GoG2.jpg?1551384926

Joukko toinen toistaan isompia törppöjä

 

 

Ensimmäinen Guardians of the Galaxy oli Marvel tasolla ihan kiva elokuva, ei mitenkään erityisen hyvä. Mutta kuten moni muu sarja on jo osoittanut, jatko-osa voi todellakin panna edeltäjästään paremmaksi... tai huonommaksi.

 

 

 

Galaksin vartijat Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), baby Groot ("Vin Diesel") ja Rocket (Bradley Cooper) ovat edellisen elokuvan jäljiltä saaneet melko hyvän maineen ja rutosti kunniaa. Fakta on kuitenkin se, että porukassa on melkoisia kusipäitä jotka eivät nyt aina pelaa ihan sitä reiluinta peliä. Hyvin pian he ovat ongelmissa ja kunnolla, saaden melkoisesti jahtaajia peräänsä. Mutta samalla kun toiset jahtaavat heitä, niin apu saapuu yllättävältä taholta, kun Ego (Kurt Russell) tulee auttamaan poikaansa. Egon kautta porukkaan liittyy myös empaatti, Mantis (Pom Klementieff). Toisaalla Yondu (Michael Rooker) lähtee kapinassa kytevän miehistönsä kanssa etsimään vartijoita.


Heti voidaan sanoa että GOG2 on hyvä elokuva, se on juurikin sitä mitä Marvel elokuvalta voi odottaa. Runsaasti toimintaa, hyvin rakennettuja hahmoja (jotka ajan kanssa yleensä paranevat entisestään) sekä rutosti huumoria, etenkin nyt. GOG2 tuntuu todellakin panostavan siihen huumoripuoleen sillä valtaosassa hahmoista jotakin, mistä voi repiä vitsiä. Oli sitten kyseessä Draxin täysin suora ja ajoittain röyhkeä suhtautuminen asioihin, Rocketin mielipuolinen temperamentti tai Grootin kyseenalainen ymmärryskyky.

Rento meno pysyy elokuvassa läsnä lähes kokoajan, mutta ajoittain tarina menee vakavammille alueille ja aivan lopussa varsinkin, GOG2 pystyy todellakin näyttämään sen vahvan tunteellisen puolensa kuten niin monet muutkin Marvel elokuvat.

Tarina on erittäin hyvin kirjoitettu, antaen todella hyvin tilaa kullekin hahmolle. Hahmot todellakin saavat lisää tarinaa osakseen ja toimivat siksi niin hyvin. Jokunen asia tarinassa jättää aika paljon toivomisen varaa mutta kokonaisuudessaan kyseessä on oikein hyvä ja toimiva kokonaisuus joka on täynnä Marvelin easter eggejä. Tässä elokuvassa on lopputekstien loppuun asti niin paljon viittauksia ja vivahteita että osa niistä menee helposti ohi. MCU jatkaa kehittymistään eteenpäin.

Lopputeksteistä on myös pakko sanoa että ne ovat yksiä parhaimpia koskaan, missään elokuvassa. Ja rento humoristinen tunnelma on sielläkin läsnä.


Toiminnan puolesta GOG2 ei ole sieltä parhaasta päästä. Siis todella hienoa ja viihdyttävää toimintaa on luvassa, mutta se on ajoittain myös aika sekavaa ja niin ylitsemenevää, että siitä tuntuu ajoittain puuttuvan "se jokin." Mitenkään hidas elokuva ei ole kyseessä sillä lähes kokoajan tapahtuu ja kyseessä on todella isot mittasuhteet kun elokuvan pahis paljastuu. Marvel elokuvissa on sellaisia roistoja jotka voivat tuhota galaxeja ja tämän elokuvan roisto ei ole mikään poikkeus.

Roistohahmoon on saatu todella hyvin sisältöä ja kokonaisuus toimii. Ei sitä Marvelin parhaimmistoa mutta erittäin hyvä lopputulos.


Näyttelijäsuoritukset ovat Marvelilla usein menneet todella hyvin. Monet hahmot paranevat tarinan edetessä, sillä Chris Evans on todellakin vasta myöhemmin tullut Kapteeni Amerikaksi ja Chris Pratt on menossa samaa tietä. Ensimmäisessä elokuvassa Pratt ei todellakaan tuntunut siltä oikealta valinnalta Star-Lordiksi, koska oli liian vitsi ja muutenkin turhan usein hän tuntui enemmän nololta kuin hauskalta. Tässä elokuvassa ollaan jo menossa oikeaan suuntana. Ei hän vieläkään todella tunnu Star-Lordilta, mutta nyt hän ei ole enää nolo, vaan hauska.

Grootin kohdalla hahmosta on todella otettu paljon irti ja jatko vaikuttaa todella lupaavalta. Edellisessä elokuvassa hahmo oli hyvä, mutta nyt hän on monin verroin hauskempi, niin söpö pikku tikku. Jokainen kohtaus jossa hän on, on hänen ja kaikkein intensiivisimmätkin kohtaukset muuttuvat hänen kauttaan erittäin hauskoiksi.

Rocket on toinen kohtausvaras. Kun Rocket on pelissä, niin hän on siinä täysillä. Hän on hauska ja juuri niin retee ja ilkee kuin vain voi olla. Bradley Cooper tekee erittäin hyvän ääniroolin.

Drax on hahmo joka on todellakin parantunut ajan kanssa ja se pätee myös tähän elokuvaan sillä hänestä oppii lisää ja muutenkin hahmo toimii erittäin hyvin. Hän tuntuu silti vähän hassulta, ei tarpeeksi totiselta ja pitkältä. Bautista on karski tankki niin kuin pitää, mutta jokin hänessä ei vain tee hahmosta erityisen tuimaa.

Gamora on joukosta kaikkein huonoin. Saldanalta puuttuu se tietty vakavuus ja seksuaalinen viehätysvoima mitä hahmo todella tarvitsisi. Hänessä ei ole oikein mitään mitä hahmossa todella pitäisi olla. Tämä ei tunnu Gamoralta. Saldana ei ole juuri parempi kuin aiemmalla kerralla eikä muutu yhtään paremmaksi.


Muista avainhahmoista muuta nousee todella vahvasti esiin. Kurt Russell varastaa jokaisen hetken jossa on läsnä ja hänestä löytyy sitä lempeää isäpappaa jollaisen jokainen haluaisi, viisasta opettajaa joka osaa asiansa sekä katuvaa miestä joka ei nähnyt poikansa kasvavan, mutta hänestä löytyy myös sitä hurjaa luontoa joka on ajoittain todella vaikuttavaa katsottavaa ja saa hahmon tuntumaan entistä monipuolisemmalta, sitten on se ajoittainen vitsikkyys mikä myös onnistuu. Kurt Russell oli nappivalinta tähän rooliin.

Karen Gillianin Nebula ei ole sen parempi kuin aiemminkaan, mutta hänessä on vähän samaa sisältöä mitä Draxissa. Hahmoon tulee enemmän taustaa. Mutta suoritus on kuin aiemminkin, ei mitään erityistä.

Uusi tuttavuus Mantis on monella tavalla erittäin hauska, hieman surullinen mutta niin lämminhenkinen ja mukava että hänestä pitää väkisinkin ja yhdistettynä muihin hahmoihin, varsinkin Draxiin, hahmosta saa entistä enemmän irit ja samoin muista hahmoista. Pom Klementieff on todella hyvä roolissaan.

Michael Rookerin Yondu on myös näitä hahmoja jotka ovat vasta ajan kanssa todella muuttuneet toimiviksi. Hänen kauttaan tulevat erittäin hyvin esiin tämän tarinan vahvimmat tarinalliset hetket ja mitä tulee isoon kokonaisuuteen ja niihin opettavaisiin hetkiin tarinassa, on Yondu erittäin tärkeä ja Rookerin suoritus on just eikä melkein. Hän tekee todella onnistuneen roolin.

Hatun nosto myös parille näppärälle pienelle roolille, kuten Sylvester Stallonen todella kovana Ravagerina ja Stan Lee, sinä minä aina ennenkin.


Kokonaisuudessaan Galaksin Vartijat osa 2 on onnistunut ja tunnelmallinen elokuva. Tavallaan on vaikea uskoa että tälläinen porukka pystyy Galaksia suojelemaan, mutta se onkin osittain tarkoitus. Tämä elokuva jatkaa avaruus western tyylistä tarinaa Marvel universumissa ja pitää sisällään valtavan määrän vanhoja kappaleita. Tunnelma on vahva ja erittäin onnistunut. Kyseessä on selvästi parempi elokuva kuin aiempi oli, mutta ei nyt olla vielä samalla tasolla kuin vaikka Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Iron Man tai Dr. Strange. 

Sanotaan nyt kuitenkin että kun kyseessä on jatko-osa, niin elokuvassa käytetään todella hyvin kaikkia hahmoja ja sitä kautta heihin saadaan vähän lisää sisältöä. Monet aiemmatkin Marvel jatko-osan toimivat niin hyvin juuri siksi, että niissä käytetään hyödyksi tuttuja hahmoja jotka kehittyvät. Muutama hahmo on todellakin menossa oikeaan suuntaan, osa aika hitaasti mutta sekin on parempi kuin se, että he eivät muutu yhtään paremmiksi.

Erittäin hyvä lisä MCU:hun ja pisteet hyvistä vivahteista ja lopputeksteistä jotka ovat täynnä lisäkohtauksia.

 

+ Paljon Marvel salaisuuksien vivahteita

+ Space western tunnelma

+ Hahmojen kehitys

 

- Kaikki hahmot eivät edusta sitä mitä pitäisi

- Tuntuu joskus jotenkin "irtonaiselta"

 

Arvosana: 8,0

 

Mahtava