Disneyn klassinen tarina kääntyy live action versioksi. Animaatioelokuvalle hyvin uskollinen tuotos on muuteltu hyvin vähän. Mukana ovat kaikki tutut laulut ja kohtaukset, muutamilla uusilla.

 

 

 

Disneyn animaatioista Kaunotar ja Hirviö on oma suosikkini joten kyllä tätä elokuvaa kohtaan oli tiettyjä odotuksia. Tämä arvostelu tulee olemaan täynnä spoilereita niille, joille tämä tarina ei ole tuttu. Kyseessä on todella uskollinen versio piirroselokuvasta joten jos on nähnyt sen, niin tämä elokuva ei juuri yllätä. Satunnaiset kohtaukset ovat vähän erilaisia, toiset pidempiä ja toiset lyhyempi. Kaikkea ei ole tehty tismalleen samoin. Muutama ihan uusikin kohtaus on ja niiden kautta tarinan tiettyjä aukkoja täydennetään ja elokuvasta saadaan vähän rikkaampi.


Tarina kertoo prinssistä (Dan Stevens) jonka päälle langetettiin kirous. Prinssistä, joka välittä vain itsestään ja kaikesta kauniista, tuli karmiva hirviö ja kaikista hänen palvelijoistaan huonekaluja ja esineitä..Kirouksen voi murtaa vain, jos prinssi oppisi rakastamaan ja saisi vastarakkautta. Mutta kuka voisi rakastaa hirviötä?

Tarinan toinen osapuoli on kuvankaunis Belle (Emma Watson) joka on pikkukylän omituisuus. Kirjojen maailmoihin uppoutuvan Bellen elämään kuuluu vain hänen keksijä isänsä. Kuvaan pyrkii kuitenkin komea ja vahva soturi Gaston (Luke Evans) jonka kuka vain haluaisi, mutta hän haluaa vain Bellen.

Kun Bellen isä sitten onnettomien sattumien kautta päätyy hirviön linnaan, alkaa tarina todella etenemään kun linnan asukit kuten Lumiere (Ewan McGregor), Cogsworth (Ian McKellen) ja rva Potts (Emma Thompson) pyrkivät kaikin tavoin saada isäntänsä muuttumaan ja näkevät Bellessä sen viimeisen mahdollisuuden, ennenkuin viimeinen Hirviön taikaruusun terälehti putoaa...


Suurin asia mikä yllätti elokuvassa on se, miten musiikkipainotteinen se on. Itse oletin että elokuva olisi vain live action versio tarinasta ilman laulunmäärää, vähän samoin kuin monet muut satujen live action versiot ovat viime aikoina olleet. Sanoisin jopa että elokuva olisi toiminut paremmin ilman sitä jatkuvaa laulamista, etenkin silloin, kun laulamista on vain se pari säettä. Silloin se tuntuu niin väkisin tehdyltä että se rikkoo kokonaisuuden hyvin tehokkaasti. Samalla on kuitenkin pakko tunnustaa että hyvin tutulta ja nostalgiselta tuntui kuulla ne monet tutut laulut, aina Beauty and the Beast kappaleesta Gastonin linnaan hyökkäykseen.

Tämä elokuva pitää sisällään monia erittäin hyviä kohtauksia ja hetkiä. Pakko sanoa että ajoittain todella tuntui että monet asiat oli tehnyt niin paljon paremmin piirretyssä kuin tässä. Monet niin mahtavat kohtaukset eivät vain ole onnistuneet yhtä hyvin  tällä kertaa.

Tähän on kuitenkin olemassa vastapaino. Monet tarinaa rikastavat kohtaukset ovat erittäin hyviä lisiä kokonaisuuteen. Sen enempää en niistä mainitse, mutta sanotaan sen verran että tällä kertaa asiat tuntuvat vähän pidemmälle suunnitelluilta.


Näyttelijäsuoritukset ovat huippulaatua todella monella tavalla.

Dan Stevens on lähes koko elokuvan hirviö ja ihan tunnistamaton. Hirviö näyttää ihan hyvältä, mutta hieman paremminkin se olisi voitu tehdä. Stevens on kuitenkin hyvä valinta ja vie roolin hienosti loppuun asti.

Emma Watson ei millään olisi oma ykkösvalintani, sillä esim. Olivia Wilde tai Elisabeth Olsen olisivat olleet paljon parempia vaihtoehtoja. Hyvin Watson kuitenkin roolinsa vetää loppuun asti, mutta ei hän todella tunnu Belleltä kun vertaa alkuperäiseen. Siitä vain tuntuu puuttuvan "se jokin."

Yksi suurimpia yllätyksiä on kuitenkin Gaston. Luke Evans on yksi omia suosikkinäyttelijöitä ja siksi valinta Gastoniksi, vaikka nyt Hirviön sijaan, tuntui vähän väärältä. Mutta kun asiaa ajattelee niin, että Evans voi nyt tehdä yhdestä ei niin hyvästä Disney roistosta paremman, niin se mahdollisuus täytyy pitää mielessä. Ja sen hän todella tekeekin. Luke Evans on monella tavalla niin paljon parempi kuin piirrosversio. Hänessä on paljon enemmän. Hänessä on se charmikas mies mutta myös se hirviö joksi hän elokuvan aikana todella muuttuu. Varsinkin loppupuolella hän todella loistaa. Tällä kertaa Gaston on paljon enemmän.

Ewan McGregor, Ian McKellen ja Emma Thompson ovat kaikki uskomattoman hyviä, varsikin McGregor joka tekee Lumierelle saman minkä Evans tekee Gastonille, tekee hahmosta entistä paremman. McGregor kuullostaa todella hyvältä ja hahmo todellakin tuntuu erittäin hyvältä. Ian McKellen on todella huvittava jörönä kellona ja Emma Thompson on todella lämmin rouva Pannuna.

Näyttelijäsuorituksista isot pisteet ja kyllä ne monet mestarilliset sivuosat ja yllättävän hyvä pääroisto täydentävät pääparia jossa olisi ollut vähän hienosäätämistä.


Kokonaisuudessaan voidaan sanoa että Kaunotar ja Hirviö on erittäin onnistunut elokuva. Se on täynnä loistavia näyttelijöitä joista valtaosa todellakin tekee enemmän kuin loistavan suorituksen. Monet tutut kohtaukset ovat saaneet uuden ilmeen, tuntuen silti hyvin tutulta. Elokuva on onnistunut yhdistelmä uutta ja vanhaa. Se tuo paljon muistoja mieleen ja jos pitäisi nimetä yksi viimeaikojen parhaita musikaaleja, niin se olisi tämä.

Tarinassa olisi muutamia asioita jotka olisi voitu tehdä vähän massiivisemmiksi ja vielä dramaattisemmiksi, mutta näinkin kokonaisuus toimii erittäin hyvin. Itse olisin vähän korostanut Hirviön muuttumista takaisin, sillä se tuntuu menevän ohi turhan nopeasti, samoin Gastonin viimeiset hetket jotka ovat eeppiset, mutta vähän turhan äkkiä ohi. Myös muutamat hyvin pienet asiat jotka puuttuvat, olisi ollut kiva nähdä. Mutta kun vastineena on paljon aivan uutta materiaalia, niin se kelpaa.

Tavallaan parempi näin, että elokuvaa ei tehty tismalleen samanlaiseksi kuin animaatioelokuvaa. Täytyy sanoa että kun elokuva on juuri nähty niin mielipide voi vielä viedä johonkin suuntaan. Sanoisin että se suunta saattaa tosin olla ylöspäin.

 

+ Upeasti tehty taianomainen tarina

+ Monta mestarillista roolisuoritusta

+ Uuden ja vanhan yhdistelyä

 

- Ne satunnaiset asiat joita jää kaipaamaan

- Bellestä puuttuu "se jokin"

- Liika musikaalisuus

 

Arvosana: 8,7

 

Eeppinen