Elokuvissa ja TV:ssä sankarit ovat niitä hyviä tyyppejä, myös ne vähän vähemmän sankarimaiset, jotka ovat hyvin lähellä roistojen puolta, antisankareiksikin heitä kutsutaan.

 

 

 

Hyvikset jäävät yleensä pahasti pahisten jalkoihin mitä tulee laatuun. Ajoittain vastaan tulee kuitenkin sellaisia hahmoja jotka todellakin ottavat tilanteen haltuun ja muuttuvat elokuvan kantavaksi voimaksi. Elokuvissa näitä on enemmän, mutta TV:n puolellakin on joitakin.

Rajoitteena on yksi per elokuva/sarja ja yksi per näyttelijä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Selene (Kate Beckinsale) - Underworld

Leonardo (Johnny Knoxville) - Teenage Mutant Ninja Turtles

Gizmo - Riiviöt

Ottway (Liam Neeson) - Grey

Don Alejandro De La Vega / Zorro (Antonio Banderas) - Zorron Naamio

 
24. Snow (Guy Pearce) - Lockout

Jälleen yksi todiste siitä kuinka monipuolinen näyttelijä Guy Pearce onkaan. Snow on erittäin hauska ja rento mies joka ei ota asioita turhan vakavasti. Tositilanteessa hän on kuitenkin kivenkova ammattilainen joka ei jätä asioita kesken ja menee loppuun asti vaikka mikä olisi. Erittäin hyvä hahmo kaikenkaikkiaan ja yksi hauskimmista.


23. Mad Max Rockatansky (Mel Gibson) - Road Warrior

Kiven kova selviytyjä. Max on erakkoluonne joka ei luota muihin ja joka ajattelee loppuviimeksi vain itseään. Mies jolla ei ole mitään menetettävää on vaarallinen ja Max on juurikin sellainen. Mel Gibson esitti häntä loistavasti kolme kertaa eikä Tom Hardyn versio sekään huono ollut.


22. Alice (Milla Jovovich) - Resident Evil: Afterlife

Kovin naispuolinen toimintatähti. Alice on syvällinen, yllätyksellinen ja ennekaikkea teräksinen sankari. Hänessä on oma kyynisyytensä, mutta loppuviimeksi Milla Jovovichin loistavasti esittämä nainen on hyvä.


21. James Gordon (Gary Oldman) - Dark Knight Rises

Gary Oldmanilla on myös niiden pahisroolien tukena pari oikein hyvää sankarirooliakin. Oldman hieman varastaan valokeilan Dark Knight trilogiassa. Itse en osaa sanoa mikä todella olisi se paras, mutta päädyin loputa tähän, jossa se kaikki kulminoituu eeppiseen päätökseen. Tässä on juurikin sellainen Gordon, jollaisen Batman tarvitsee. Täysin rehellinen poliisi, todellinen sankari ja vielä monella tavalla.


20. Godzilla - Godzilla

Monille Godzilla voisi olla pahis, mutta kun puhutaan tästä uusimmista elokuvasta, niin kyllä tämä enemmänkin sankaripuolelle menee. Hirviöistä voimakkain on ehdottomasti koko elokuvan suurin voimavara ja jokainen kohtaus jossa hän esiintyy, on hänen. Tässä on hahmo jonka seuraavaa elokuvaa todella odottaa. Hyvin monipuolisesti tehty hahmo joka todellakin osaa taistella.


19. Arthur (Charlie Hunnam) - King Arthur: Legend of the Sword

Charlie Hunnam ei ehkä ollut oma valintani rooliin, mutta tämä on ehkä jopa se paras Arthur. Hunnam todellakin ottaa roolin omakseen. Hänessä on kaikki sankarin piirteet, eleet ja ennenkaikkea sisin. Rennon ulkokuoren ja olemuksen alla on vahva ja oikeudenmukainen sydän.


18. Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) - Doctor Strange

Tämän hahmon kohdalla oli monta hyvää kandidaattia. Menemättä enempää siihen kuka olisi ollut paras valinta jne niin voidaan sanoa että Benedict Cumberbatch on tämän roolin ansiosta yksi MCU:n vahvimpia tähtiä. Strange on ollut vähemmällä huomiolla pitkään mutta tapa jolla hänet tuodaan mukaan toimintaan on loistava. Cumberbatch on todella luonteva. Aluksi ylpeä ja vähän jumaluuskompleksimainen mies, myöhemmin nöyrä, uhrautuvainen ja ennenkaikkea ylväs. Kaikenkaikkiaan tämä on erittäin hyvä sankarihahmo jolta voi odottaa paljon.


17. Vincent Hanna (Al Pacino) - Heat

Al Pacinon parhaita roolisuorituksia. Tässä roolissa hän käy läpi monenlaisia tunteita ja onnistuu tekemään hyvin monipuolisen hahmon. Välillä mielipuolelta tuntuva kuulustelija ja välillä ymmärtäväinen puoliso, mutta kokoajan nerokas poliisi. Hän ei ole täydellinen, mutta juuri se on yksi syy miksi hahmo toimii niin hyvin. Tässä on juurikin sellainen sankari jolla on virheensä ja se tekee hänestä inhimillisen.


16. Frank Martin (Jason Statham) - Transporter

Jason Stathamilla on monta hyvää sankarihahmoa, jopa hänen esittämänsä palkkatappaja Arthur Bishop on enemmänkin sankari kuin roisto. Frank Martin on kuitenkin se hahmo joka oli ensimmäinen jollaisen roolissa Statham nousi toimintatähtien ykköseksi 2000-luvulla. Frank on täysin ammattimainen ja kylmän rauhallinen jokaisessa tilanteessa. Loistavien ajotaitojensa lisäksi hän on ylivoimainen lähitaistelija, vaikka vihollisia olisi paljon enemmän.


15. V (Hugo Weaving) - V for Vendetta

Tämä on sellainen hahmo joka ei ole kaukana roistopuolelta, mutta joka pysyy terroriteoistaan huolimatta oikealla puolella. Hugo Weavingin ääni sopii tähän hahmoon täydellisesti ja monella tavalla se mitä V edustaa merkitsee paljon. Syvällinen hahmo syvällisessä tarinassa jossa monia niin hyviä hetkiä, joista valtaosassa V on jollakin tavalla mukan.


14. Roy Miller (Tom Cruise) - Knight and Day

Tom Cruisen sankarihahmoista se ilmiselvin valinta olisi varmasti Ethan Hunt. Mutta itse tykästyin enemmän hänen esittämäänsä Roy Milleriin. Tämä hahmo on monella tavalla kuin Ethan Hunt, mutta jotenkin vielä parempi. Miller on pahoissakin tilanteissa aina rento ja huvittava, mutta ennenkaikkea aina tilanteen herra. Vaaroihin rennosti suhtautuva täydellinen ammattilainen joka on aina askeleen tai pari edellä kaikkia muita ja jonka taitovalikoima tuntuu olevan ääretön.


13. Spawn (Michael Jai White) - Spawn

Spawn on niitä hahmoja jotka olisivat ansainneet paljon paremman elokuvan. Muutenkin rikollisen vähän käytetty ja jopa aliarvostettu hahmo. Spawn on monella tavalla yksi parhaita sarjakuvahahmoja. Hän on todellakin roistomainen, mutta silti, hän on tässä maailmassa se sankari.


12. Professor Abraham Van Helsing (Anthony Hopkins) - Bram Stoker's Dracula

Tästä hahmosta on monta variaatiota. Ehkä se paras olisi monella tavalla Hugh Jackman elokuvassa Van Helsing. Mutta kirjan versiolle uskollisimpia on Anthony Hopkins tässä elokuvassa. Hopkins tuo loistavasti esiin kaiken sen mikä tekee Van Helsingistä niin hyvän. Hän on viisas, peloten ja vieläpä varsin taitava taistelussa. Kaiken kaikkiaan tämä on loistava hahmo joka sai todella hyvän näyttelijän esittäjäkseen.


11. Captain Jack Sparrow (Johnny Depp) - Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl

Johnny Deppin paras roolisuoritus jossa riittää syvyyttä. Sparrow on erinominen miekkamies, taitava kapteeni ja ennekaikkea, mielettömän hauska mies. Monesti tuntuu että onko Sparrow oikeasti niin älykäs että pystyy pelaamaan useampaa pakkaa ja peliä yhtä aikaa, vai käykö hänellä vain mieletön tuuri. Oli miten oli, loppuviimeksi tämä epäilyttävä ja enigmaattinen merirosvo tekee oikein. Yksi hauskimpia elokuvahahmoja.


10. Obi Wan Kenobi - Star Wars III: Revenge of the Sith

Ewan McGregor on ehdottomasti yksi parhaita Star Wars näyttelijöitä ja monien Star Wars sankarien joukossa, hän onnistuu nousemaan ykköseksi. Esiosa trilogiassa hän muuttuu loppuakohden parhaaksi hahmoksi. Ensimmäisessä elokuvassa hän ei ole niin isossa osassa mutta viimeinen taistelu on legendaarinen. Toinen elokuva on todella heikko tapaus, mutta McGregor on silti hyvä. Kolmannessa elokuva hän on loistava niin toiminnassa, draamassa kuin tarinankuljetuksessakin. Kaikenkaikkiaan hän onnistui tekemään loistavan sankarihahmon.


9. Doc Holliday (Dennis Quaid) - Wyatt Earp

Val Kilmerin roolisuoritus elokuvassa Tombstone nousi nopeasti elokuvan kantavaksi voimavaraksi ja on edelleen Kilmerin paras roolisuoritus. Kun sitten näin Wyatt Earpin, niin nopeasti kävi ilmi että Kevin Costner ei ollut yhtä hyvä kuin Kurt Russell. Mutta Dennis Quiad, onnistui vetämään maton täysin alta ja yllättämään todella positiivisesti. Doc Holliday on tämänkin elokuvan parasta antia ja varastaa omakseen jokaisen hetken jossa vain on läsnä. Hän on kiven kova peluri, tappava asesankari ja ennenkaikkea hurjaluonteinen mies jolla ei ole mitään menetettävää.


8. Vlad Tepes (Luke Evans) - Dracula Untold

Elokuva ei ehkä saanut kovin hyvää vastaaottoa, mutta itse pidin todella paljon. Yksi suurin syy on Luke Evansin roolisuoritus. Tässä on juurikin sankari joka on valmis tekemään mitä vain perheensä vuoksi. Hän on uhrautuva, oikeamielinen ja ennenkaikkea todella voimallinen hahmo. Evansin roolisuoritus on jokaisella mahdollisella tavalla erinomainen ja vaikka tiettyjä asioita hahmossa ei olekaan, niin ottaen huomioon että nyt on kyseessä Dracula, niin hänestä on saatu todella hyvä sankarihahmo.


7. Frank Castle / Punisher (Thomas Jane) - Punisher

Jon Bernthal on tällä hetkellä Tuomari Marvelin maailmassa ja sitä kautta hän on yksi surkeimpia Marvel näyttelijöitä niin monella tavalla että pahaa tekee. Thomas Jane oli aikoinaan lähes täydellinen Punisher ja vaikka Ray Stevenson tekikin hyvää työtä, niin Jane nosti Punisherin huipulle. Tämä hahmo on niin lähellä roistojen puolta, että yksi askel voi riittää. Tuomari on kuitenkin enemmän kuin loistava antisankari. Hän on kovista kovimpia, kylmistä kylmimpiä ja taitavista taitavimpia. Yksi parhaita Marvel hahmoja ja yksi parhaita antisankareita.


6. Optimus Prime (äänenä Peter Cullen) - Transformers: Revenge of the Fallen

Peter Cullen on ainoa oikea Optimus Prime. Transformers elokuvasarjassa Optimus varastaa aina jokaisen kohtauksen jossa hän esiintyy ja hänen lauseensa ovat eeppisiä, varsinkin taistelussa. Muutenkin taistelussa Optimus on ykkönen. Hänen voimansa ja taitonsa ovat vertaansa vailla. Tämän kaikenlisäksi hän on oikeamielinen, uljas ja sankarimainen sanan varsinaisessa merkityksessä.


5. Iron Man / Tony Stark (Robert Downey jr) - Iron Man

RDJ on MCU:n kansikuvapoika ja oikeutetusti. Iron Man on Marvelin parhaita hahmo, varsinkin elokuvissa sillä RDJ on hauska (siis todella hauska), älykäs ja todellakin oikealla tiellä. Hän valitsee oikein ja taistelee sen puolesta. Sen lisäksi että hahmossa on se koominen puoli, on mukana myös se vakava ja asiallinen puoli. Lisäksi mukana on draamallinen tunteikas puoli mikä entuudestaan tekee hahmosta monipuolisemman. Tässä on juurikin sellainen sankari jonka puolella seisoa.


4. Jack Bauer (Kiefer Sutherland) - 24

Listan ainoa TV-sarja sankari ja se kertoo jo jotakin. TV sarjoissa ei ole paljoa oikeasti hyviä sankareita kun vertaa elokuviin mutta Kiefer Sutherlandin näyttelemä erikoisagentti Jack Bauer on juurikin sitä oikeaa tavaraa. Hänen metodinsa ovat kyseenalaisia ja ajoittain hän menee jopa roistojen tasolle, mutta päämäärät ovat oikeita. Hahmo on sellainen jota kukaan ei voi esittää samalla tavalla. Loistava sankari jolla valtava taitovalikoima ja vankkumaton päättävisyys tehdä se, mitä täytyy.


3. Logan / Wolverine (Hugh Jackman) - Wolverine

Hugh Jackmanin parhaita roolisuorituksia. Hän oli loistava myös Van Helsinginä, mutta Wolverine on hänen roolinsa. Marvelin parhaita roolisuorituksia ja muutenkin lähemmäs virheetön suoritus. Ainoa mitä Wolverine trilogian olisi pitänyt alusta asti olla, oli sellainen, millainen Logan lopulta oli. Hugh Jackmanin Wolverine on antisankarimainen, yksinäinen susi joka ei juuri muista piittaa. Sisällä on kuitenkin se laumaeläin joka on valmis tekemään oikein, vaikka se olisi kuinka vaikeaa. Hahmo on villi, hurja ja vaarallinen kun on kyse toiminnasta, itsenäinen, kärsimätön ja vähän mulkku kun on kyse puhumisesta, mutta syvällä sisämmässään, Logan on sankari.


2. Batman (Michael Keaton) - Batman

Lepakkomies on ehdottomasti yksi parhaita sankarihahmoja. Mies joka voisi olla tekemättä mitään koko loppuelämänsä, mutta omistaa elämänsä muiden suojelemiseen ja rikollisuutta vastaan taistelemiseen. Tyylillisesti enemmän kuin loistava, sillä musta nyt on täydellinen valinta. Rikollisille hän edustaa pelkoa, muille oikeutta. Vertaansa vailla oleva soturi jolla on mestarillisen taistelutaidon lisäksi älyä vaikka kuinka ja tahtoa, loppuun asti. Moni mies on esittänyt tätä hahmoa, mutta Michael Keaton on edelleen se paras.


1. Aragorn (Viggo Mortensen) - Lord of the Rings: Return of the King

Vaikea valinta mutta kokonaisuus ratkaisee. Se millainen Aragorn todella on, on sankari. Hän on rauhallinen, ajoittain humoristinen, aina oikeudenmukainen ja uhrautuvainen. Hän taistelee sen vuoksi mikä on oikein. Hän ei jahtaa kuninkuutta, mutta ottaa sen vastaan, tehdäkseen maailmasta paremman. Aragorn on juurikin sellainen mies jollainen sankarin kuuluu olla. Hän on mestarillinen soturi, vertaansa vailla oleva samooja ja muutenkin jalo ihminen. Syy miksi hän nousee ykköseksi Batmanin ohi on siinä, että vaikka Batman on loistava hahmo, ei hänellä ole ollut edes lähes täydellistä esittäjää. Viggo Mortensen on täydellinen Aragorn, ja itse en juuri tykkää käyttää sanaa täydellinen.