Excalibur.jpg?1548193700

Hiottu kalpa

 

Excalibur saa jälleen uuden elokuvaversion, mutta tällä kertaa aivan uudella tavalla. Tällä kertaa kyseessä on osin modernisoitu tarina osin uusilla käänteillä ja hahmoilla.

 

 

 

Arthur (Charlie Hunnam) on Uther Pendragonin perillinen ja siksi vain hän voi vetää miekan kivestä. Legendaarinen miekka, Excalibur on todellinen voiman työkalu jonka velho Merlin takoi ja jonka järven neito linkitti Pendragonin sukupuuhun. Perusidea tarinassa ei ole kaukana alkuperäisestä, mutta se on kuitenkin sen verran irrallaan, että kyseessä on aivan uusi tarina. Tällä kertaa Excaliburin vetäjästä ei tule oitis kuningasta, sillä nykyisellä kuninkaalla Vortigernilla (Jude Law) on jotain aivan muuta mielessä. Onneksi Arthur saa apuna monesta suunnasta, kuten mystiseltä velhottarelta (Astrid Berges-Frisbey), entiseltä sotilaalta (Djimoun Hounson) ja joukolta kapinallisia (mm. Aidan Gillen). Mukana matkassa ovat myös tulevat ritarit Tristan ja Percival.

Tarinassa on paljon viitteitä siihen legendaan Excaliburista. Tämä elokuva on muuttunut paljon tuotannon aikana sillä kun tuotanto alkutekijöissään oli Astrid Berges-Frisbey nimellä Guinevere. Tarina on muuttunut paljon, mutta se osittain tuo tähän elokuvaan uudenlaisen otteen. On selvää että tietyt kuviot tulevat tapahtumaan mutta tapa jolla elokuva todella etenee, on se mikä tekee siitä niin hyvän. Tarinassa on monia asioita joita ei selitetä ja se on selvää, sillä tämänhän on määrä olla ensimmäinen sarjassaan.


Näyttelijäsuorituksissa on monta varsin hyvää suoritusta. Charlie Hunnam on todella hyvä roolissaan Arthurina, tämä saattaa olla paras Arthur pitkään aikaan, ellei paras ikinä. Hunnam on parilla tavalla moderneja viitteitä omaava sankari, mutta ne tutut fantasiapuolet ovat myös läsnä. Hän on todellakin erinomainen valinta rooliin ja suoriutuu roolista loistavasti. Ainoa mitä hän tarvitsisi, olisi vähän tyylikkäämmän vaatetuksen ja pidemmät hiukset.

Maagikkoa esittävä Astrid Berges-Frisbey on todella hyvä. Hän on pitkälti suuri mysteeri mutta silti hän tekee oman osuutensa loistavasti. Hänen vähäeleinen mutta paikoin todella vaikuttava esiintymisensä sopii hahmoon erinomaisesti. Hän ei ehkä ole se mieleenpainuvin hahmo, mutta erittäin hyvä siitä huolimatta.

Sivurooleista maininnanarvoisia ovat varsinkin Aidan Gillenin todella hyvä rooli Hanhenrasva Billinä. Hän on helposti yksi elokuvan mieleenpainuvimmista henkilöistä monellakin tavalla, erittäin hyvä suoritus.

Vähän heikompaa sarjaa edusta sitten Eric Bana Utherina. Hänestä puuttuu sellainen tietty mahtipontisuus ja voima jota isähahmoissa olisi tärkeää olla. Hän ei vain saa aikaan samaa voimantunnetta mitä esimerkiksi Linus Roache sai aikaan Batman Beginsissä Thomas Waynenä tai John Slattery Marvelissa Howard Starkina. Bana vain tuntuu sellaiselta perustylsätä hahmolta, vaikka vahvoissa kohtauksissa hän onkin läsnä ja Uther on tarinallisesti hyvin käytetty. Sitten on iso liuta pahishahmoja jotka unohtuvat todella nopeasti ja joissa ei ole oikeastaan yhtään mitään erityistä.

Pääpahista esittävä Jude Law on kuin kova versio tyypillisestä kuningas/prinssi roistosta joka luulee olevansa enemmän mitä on. Law on paikoittelen ihan hyvä mutta valtaosan ajasta hän ei vain tunnu järin hyvältä, hyytävältä saati vaikuttavalta roistolta. Hänestä puuttuu se tietty kylmyys ja mahtipontisuus.


Toiminnallinen puoli elokuvassa on erityisen hyvä ja 3D kokemus on myös, poikkeuksellisen onnistunut, tässä elokuvassa on yksi parhaita 3D hetkiä mitä olen koskaan nähnyt. Yksi yksittäinen kiven sinkoaminen, nuolen lento tai linnun syöksy voi äkkiä tulla syliin ja se tuntuu erittäin vaikuttavalta. Paikoitellen 3D tuntuu niin asetellulta, mutta monesti kyseessä on hetki joka tuntuu erittäin autenttiselta ja siksi niin hyvin onnistuneelta.

Hidastuksia on luvassa ja ne on tehty erittäin hyvin. Näyttävä elokuva on kyseessä, ehdottamasti. Miekkataistelut ovat erinomaisia ja kokonaisuudessaan toiminataosuudet ovat todella onnistuneita. Ne ovat myös tarpeeksi hyvin annosteluja jotta niihin ei puudu.

Toimintaelokuvien parissa tyylikkyys ja hyvä rytmitys ovat tärkeitä asioita ja Kuningas Arthurissa ne ovat molemmat todella onnistuneita. Tämä elokuva on sieltä näyttävimmästä päästä ja 3D:nä siihen voi heittää oitis lisää painoarvoa ja mahtipontisuutta.


Elokuvan tarinallisia kohtauksia kevennettään ajoittaisilla vitseillä ja tietyllä leikkimielisellä kikkailulla, aivan kuin Robert Downey jr:n tähdittämissä Sherlock Holmes elokuvissa. Mukana on monta erittäin hyvin tehtyä kohtausta jotka tosin jäävät toiminnallisten hetkien varjoon, mutta hyvin elokuva etenee. Ajoittain tosin tuntuu että tiettyjä hetkiä olisi voitu venyttää enemmän jotta mahtipontisuus olisi ehtinyt kunnolla kertyä, parhaana esimerkkinä Excaliburin vetäminen kivestä, joka on ohi aivan liian nopeasti.

Tyylikkyys on elokuvassa vahvasti läsnä ja samoin rento asenne. Toiminnan ulkopuolella kohtauksista pitäisi ajoittain nauttia vähän enemmän, mutta toisinaan ne voisivat edetä vähän nopeammin.

Isoin asia mikä vähän häiritsee on se, että tietty hetkiä tarinassa ei vain korosteta tarpeeksi ja joitakin asioita ei tapahdu lainkaan, muutenkin elokuvassa paljon sellaista jota haluaisi enemmän ja johon kaipaisi enemmän panostusta. Tosin jos tästä todella tulee elokuvasarja (mikä olisi ihan positiivista) niin jatkossa niihin päästään varmaan sisään paremmin.


Kokonaisuusten Kuningas Arthur: Legenda Miekasta on erittäin hyvä toiminnallinen fantasiaelokuva, helposti alkuvuoden parhaita elokuvia ja melko varmasti myös vuoden parhaita elokuvia. Itse todella pidin tästä elokuvasta kokonaisuutena. Siinä on monia asioita joihin olisi kaivannut enemmän huomiota, mutta näyttävä toiminta ja muutenkin tyylikäs kokonaisuus tekevät tästä elokuvan joka kannattaa pitää mielessä.

 

+ Excalibur tarinan uusi versio

+ Charlie Hunnam on loistava Arthur

+ Erittäin näyttävä toiminta

+ Todella onnistunut 3D

 

- Ajoittain kohtauksiin olisi voitu keskittyä enemmän

- Monia asioita jää kaipaamaan

- Pääroisto jää aika kehnoksi

 

Arvosana: 8,8

 

Fantastinen