Jack%20the%20Ripper.jpg?1520023579

Steampunk Batman vastaan Gothamin Viiltäjä Jack

 

 

Lepakkomies: Gotham Kaasuvalossa on erinomainen ja yllättävä tarina siitä mitä tapahtuisi kun Batman laitettaisiin 1800-luvun loppupuolen Lontoota muistuttavaan Gothamiin ja vastustajaksi asetettaisiin historian kuuluisin murhaaja.

 

 

 

Animaatiojälki, ääninäyttely ja tarina ovat kaikki erinomaisessa terässä tarinassa joka on uusi versio niin Lepakkomiehestä kuin Viiltäjä Jackista. Gotham esitellään erinomaisessa Viktoriaanisessa asetelmassa. Batmanin asu on kuin steampunk versio ja Bruce Wayne käyttää silenteriä kuin kuka tahansa herrasmies. Viiltäjä Jack taas on tappavan tehokas, erittäin älykäs ja vielä taistelussakin kova vastusta yön ritarille. Tästä kaikesta kehittyy erittäin hyvä asetelma jossa niin moni tuttu hahmo saa todellakin arvoisensa käsittelyn. Oli sitten kyseessä Selina Kyle, Harvey Dent, James Gordon, Pamela Isley tai Dick Grayson, saa jokainen todella hyvän käsittelyn.


Tarinallisesti kyseessä on mysteeri ja vielä todella hyvin rakennettu sellainen. Kun kyseessä on Jack the Ripper niin iso juttu on se kysymys: Kuka hän on? Sanoisin että tämän kysymyksen ympärille on osattu rakentaa todella hyvä kokonaisuus jossa mysteeri pysyy yllä ja käy loppupuolella todella hyvin järkeen, eikä sitä vedetä mitenkään yks kaks hatusta.

Verinen tyyli on oikealla tavalla hallittua ja ääninäyttely on ensiluokkaista, oli sitten kyseessä Bruce Greenwoodin erinomainen Batman tai Jennifer Carpenterin sielukas Selina Kyle, unohtamatta Yuri Lowenthalin oikealla tavalla erilaista Harvey Dentiä tai Anthony Headin niin tutun oloista mutta silti uutta Alfredia. Animaatiojälki on todella onnistunutta ja se on jälleen yksi osa kokonaisuutta joka yksinkertaisesti vain toimii.


Paljastamatta sitä kuka Viiltäjä on, niin täytyy sanoa että siinä ei todellakaan ole menty sitä helpointa reittiä mutta ei ole myöskään tehty mitään aivan naurettavaa ratkaisua. Tämä pätee myös kaikkeen muuhunkin, kuten siihen on syy miksi Selina on niin kyvykäs ruoskan kanssa.

Myös se miten eri hahmoja käytetään toimii todella hyvin. Oli kyseessä kuinka pieni rooli tahansa, se toimii oikein hyvin. Muutenkin kokonaisuudessa on läsnä se tietty Batman tyyli ja animaatiojälki on hyvin tutun oloinen, mutta samalla omanlaisensa. Laadullisesti tämä on aivan kuin vaikka Under Red Hood tai Killing Joke. Gotham By Gaslight on erittäin hyvä elokuva ja onnistunut kokonaisuus jossa ne niin monet pienet yksityiskohdat vain toimivat.


Kokonaisuus toimii niin hyvin johtuen juurikin siitä että se on niin erilainen. Siinä otetaan riskejä sillä kaikki hahmot ovat uhrattavissa, mikä käy ilmi hyvin nopeasti. Se asettaa tietyn hengen kokonaisuuteen joka vain paranee tarinan edetessä. Tarina etenee todella hyvin ja järkevästi onnistuen tarjoamaan hienon kertomuksen. Toiminta on näyttävää ja Viktoriaaninen tyyli on vahvasti läsnä, samoin kuin Batman tunnelma.

Mahtava kokonaisuus ja mahdollisesti yksi tämän vuoden parhaita elokuvia. Ainakin yksi parhaita animaatioelokuvia.

 

+ Batman tunnelma

+ Viktoriaaninen tyyli

+ Erinomaisesti tehdyt hahmot

+ Tarina

 

- Muutamat pienet tyyliseikat

- Joitakin puolia olisi voitu tuoda vielä rohkeammin esille

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos