Jigsaw.jpg?1550702819

Jigsawn perintö

 

Saw on yksi kaikkien aikojen parhaita (kauhu)elokuvasarjoja, juonellisesti. Saw elokuvat ovat luoneet erittäin hyvän kokonaisuuden ja yhden parhaista kauhuelokuvaroistoista. Uusin elokuva, myös nimellä Saw 8: Legacy, näyttää että sarja ei ole vielä päättynyt.

 

 

 

Saw ja Saw II ovat sarjan terävin ja verisin huippu. Tätä huippua ei Jigsaw ylitä, mutta pääsee hyvin lähelle. Lyhyesti voidaan sanoa että Saw fanit saavat taatusti hyvän kokemuksen sillä kaikki se mitä aiemmat elokuvat ovat tehneet hyvin, tekee myös tämä elokuva hyvin. Mukana on pari vähän heikompaakin juttua, mutta monta niin hyvää kohtausta että on pakko todeta että Saw on kuin mikä hyvänsä kauhuelokuvasarja, se ei vain kuole. 

Sanottakoon myös että itse miellän Saw'n enemmänkin trilleriksi, mutta kyllä tämä on näin Halloweenin alla, täydellinen elokuva katsottavaksi elokuvateatterissa. Varsinkin kun kyseessä on ennakko ja vieläpä viimeinen sellainen. Jigsaw saa varsinaisen ensi-iltansa joulukuun alussa.


Elokuva alkaa kuin aiemmatkin. Poliisi tempautuu mukaan kuvioon jossa näkyvät kaikki Jigsaw'n merkit. John Kramer (Tobin Bell) on kuitenkin kuollut jo monta vuotta sitten, mutta hänen perintönsä ja varsinkin hänen pelinsä, eivät kuole. Jigsaw on saanut valtavan seuraajakunnan ja tätä kautta ilmassa on ihan tätä kultti tunnelmaa. Monet ihailevat hänen ideologiaansa ja nerouttaan. Mutta olisiko joku valmis menemään niin pitkälle, että matkisi häntä?

Elokuvan juonesta en nyt avaa ilman spoileri merkkejä sen enempää sillä Jigsaw on kuin kaikkia aiemmatkin Saw elokuvat, se pitää nähdä ja kokea itse jotta siitä saa kaikkein eniten irti. Itse pidän todella näistä elokuvista ja sitä kautta moni tämän elokuvan pienistä asioista ei tullut niin suurena yllätyksenä, koska osasin etsiä niitä. Faneille tämä on todella hyvä elokuva sillä samalla siitä huomaa asioita, sen yllätyksiä osaa odottaa, mutta samalla siinä on sitä tiettyä arvuuttelua ja yllätyksellisyyttä, kun palaset viimein loksahtavat paikoilleen, aivan lopussa.


Tunnelmallisesti Jigsaw on erittäin hyvä elokuva. Siinä on oikeaa Saw tunnelmaa. Pelissä on säännöt ja rangaistukset ovat erittäin ankarat. Pelissä on panoksena usein oma henki ja siksi kaikkea mitä kuulet, kannattaa miettiä todella tarkkaan, sillä Jigsaw antaa avaimet voittoon. Peli on useimmiten reilu mutta samalla se on erittäin vaikea. Yksikin virhe voi olla liikaa ja yksikin sivuutettu yksityiskohta voi olla ero vapauden ja vangeuden välillä.

Tyyli ei ole ihan yhtä verinen kuin aiemmin, mutta tämä on silti elokuva jossa on paljon verta, irti leikkaantueita raajoja ja todella paljon jännitettä. Suuri syy miksi tämä elokuva tuntuu niin hyvältä on siinä, että tämä tavallaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Jos aiemmat elokuvat ovat tuttuja niin tiettyjen asioiden pitäisi olla itsestään selviä.

On hyvä huomauttaa että tämä ei todellakaan sovi niille, joille sarja ei ole entuudestaan tuttu. Tässä on todella paljon asioita jotka täydentävät ja avaavat Jigsaw mytologiaa, John Krameria ja kaikkea sitä mitä hän on ja mitä hänen jälkeensä on tullut ja mitä voi olla vielä luvassa.


______________________________________________________________________________________________

Nyt ollaan spoilerivyöhykkeellä. joten en suosittele lukemaan jos haluaa saada elokuvasta mahdollisimman paljon irti.

Sanotaan heti että loppuratkaisun kannalta elokuvassa on osattu tehdä erittäin hienosti se, että kuka on se joka jatkaa Jigsaw'n työtä. Se on selvää että jonkun täytyy olla se joka johtaa peliä nyt kun vanhva pelinjohtaja ja luoja, on poistunut. Sanoisin että Logan Nelson ei ole se paras mahdollinen valinta, mutta kyllä tämä hahmo on parempi kuin Lawrence Gordon joka oli kuin uusi Jigsaw Saw VII:n lopussa. Nelsonista tehdään kuitenkin todella järkevällä tavalla jatkaja ja hänet yhdistetään hienosti Krameriin. Itse olisin siinä vaiheessa hyvin varma että se on hän, kuin näin ne arvat selässä. Arvelin häntä sotatraumaviittauksen kohdalla.

Elokuvassa on myös tehty hienosti tämä ajanjaksojen yhdistely. Aika äkkiä käy selväksi että eletään kahta aikaa. Peli on tapahtunut jo. Sitten kun jäljellä on kaksi pelaajaa niin silloin se käy entistä paremmin järkeen, mutta kyllä se yllätyskäänne siinä, kuinka kauan sitten peli on käyty, on todella hieno.

Elokuvassa tuodaan todella hyvin mukaan kaikki ne puolet, jotka ovat tehneet näistä elokuvista niin hyviä.

______________________________________________________________________________________________


Kokonaisuudessaan Jigsaw on tämän vuoden parhaita elokuvia. Se on kaiken lisäksi todella hyvä osa sarjaa. Ei missään nimessä sarjan huonoimpia osia, mutta ei myöskään niitä parhaita. Se on todella hyvä osa sarjaa ja jatkaa sitä juurikin sillä tavalla kuin kauan sitten arvelin, miten sitä voisi vielä jatkaa. Pakko sanoa, jos näitä elokuvia tulee lisää ja niissä pidetään tämänlainen taso, niin katson ne aivan varmasti.

 

+ Tobin Bell

+ Saw tunnelma

+ Erinomainen juoni

+ Peli

+ Rikastaa sarjaaa

 

- Vähän heikko "pääroisto"

- Lievää kursailua raakuudessa

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos