Darth%20Vader.jpg?1505769929

Darth Vader varastaa shown jokaisessa kohtauksessaan

 

 

Star Wars universumiin sijoittuva tarina jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan vähän ennen Uutta Toivoa. Tarina siitä, miten Kuolemantähden piirrustukset varastettiin Imperiumilta.

 

 

Kursivoidut pätkät sisältävät spoilereita

 

Yksi Kuolemantähden avainsuunnittelijan, Galen Erso (Mads Mikkelsen) tytär Jyn Erso (Felicity Jones) kasvaa erossa isästään kun Imperiumin sotilaat hakevat hänet viimeistelemään työnsä. Aikuiseksi kasvaneena Jyn päätyy kapinallisten joukkoon, nähdessään mahdollisuuden päästä jälleen näkemään isänsä. Mutta samalla aikaa Kuolemantähti kylvää pelkoa kapinallisiin ja toimii Imperiumin voimakkaimpana aseena. 

Tarina elokuvassa on vähän sellainen että siitä ei voi kertoa kovin paljoa mainitsematta paria spoileria. Kokonaisuudessaan juoni on kuitenkin erittäin hyvä Star Wars tasolla ja lopputulos on erittäin positiivinen. Se mikä tekee tästä elokuvasta niin hyvän on siinä miten se lopulta päättyy. Aluksi Rogue One tuntuu aika hitaalta, mutta se viimeinen osuus elokuvasta on sitä parasta tavaraa ja nostaa kokonaisuuden aivan uudelle tasolle.


Toiminnen puolesta Rogue One on kuin muutkin Tähtien Sodat, se on näyttävä kokonaisuus jossa omat loistokohtansa. Ei ole salaisuus että minulle parasta Star Warsissa ovat valomiekkaosuudet. Tämä elokuva ei juuri siihen keskity sillä jedejä ei enää ole ja taistleut käydään hävittäjillä tai laseraseilla. Kummatkin puolet on tuotu erittäin hyvin esille.

Elokuvaan sisältyy monta erinomaista toimintakohtausta ja ne ovat yksi syy miksi viimeinen pätkä elokuvasta on oikeasti todella hyvä. Rogue One ryhmässä on juuri tarpeeksi variaatiota jotta toimintaan tulee oma tietynlainen vivahteensa.


Tarinallisessa mielessä hahmot ovat myös tarpeeksi hyvin tehtyjä. Jyn ja K-2SO (Alan Tudyk) ovat kaksi ehdottomasti parasta osaa ryhmästä. Jyn on lähinnä se tarinan kannalta tärkeä palanen ja K on se humoristinen osa tarinaa. Tämä droidi on ehdottomasti yksi elokuvan parhaita hahmoja, yksi joka tulee muistaa.

Valtava osa elokuvan hahmoista on kuitenkin aika tylsiä ja suoraan sanottuna suhteellisen kusipäisiä, joten ei ole mikään ihme jos heihin ei löydy uskoa. Tämä etenkin kapinallisten joukoissa. Imperiumin puoli on paljon parempi kokonaisuus. Tosin elokuvan varsinainen uusi pääroisto Krennic (Ben Mendelsohn) on todella särmitön, selvästi sarjan tylsin pahis.

Eräs valtava huippu elokuvassa on Gran Moff Tarkin josta on saatu aivan edesmenneen Peter Cushingin näköinen ja oloinen. Tämä puoli on yksi elokuvan parhaita sillä Tarkin on yksi niitä pienessä osassa olevia hahmoja, joka todellakin on aivan uskomattoman hyvin tehty ja tässä tapauksessa valtaosa siitä kuuluu Cushingille.


Eräs hahmo kuitenkin varastaa aivan koko shown, nimittäin itse legendaarinen musta lordi, Darth Vader (äänenä itse James Earl Jones). Vaikka hän onkin vain parissa osuudessa, niin hän on selvästi elokuvan parasta antia, hän on avainasemassa elokuvan parhaassa kohtauksessa joka on samalla myös yksi parhaita koko Star Wars sarjan kohtauksia. Se on ohi nopeasti, mutta on äärimmäisen hyvin tehty.

Darth Vader varastaa shown täysin, mutta häntä osattu käyttää hyvin harkitusti eikä hän ole mitenkään pääosassa.


________________________________________________________________________________________________

Kun mietitään että mitä todella jää kaipaamaan (valosapelien lisäksi) niin se on tarinassa ja etenkin Galen Ersossa. Hahmo tuntuu jotenkin vähän käytetyltä. Mies jossa on todella iso osa kokonaisuuden kannalta kuolee aivan tuosta vain ilman mitään todellista kehitystä. Hän kuolemaansa olisi voitu vähän edes parannella sillä se tuntuu suoraan sanoen erityisen tylsältä.

Saw on myös hahmo joka on aivan turha hahmo. Hän ei oikein tunnu tuovan tarinaan mitään erityistä. Häntä ilmankin olisi kyllä pärjätty kun hahmossa ei tunnu oikein olevan mitään, mikä tekisi hänestä muistettavan.

Paras hetki koko elokuvassa on ehdottomasti se hetki, kun Darth Vader ottaa valokeilan itselleen. Kohtaus on ehdottomasti yksi parhaita koko sarjassa. Se täysi pimeys jonka rikkoo lasermiekan ääni, on äärimmäisen hyvä ja punainen hehku tekee siitä täydellisen. Tuo toimintapätkä kestää vain hetken, mutta se jää kyllä mieleen, se on niin hyvä.

Tarinan kannalta on erittäin hyvä että siihen ei väkisin yritetty änkeä mitään romanssia. Hobitti ja Age of Ultron väkisin änkesivät romanssia tarinaan ja ne ovat koko tarinan heikointa antia. Age of Ultron on oma suosikki Marvel elokuvani, mutta se ei ole täydellinen sillä romanssi on niin väkisin väännetty ja oikeasti yksi huonoimpia elokuvamaailmassa. Rogue One ei tee tätä virhettä. Se mahdollisuus on olemassa mutta siihen ei pyritä väkipakolla.

Tarinassa parasta on se, miten mitäänsanomattomia hahmoista on saatu. Siis K ja Jyn ovat erittäin hyviä ja Cassian on ihan ok. He ovat sen verran toimivia, että lopetus toimii. Pari muuta lisäystä tuntuvat tosin aika turhilta, etenkin tämä wannabe jedi. Se että kaikki kuolevat, sopii tarinaan enemmän kuin hyvin, se on erittäin hyvä loppuratkaisu.

________________________________________________________________________________________________


Tarinallisessa mielessä elokuva pitää sisällään monta erinomaista hetkeä. New Hopen nähneet saattavat muistaa mikä on lopputulos Rogue Onen kanssa ja täytyy sanoa että se on osattu tehdä paremmin kuin hyvin. Se miten tämä elokuva päättyy, on helposti yksi niistä syistä, miksi kokonaisuudelle voi antaa vähän paremman arvosanan.

Suurimpia heikkouksia elokuvassa ovat ne asiat, että valosapelitaisteluita ei ole ja paikoitellen tuntuu että moni asia olisi voitu jättää kokonaan pois ja joitakin puolia tarinassa olisi voitu viedä vähän pidemmälle. Monia tilanteita ja hahmoja ei tunnuta käyttävän tarpeeksi. Tosin tiettyjä hahmoja on osattu käyttää juuri niin säännöstellysti että ne hetket toimivat paremmin. Tarkin, K-2SO ja Darth Vader ovat erittäin hyviä hahmoja mutta yksikään ei ole ylikäytetty.

Vähän laimea "pääpahis" myös vähän latistaa tunnelmaa ja samalla tuntuu että hahmon yritetty saada vaikka mitä lisää, mutta mikään ei ihan todella tunnu toimivan.

Tarina on elokuvan vahvin osa, etenkin aivan lopussa sekä kokonaisuus Jynin ja Galenin suhteen. Tämä elokuva yhdistyy niin hyvin ensimmäiseen tehtyyn Tähtien Sota elokuvaan, täydentäen sitä, että se saa lopetuksen tuntumaan niin paljon paremmalta. Kyllähän ne toimintaosuudet ovat hyviä, mutta ihan ne viimeiset hetket tekevät tästä elokuvasta niin hyvän, yhden vuoden parhaista elokuvista.

Star Wars elokuva josta fanit taatusti pitävät.

 

+ Erinomainen tarinakokonaisuus

+ Hienot toimintaosuudet

+ Darth Vader

+ Loppu

 

- Paikoittain hidas

- Monta käyttämätöntä mahdollisuutta

 

Arvosana: 8,2

 

Erinomainen