Batman%20and%20Joker.jpg?1504565022

Tappava pila

 

Yksi tunnetuimpia Batman tarinoita ja samalla yksi raaimmista ja pahimmista. Aikuinen, väkivaltainen ja julma tarina on hyvin uskollinen sarjakuvalle, tuoden sen pahimmat ja parhaimmat puolet esiin.

 

 

 

Batman elokuvat ovat laatua myös animaatiopuolella. Ne osataan tehdä erittäin hyvin ja hyvin monella tavalla. Tämä elokuva on helposti kaikkein vähiten lapsille suunnattu jonka olen nähnyt. Batman: Under Red Hood on tähän mennessä paras animaatioelokuva Batmanista, mutta Killing Joke alkaa nyt kilpailla siitä paikasta. Killing Joke on siinä mielessä lievessä etulyöntiasemassa, että siinä on mukana Kevin Conroy joka on ehkä se kaikkein tunnetuin Batman ääninäyttelijä. Vaikka Bruce Greenwood olikin loistava Under Red Hoodissa ja Jason O'Mara on ollut ilmiömäinen useassa viimeisimmässä Batman animaatiossa, on Kevin Conroy silti vain niin klassinen ääni, joka palauttaa suoraan Batman animaatiosarjan pariin.

Tarinallisessa mielessä sekä tämä että Under Red Hood kertovat niistä tapahtumista, jotka todellakin muokkasivat Batmania. Tämän takia, voisin veikata että Knightfall, tulee saamaan tulevaisuudessa animaatiomuodon, sillä Punahuppu ja Tappava pila tarinoiden ohella, se on yksi pahimmista asioista joita on koskaan tapahtunut Batmanille.

Merkitsen spoilerit selvästi, sillä tämä on niitä tarinoita, jotka todellakin jäävät mieleen, kun ne ensimmäisen kerran kokee.


Batmanin ja Batgirlin yhteistyö rikollisuutta vastaan taistelussa on menossa aivan uuteen suuntaan monella tavalla. Asiat etenevät omalla painollaan ja pitkälti näyttää siltä että tämä tarina kertoo pääasiassa Lepakkotytöstä. Asiat kuitenkin saavat aivan uuden suunnan jossa väkivaltaisuus, raakuus ja julmuus nousevat aivan uudelle tasolle, kun Jokeri liittyy leikkiin.

Tyyliltään elokuva näyttää animaatiosarjalta, mutta siinä on omanlaisensa ote ja tyyli. Se näyttää omanlaiseltaan ja väkivaltaisuudessaan se nousee todellakin omalle tasolleen. Tarina etenee kuin sarjakuvassa ja vie Batmanin tarinaa eteenpäin, kuin jatkaen sitä mitä on animaatiosarjassa ehtinyt tapahtua. Tunnelma on erittäin vahva heti alusta asti sillä animaatiojäljen lisäksi ääninäyttely on erinomaista. Ääninäyttely tukee loistavasti toiminnantäyteistä tarinaa jossa verta lentää, nyrkit puhuvat ja paikat hajoavat. Siinä samalla kurkataan myös menneisyyteen, tulevaisuuteen ja käsitellään isoja asioista.


Mitä tulee toimintaan niin Batman elokuvat eivät siinä mielessä juuri petä. Tämä on toiminnallinen elokuva ja erityisen hyvä sellainen. Toimintaa tukee erittäin vahva tarina ja toteutus joka onnistuu jokaisella tavalla. Tämä on yksi parhaita Batman animaatioita ja myös yksi parhaita Batman elokuvia.

Batmanin kohdalla täytyy sanoa että niin elokuvat kuin pelitkin pyrkivät kertomaan uusia tarinoita ja Batmanin kanssa voi olla vaikea erottua edukseen. Mutta sitten on sellaisia tapauksia kuin tämä elokuva. Jos tämä tarina ei ole entuudestaan tuttu, niin kyseessä on juonikuvio jota ei taatusti unohda, samalla tavalla kuin Under the Red Hood, kumpikin tarina on sieltä ikimuistoisimmasta päästä. Tälläiset juonikuviot on vaikea päihittää, mutta yritys on monesti kova. Esimerkiksi videopeli Batman: Enemy Within on yrittämässä sitä.

Elokuva on siinä mielessä erittäin onnistunut, että se kertoo sarjakuvan tarinan todella uskollisesti, mutta lisäten myös tiettyjä asioita siihen. Tämä tarina ei ole alku, eikä se ole loppu, se on yksi osa isoa kokonaisuutta.


________________________________________________________________________________________________

Sanotaan että tiettyjä asioita Batmanin kohdalla ei pitäisi tehdä. Telltalen ensimmäinen kausi pelimaailmassa Batmanista on hyvä esimerkki siitä, miten uusi idea voi mennä kunnolla pieleen. Mutta toinen kausi, Enemy Within, on varsin lupaava tapa luoda aivan uudenlainen tarinakokonaisuus jossa ihan mitä vain voi tapahtua. Tämä on siinä mielessä hyvä, että mukaan tulee jotakin uutta.

Aikoinaan, Killing Joke teke jotakin aivan käsittämätöntä. Se mitä Barbara Gordonille tapahtui oli todella brutaalia. Jason Todd koki myös kovia Jokerin käsissä ja Under Red Hood toi sen hienosti esille, mutta tässä elokuvassa Barbaran rampauttaminen, riisuminen ja ties mikä, on tuotu esiin paljon pahemmassa valossa. Jokeri on hahmo jonka kohdalla todellakin mitä vain voi tapahtua ja tämä tarina on juurikin esimerkki juuri siitä.

Nämä uudet jutut sopivat kokonaisuuteen oikein hyvin. Itse koin että ne rikastavat tarinaa oikealla tavalla ja muutenkin tuovat tarinaan uuden puolen, jonkin mitä on aiemmin vain vähän vihjailtu.

________________________________________________________________________________________________


Batman on sellainen aihealue josta tulee hyviä elokuvia, koska Batmanista on jo valmiiksi paljon hyviä tarinoita. Hän ei ole liian ylivoimainen sankari ja hänen vihollisissaan on omat vahvuutensa. Tässäkin elokuvassa se tuodaan hyvin esille. Batman pelottaa rikollisia, mutta Jokeri kauhistuttaa heittää.

Elokuvan teemat tulevat erinomaisesti esille ja tarinan kuljetus on huipputasoa. Tässä elokuvassa on pari vähän heikompaakin pätkää, mutta kaikki osat sopivat kokonaisuuteen, vaikka osaa olisi voitu karsia tai jättää kokonaan pois. Erittäin hyvin elokuva toimii juurikin siksi, että sellaiselle joka kokee tämän ensimmäistä kertaa, saa aluksi aivan erilaisen kuvan tästä elokuvasta. Se todellinen tarina alkaa vasta puolen välin tienoilla ja tapa jolla se alkaa, on loistava. Tässä elokuvassa Jokeri on tuotu loistavasti mukaan ja teema ja tunnelma vaihtuvat hyvin nopeasti ja hyvin paljon.

Kokonaisuutena Batman: The Killing Joke on mestarillisesti tehty elokuva, viime vuoden parhaita.

 

+ Batman

+ Tarina

+ Tunnelma

+ Toiminta

+ Erinomainen toteutus jokaisella aihealueella

 

- Muutamat osa-alueet joita olisi voitu karsia tai jättää pois

 

Arvosana: 9,2

 

Mestariteos