinan Excaliburista joka tosin johdannon jälkeen jää taka-alalle ja tarina alkaa seurata Merliniä ja Arthuria. Rento ja hauska elokuva jossa todella hyvin tehty osuus: Velhojen kaksintaistelu.

 

Atlantis

- Monella tavalla todella mieleenjäänyt elokuva. Tämä on todella hyvä elokuva mutta nykyään tuntuu että se ei ole jättänyt ihan samanlaista jälkeä kuin moni muu.

 

Keisarin uudet kuviot

- Yllätyshauska elokuva. Tämä niitä elokuvia joissa klassinen tarina on käännetty sen verran monta kertaa ympäri että se on saanut aivan uuden tyylin ja jos jokin tässä elokuvassa varastaa show'n niin se on Kronk.

 

Leijonakuningas 2: Simba Ylpeys

- Ehkä paras jatko-osa. Siinä missä Leijonakuningas on kuin Hamlet, on jatko-osa kuin Romeo ja Julia. Tarinassa Simban tytär Kiara rakastuu Scarin perillisiin, Kovuun. Hyvä elokuva joka jatkaa kunnialla edellisen elokuvan tarinaa.

 

Fantasia

- Voiko elokuva josta valtaosa on aika keksinkertaista olla mainitsemisen arvoinen yhtenä omana suosikkina, kun niin moni muu ei ole. Fantasia on, koska: Night at the Bald Mountain eli Yö Autiolla Vuorella. Yksi synkimpiä Disney osioita kun Chernabog herää. Koko osuus on äärimmäisen näyttävä, tunnelmallinen ja kaiken kaikkiaan enemmän kuin erinomainen osuus. Yksi pieni osa, tekee isosta kokonaisuudesta muistamisen arvoisen. Jos Fantasian osia voisi laittaa listalle, olisi Yö autiolla vuorella lähemäpänä top 5:sta. Mutta kun elokuvassa on 7 osaa niin se tuntuu epäreilulta ratkaisulta.

 

Sanotaan vielä ennen listaa että tässä oli vain pari mainintaa. Tästä listasta saisi helposti top 24 listan (ehkä joskus) 

 


12. Prinsessa Ruusunen

Tarina on varmasti monille hyvin tuttu ja onhan Disneyn versiosta tullut myös vaihtoehtoinenkin versio jossa pääroolissa on elokuvan roisto, Pahatar.

Tarina kertoo prinsessa Aurorasta joka kirouksen mukaan vaipuu ikuiseen uneen satuttaessaan sormensa värttinän piikkiin. Tuskin kenelläkään on epäselvää että juuri siihen sitten lopulta päädytään ja sankariksi nousee prinssi Philip. Se mikä tässä elokuvassa on todellakin hyvin tehty, on Pahatar ja syy miksi tässäkin tapauksessa pidän kotimaisesta versiosta, on täydellinen äänirooli Hannele Laurilta, Pahattarena.

Prinsessa Ruusunen sisältää myös sitä humorististakin puolta, mutta se ei ole järin vahva osa elokuva, sillä tarina on se vahvempi puoli ja varsinkin loppuhuipennus. Lohikäärme ja okapensaat, liekeissä.


11. Leijonakuningas

Sanotaan heti että suurin syy siihen miksi tämä elokuva on vain pakko sisällyttää mukaan: Scar, Jeremy Ironsin äänellä. Siinä jos missä on onnistunut roistorooli, yksi parhaita Disney roistoja.

Tarina kertoo tulevasta kuninkaasta, Simbasta. Leijonanpentu ihailee suunnattomasti isäänsä, kuningas Mufasaa. Mutta Paha Scar haluaa kruunun itselleen eikä epäröi käyttää kaikki keinoja saadakseen sen. Tämä kaikki johtaa lopulta siihen että Simba jättää tragedian seurauksena kaiken ja pakenee, Scarin ottaessa vallan. Simba ystävystyy mangusti Timonin ja pahkasika Pumban kanssa ja kasvaa aikuiseksi. Kun hän sitten kohtaa aikuiseksi kasvaneen lapsuuden ystävänsä Nalan, muuttuu hänen elämänsä jälleen.

Leijonakuningas on monille se Disney elokuva jonka he parhaiten muistavat. Itse muistan elokuvan hyvin ja monet elokuvan lauluista on tuttua, vieläkin. Tämän lisäksi elokuva on saanut kaksi erinomaista jatko-osaa.


10. Mulan

Tämän olen nähnyt vähän vanhempana. Mulanissa on kaikki mitä hyvä Disney elokuva tarvitsee. Erinomainen roisto, Shan Yu, loistava huumorihahmo Mushu (itse pidän enemmän Tom Pöystin versiosta) sekä erinomainen tarina.

Mulan niminen tyttö naamioituu pojaksi voidakseen ottaa isänsä paikan sodassa hunneja vastaan. Vaikea matka alkaa ankarasta koulutuksesta, johon kuuluu monta niin hauskaa osaa. Mulan on helposti niitä hauskimpia Disney elokuvia ja se asettaa vaihteeksi naispuolisen sankarin asetelmaan johon ei kuulu prinssi rohkeaa. Tämän lisäksi Shan Yu on erinomainen roistohahmo.


9. Herkules

Kreikkalaista mytologiaa pursuava tarina Herkuleksesta. Tarinassa Herkules on ylijumalan Zeusin ja tämän vaimon Hera poika joka menettää jumaluutensa pahan Haadeksen toimesta, sillä Herkules on ennustuksen mukaan ainoa joka voi estää Haadeksen nousun maailman valtiaaksi. Mutta kasvaessaan, Herkules päättää ryhtyä sankariksi, ansaitakseen paikkansa jumalien joukossa. Haades pyrkii estämään tämän milloin milläkin tavalla ja tätä kautta Herkuleksen elämään astuu kuvankaunis Megara.

Leijonakuninkaassa Jeremy Irons teki niin hyvän roistoroolin, että suosin englannin kielistä versiota. Tämän elokuvan kanssa tilanne on samankaltainen, sillä James Woods tekee räjähtävän hyvän suorituksen manalan herrana.

Herkules on vauhdikas ja toiminnan täyteinen elokuva hyvällä huumorilla ja yhdellä Disney elokuvien parhaimmalla pahiksella.


8. Zootropolis

Disneyn tuoreimpia elokuvia. Zootropolis on hauska, vauhdikas ja ennen kaikkea asetelmaltaan erinomainen elokuva. Maailmassa ei ole ihmisiä ollenkaan ja eläimet ovat kehittyneet ihmisten tasolle. He elävät harmoniassa keskenään ja kaiken tämän keskuksena toimii Zootropolis. Poliisit ovat vahvoja eläimiä ja usein isokokoisia, kunnes ensimmäinen pupukonstaapeli valmistuu ja saa paikan kaupungista. Judy Hobbs on energinen ja hyvin määrätietoinen konstaapeli joka pyrkii aina tekemään enemmän kuin parhaansa. Sitten hän kohtaa vastakohtansa, katuviisaan ketun, Nick Wilden. Tämän kaksikon yhdistää lopulta mysteeri, joka velloo kaupungissa ja jonka Judy päättää ratkaista, Nickin vastahakoisella avustuksella.

Zootropolis on todella hauska elokuva ja elokuvan hauskin hahmo on Nick. Sanoisin että koska olen nähnyt tämän aikuisiällä, en edes harkinnut muuta kuin englannin kielistä versiota jossa Ginnifer Goodwin ja Jason Bateman tekevät erinomaista työtä. Zootropolis on siksi niin hyvä, koska se luo maailman joka todellakin vetää mukaansa ja sisältää niin paljon pieniä yksityiskohtia, että sen katsomisen vie mukaaan.


7. Kaksin karkuteillä

Disneyn 50. klassikkoanimaatio kertoo Tähkäpään tarinan, vapaasti muokattuna. Elokuvan päähenkilö on yksi vahvimpia Disney prinsessoja. Rapunzel (Tähkäpää) on osattu tehdä hyvinkin nappaavaksi hahmoksi, koska hänen pitkiä kutrejaan on osattu käyttää hyvinkin mielikuvituksekkailla tavoilla. Mitään prinssirohkeaa ei ole, vaan sen sijaan Rapunzelin oppaaksi ulkomaailmaan tulee vastentahtoisesti Flynn niminen renttu.

Kaksin karkuteillä on satutarina ja hyvä sellainen. Mitään järin mieleen jäävää laulua ei tässä elokuvassa ole, mutta tämä on parhaita rakkaustarinoita mitä Disney on koskaan onnistunut luomaan ja samalla aikaa tämän elokuva sisältää monia koskettavampia kohtauksia missään Disney elokuvassa.

Tämänkin elokuvan tapauksessa englannin kielinen versio on oma valintani. Mandy Moore ja Zachary Levi istuvat rooleihinisa paremmin kuin hyvin.


6. Notre Damen Kellonsoittaja

Selvästi sitä synkempää Disneyä. Alusta asti on selvää että tämän elokuva on karumpaa laatua ja sisältää yhden parhaista ja julmimmista Disney roistoista, tuomari Frollon.

Kellonsoittaja Quasimodo on kyttyräselkäinen ja ruma mies jonka on kasvanut eristyksessä. Uutta toivoa elämäänsä Quasimodo saa kuitenkin, kun Houkkien juhlan aikaan hän kohtaa kauniin mustalaistytön, Esmeraldan. Myös Frollon kohteeksi joutuva Esmeralda ystävystyy kellonsoittajan kanssa. Kolmanneksi pyöräksi tarinaan tulee Frollon kaartin uusi kapteeni Phoebus joka on pohjimmiltaan hyväsydäminen ja oikeudenmukainen sotilas.

Notre Damen kellonsoittaja on koskettava elokuva jossa on myös ajoittaista huumoriakin. Draamallisesti elokuva on yksi Disneyn vahvimpia ja sisältää yhden parhaista loppuhuipennuksista.

Itse suosin tässäkin tapauksessa suomenkielistä ääninäyttelyä sillä se on niin paljon ylivoimaisempi. Tiina Lymi (Esmeralda) Carl Christina Rundman (Phoebus) ja Ossi Ahlapuro (Frollo) ovat kaikki erinomaisia. Sanoisin jopa että Ossi Ahlapuro on kuin Jeremy Irons, paras mahdollinen valinta.


5. Bambi

Yksi ensimmäisiä Disney elokuvia jonka olen nähnyt. Bambi on ehkä jopa se draamallisesti vahvin Disney elokuva. Lisäksi tämä on yksi niitä Disney elokuva joissa minulle ei ole niinkään väliä että katsonko sen suomeksi vain englanniksi, se toimii molempina.

Tarina kertoo nuoresta prinssistä, Bambista joka kasvaa äitinsä hellässä huomassa. Ensimmäinen osa elokuvasta on Bambin lapsuus joka päättyy yhteen kovimpaan palaan Disney historiassa.

Syy miksi nostan tämän elokuvan niin korkealle on monissa pienissä asioissa ja tarinassa kokonaisuutena. Tämä on yksi niitä tarinoita joka ei todellakaan tarvitse jatkoa, sillä se on tälläisenään kokonainen. Bambi on erinomainen kasvutarina, rakkaustarina, draama ja toiminnallisessa mielessä ratkaisee laatu, ei määrä. 

Sitten on tietysti yksi parhaimpia Disney hahmona, Metsän ruhtinas joka niissä muutamissa kohtauksissa on jättänyt ainakin minuun lähtemättämön vaikutuksen, kun tämän elokuvan ensimmäistä kertaa lapsena katsoin. Palava metsä kuuluu oleellisena osana tähän.


4. Hiidenpata

Tämä jos mikä on aliarvostettu Disney elokuva. Kokonaisuutena varmasti Disneyn synkin elokuva. Tarina legendaarisesta mustasta Hiidenpadasta. Tarinaan kuuluvat niin nuori sankari Taran, nuori prinssessa Eilonwy, vanha bardi Fflewddur, rähjäinen karvaturri Purri sekä tietenkin paha Hornan sarvi, yksi Disneyn parhaista pahiksista jonka äänenä legendaarinen John Hurt, siispä englanniksi.

Hiidenpata ei ollut järin suosittu kun se ilmestyi ja syy lienee siinä, että tämä elokuva ei pidä sisällään laulua ja sitä tyypillistä rentoa Disney meininkiä. Hiidenpata on tummasävytteinen fantasiatarina mutta se on juurikin yksi syy siihen miksi itse pidän tästä todella paljon. Alusta loppuun asti Hiidenpata onnistuu pitämään tunnelman vahvana.


3. Aarreplaneetta

Yksi syy miksi pidän tästä elokuvasta erittäin paljon: Steampunk sävytteinen avaruusmaailma. Aarreplaneetta on sellainen elokuva jossa maailma on todella hyvin tehty, yksi parhaita mitä Disney on koskaan tehnyt. Pelkästään John Silverin kyrborgi käden kaikki pienet yksityiskohdat ovat todella hyviä.

Elokuvan juoni on klassikkokirjasta Aarresaari ja näin ollen mukana on niin Jim Hawkins kuin John Silverkin. Muutamia muokkauksia on tehty ja ne ovat kaikki erinomaisia. Kapteeni Amelie esimerkiksi on erinomainen hahmo ja yksi vahvimpia naispuolisia Disney hahmoja. Lisäksi tämäkin elokuva pitää sisällään yhden parhaista Disney hahmoista, vaikkakin tämän hahmon rooli ehkä pienin pahisrooli koskaan, mutta se yksi hetki on edelleen innokkaita väreitä nostattava: ...legendaarinen kapteeni, Nathaniel Flint.

Aarreplaneetta on sellainen Disney elokuva josta vaikea päättää katsoisiko sen fin or eng. Ossi Ahlapuro on erinominen John Silver, mutta samalla aikaa Emma Thompson on erinomainen Amelie.

Aarreplaneetta on elokuva joka vie mukanaan erinomaisella tunnelmallaan, hyvin kirjoitetulla tarinallaan, hyvillä henkilöhahmoillaan ja vauhdikkaalla toiminnallaan, unohtamatta ajoittaisi hitaampia ja draamallisempia hetkiä.


2. Basil Hiiri: Mestarietsivä

Tämäkin elokuva kuuluu niihin ensimmäisiin jotka olen koskaan nähnyt ja vaikka englannin kielisessä versiossa Vincent Price on roistona, niin suomenkielinen versio vain istuu niin vahvasta itselläni mielessä, että se tuntuu kaikkein luontevimmalta.

Tarinassa paha professori Ratigan kaappaa leluntekijän, jonka tytär lähtee hakemaan apua kuuluisalta salapoliisilta, hiirimaailman Sherlock Holmesilta, Basililta. Matkalla hän kohtaa myös tarinan kertojan, tohtori Dawsonin. Baker Streetillä asuva Basil on erikoinen persoona, hyvin älykäs ja nopea hoksottiminen salapoliisi. Vaikka hän sanookin verivihollisensa, rikosten napoleonin olevan nero, niin ei hän itsekään ole mitään vähempää.

Elokuva on salapoliisitarina johon mahtuu mukaan huumoria, toimintaa, draamaa, vauhtia, toinen toistaan parempia hahmoja ja yksi parhaita (ellei jopa paras) loppuhuipennuksia mitä Disney elokuvissa on koskaan ollut. Basil Hiiri: Mestarietsivä on tiivis kokonaisuus ja erinomainen elokuva kaikin puolin.
Disneyn paras animaatioelokuva yhdistää erinomaisesti kaikki ne osa-alueet jotka tekevät Disneyn elokuvista niin hyviä että niistä on helppo nauttia vielä vuosienkin jälkeen. Disneyn versio klassisesta tarinasta.

 

 

Beauty and the Beast - Kaunotar ja Hirviö

Belle on lempeä, vahvatahtoinen ja kaunis neito. Hirviö on petomainen kirouksen muokkaama yksinäinen susi. Nämä kaksi kohtaavat kun Belle tulee etsimään Hirviön vangitsemaa isäänsä. Belle lupautuu jäämään Hirviön vangiksi jos tämä päästää hänen isänsä menemään. Hirviö suostuu ja Belle jää pedon linnaan, oppien kokoajan lisää vangitsijastaan. Mutta tarinaan kuuluu paljon muutakin, Hirviön linnan asukeista Bellen kotikylän asukkaisiin, ennenkaikkea röyhkeään metsästäjään, Gastoniin.

Kaunotar ja Hirviö pitää sisällään montaa asiaa. Fantasiatunnelma on vahva upeissa maisemissa ja luo hyvän ympäristön tarinalle johon mahtuu niin draamaa kuin toimintaakin. Kaunotar ja Hirviö ovat kumpikin erinomaisia hahmoja, Disneyn parhaita omissa kategorioissaan. Gaston ei ole millään tavalla parhaita Disney pahiksia, mutta juuri se tekee hänen ja Hirviön asetelmasta niin hyvän. Gaston on kuin ne monet prinssit muissa tarinoissa, mutta tällä kertaa hän ei ole se prinssi rohkea. Hirviö taas on kuin niin monet Disney pahikset, hän näyttää erinomaiselta ja hurjalta.

Se mikä todella tekee tästä elokuvasta oman valintani parhaaksi Disney elokuvaksi on se, että tässä elokuvassa ovat läsnä kaikki ne osat, mitkä ovat tärkeitä erinomaista tarinakokonaisuutta varten.

Belle on erinomainen Disney prinsessa. Hänestä on tehty todella vahva hahmo ja hänessä on sisältöä vaikka kuinka. Hän ei todellakaan ole mikään koriste ja elokuvan edetessä hänkin muuttuu ja kasvaa. On alusta asti selvää että Belle on hyvin kaunis ulkoisesti mutta se että hän kaunis myös sisäisesti, käy elokuvan edetessä kokoajan paremmin selväksi.

Hirviö taas on helposti yksi parhaita Disneyn päähenkilöitä koskaan. Eläimellinen ulkoasu ja siihen liittyävät manerismit ovat kaikki parhaimmasta päästä. Ääninäyttely tukee tätä entisestään. Hirviö muuttuu paljon elokuvan aikana ja hän on yhtä aikaa yksi ylväimpiä ja dramaattisimpia hahmoja mitä Disney on koskaan luonot.

Gaston on hyvä roistohahmo. Hän ei siis ole läheskään niin hyvä kuin Disneyn parhaat roistot Hades, Scar, Flint, Pahatar tai Hornan sarvi. Ulkoisesti Gaston tuntuu varsinkin siltä prinssihahmolta, kunnes loppupuolella ne julmat puolet alkavat näkyä myös ulkoisesti. Sisältö muuttuu samalla tavalla sillä aluksi Gaston tuntuu lähinnä moukalta mutta se mielipuoli nostaa vielä päätään.

Elokuvan sivuhahmot ovat nekin toinen toistaan parempia. Yksikään ei juuri varasta showta eikä tässä elokuvassa oikeastaan ole yhtäkään erittäin hauskaa hahmoa kuten Mushu tai Stitch, mutta se humoristisempi puoli ei ole kadoksissa, etenkään kun Könni on mukana. Sivuhahmot kuitenkin värittävät tarinaa juuri sillä tavalla kuin heidän kuuluu.

Tarina pitää sisällään monia eri asioita ja ne kaikki toimivat hyvin yhdessä, tiiviinä kokonaisuutena erinomaisesta johdannosta erinomaiseen loppuhuipennukseen. Aluksi elokuva pysyy mystisenä kertoan ne pääkohdat, kokonaisuus selviää sitten myöhemmin. Tarinan edetessä tulee vastaan toinen toistaan eeppisempiä kohtauksia joista jokainen on jäänyt vahvasti mieleen: Hirviön ensimmäinen esiintyminen on eeppinen ja hurja kohtaus. Taistelu susia vastaan lumisessa metsässä on hurja ja intensiivinen alusta viimeiseen hetkeen asti. Hetki kun Belle käyttää peiliä näyttääkseen hirviön on todella voimakas, unohtamatta Bellen ja Gastonin sananvaihtoa.

Kaikki tämä päättyy äärimmäisen hyvään loppuhuipennukseen kun Gaston etsii armotonta petoa mutta löytääkin muuttuneen ja lempeään olennon jonka sisällä hirviö on kuitenkin vielä olemassa. Se miten kaikki päättyy on juuri tyypillinen satukirja lopetus mutta se matka siihen hetkeen on se tärkein osuus. Kaunotar ja Hirviö on sellainen Disney elokuva joka kertoo yhden tarinan alusta loppuun.

 

Kaunotar ja Hirviö on eeppinen elokuva ja yksi niitä Disney elokuvia jotka on vain pakko nähdä edes sen yhden kerran.

 

+ Erinomaiset päähenkilöt

+ Kaikinpuolin loistavatarina

+ Eeppiset kohtaukset

+ Erinomainen päätös

+ Kokonaisuus

 

- Muutamat vähäpätöiset seikat

- Tietyt asiat jotka olisivat tehneet elokuvasta vielä paremman

 

Arvosana: 9,6

 

Mestariteos