Iron%20Man.jpg?1568071110

Whatever it takes...Osa jokaista tarinaa, on se loppu. Kukaan ei elä ikuisesti ja jokaisen sankarin tarinassa on erittäin tärkeää sen lisäksi miten he elävät, se, miten he kuolevat. Siinä missä Logan päätti Wolverinen tarinan, saattaa Endgame hyvinkin päättää Iron Manin tarinan. Koska Endgame on kuin Infinity War part 2, tulee se olemaan hyvin selkeää jatkoa. Mutta enemmän kuin mitään muuta, se tulee olemaan elokuva, joka päättää MCU:n yhden kokonaisen aikakauden.
Lopun viimeinen osa

Logan oli aikanaan erittäin hyvä elokuva joka onnistui tekemään mahdottomasti siedettävää. Vaikka Wolverinen tarinasta puuttuikin sellainen tietty tyylikäs lopputaistelu siitä loppuhuipennuksesta, niin tapa jolla Wolverine lopulta lähti oli tunteikas ja... siedettävä. Siihen on kasvanut hieman kiinni ja kun ajatusta on tarpeeksi kauan saanut makusteltua, niin sen ymmärtää paljon paremmin. Endgame on elokuva joka saattaa hyvinkin asettaa minut samaan tilanteeseen kuin Logan, mutta tällä kertaa kyseessä on Iron Man. Teorioita Endgamen lopusta on ollut paljon, mutta viimeisen vuoden aikana olen katsonut kaikki MCU elokuvat tätä hetkeä varten, jotta kokonaisukuva olisi mahdollisimman selkeä.

Infinity War on ehkä se kaikkein pahin MCU elokuva mitän tulee lopetukseen. Itselleni kaikkein eniten osui se, että Dr. Strange oli yksi niistä joka muuttui tuhkaksi. Mutta hänen viimeiset sanansa kuvastivat hänen tekoaan ja sankaruuttaan aivan omanlaisellaan tavalla: "I was the only way...". Sen pystyy minun kirjoissani ylittämään vain jos Iron Man kuolee, sillä nämä kaksi ovat ehdottomasti omat suosikkini MCU:ssa. Osasyynä on tietenkin se että nämä kaksi hahmoa ovat omia suosikkejani kaikista Marvelin sankarihahmoista Punisherin, Venomin, Ultronin, Dr. Doomin, Wolverinen ja Dormammun kanssa, noin parina esimerkkinä. Se miksi erityisesti pidän näistä kahdesta johtuu myös siitä että MCU on kohdellut heitä todella hyvin, Robert Downey jr ja Benedict Cumberbatch on fantastisia omissa rooleissaan.


Infinity War: Part 2

Tarina jatkuu siitä mihin Infinity Warissa jäätiin. Puolet universumista on poissa ja mukana iso joukko sankareita. Jäljelle jääneet ovat kovan paikan edessä, kun heidän pitäisi jatkaa. Tony Star (RDJ) on avaruudessa kun taas se mitä kostajista (mm. Chris Evans, Chris Hemsworth ja Scarlett Johansson) on jäljellä, ovat maassa. Thanos (Josh Brolin) taas, onnistui siinä mitä yrittikin. Mutta loppupelin on vasta alkanut.

Iron Man elokuvasta alkaneet tapahtumat, juonenkäänteet ja konfliktit ovat kyteneet jo pitkään ja tässä elokuvassa on viimeistään mahdollista nähdä, miten kaikki ne lopulta mahtuvatkaan siihen isoon tarinaan. Kuinka moni sankareista jää jäljelle ja miten kaikki korjataan. Aikamatkustut, Kvanttimaailma, Vaihtoehtoinen todellisuus... spoilaamatta tarinasta mitään, mitä kaikessa spekuloinnissa ei olisi mahdollisesti jo ehditty vahingossa sattumalta spoilaamaan sanottakoon että Endgame on elokuva, joka on ehdottomasti MCU:n parhaita. Ellei jopa se paras.


Marvel elokuva parhaasta päästä

Marvel tunnelma on äärimmäisen vahva ja tuntuu että jokainen hahmo saa hetkensä loistaa omalla tavallaan. Kokonaisuuden suhteen olla todella vahvasti samoissa tunnelmissa kuin Infinity Warissa. Tosin tällä kertaa osa pelaajista muuttuu kun tohtori Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), Spider-Man (Tom Holland), Scarlett Witch (Elizabeth Olsen) sekä lähes kaikki Galaxin Vartijat ovat poissa. Mutta uusia pelaajia astuu kuvaan kun mm. Carol Danvers (Brie Larson), Clint Barton (Jeremy Renner) ja Scott Lang (Paul Rudd) astuvat kuvaan ja vanhat pelaajat jatkavat. Tarina on paras kokea juurikin siten että siitä ei tiedä kovin paljoa etukäteen, sillä todella huikeita yllätyksiä on luvassa.

Toiminnan, huumorin ja draaman esimerkillinen yhdistäminen tekee Endgamesta helposti MCU:n kärkipään elokuvan. Viimeinen taistelu eritoten on eeppinen aivan uudenlaisella tavalla ja vaikka MCU parilla tavalla päättyykin tähän, niin myös tämän elokuvan kohdalla avataan aivan uusia ovia ja laajennetaan Marvelin Multiversumia aivan uusiin mittasuhteisiin.

Jos elokuvaa vertailee moniin MCU:n parhaisiin niin aika pitkälti tämä elokuva jakaa elementtejä niiden kaikkien kanssa. Age of Ultron on monella tavalla hyvin samanlainen, tällä kertaa panokset vain ovat niin paljon korkeammat. Civil Warin tapaan hahmoja on todella paljon ja kaikki saavat todella hyvin aikaa loistaa. Iron Man 3:n tavoin tässä ollaan tilanteessa johon kaikki voisi päättyä. Se minkä Endgame tosin tekee niin paljon paremmin on se kokoluokka. Kaikki on nyt isompaa, kriittisempää ja sitä kautta Endgame katsoo ja korottaa kaiken mitä on aiemmin tehty, onnistuen tarjoamaan vieläkin enemmän, avaamalla ehkä ne kaikkein suurimmat ovat mitä Marvelin multiversessa oikeasti voidaan.


Kaikki tai ei mitään

Näyttelijäsuoritukset on monien kohdalla parempia kuin koskaan aiemmin. Siinä missä Robert Downey jr on onnistunut ensimmäisestä elokuvasta asti pitämään oman tasonsa koko sarjan parhaana, niin monet muut ovat olleet enemmän tai vähemmän niin ja näin.

Scarlett Johansson saattaa hyvinkin tehdä parhaan suorituksensa sitten Civil Warin. Infinity Warissa nähty Black Widow oli helposti hahmon pohjanoteeraus, tämä taas on yksi hahmon parhaita elokuvia, sanoisin että omasta mielestäni toiseksi paras ja Johansson onnistuu todella hyvin.

Chris Evans on toinen joka todella kasvanut kiinni hahmoonsa ja onnistuu tuomaan niin monia puolia esiin kapteeni Amerikkana.

Chris Hemsworthin Thor taas on yllättävä, parillakin tapaa, erittäin hauska ja jos ei muuta ja Mark Ruffalon Banner saa hahmoonsa aivan uudenlaisen tason.

Vähemmän aikaa mukana olleista Paul Rudd pystyy edelleen pitämään erinomaisen otteen huumoriin kun taas Jeremy Rennerin sivuhahmomainen Hawkeye on ehkä tärkeimmässä roolissa kuin koskaan. Brie Larsonin kapteeni Marvel ei hänkään jää mitenkään unholaan, vaikka ei ihan niin isossa roolissa olekana kuin aluksi veikkasin.

Sivuroolimaisemmista suorituksista Josh Brolinin Thanos on ehkä se kaikkein eniten esille nouseva. Hahmo ei ole läheskään niin tärkeässä osassa kuin aiemmassa elokuvassa, mutta kyllähän tämä pahis saa jälleen mahdollisuuden loistaa. Ei vieläkään se paras Marvel pahis omasta mielestäni, mutta parhaita. Monien muiden sivuroolien joukossa on monta todella loistavaa suoritusta ja kuten jo aiemmin totesin, tuntuu että jokainen hahmo saa mahdollisuutensa tehdä parhaansa.


Toiminta, draama ja tyyli

Toiminta ja huumori ovat aina olleet avainasioita Marvel elokuvien laadukkuudessa. Vaikka draama onkin sellainen osa mitä monesti ei nosteta tarpeeksi esille niin se on yksi tämän elokuvan vahvimpia osia. Draamallisesti mukana on vähintään yhtä kovia hetkiä kuin Civil Warissa tai Infinity Warissa. Monet raskaat päätökset johtavat todella koviin hetkiin, mutta niiden ansiosta tämä elokuva nousee sellaiseksi joka varmasti muistetaan sen fantastisesta kokonaisuudesta.

Draaman lisäksi huumori kukkii aivan uskomattoman hyvällä tavalla. Sitä ei koskaan lyödä täysin yli, mutta sitä ei myöskään tunnuta missään kohtaa täysin unohtavan. Parhaita ovat juurikin ne muutamat yksittäiset kohdat joita en todellakaan ala erittelemään, jotta jokainen pystyy kokemaan ne omalla tavallaan ja päättämään että mikä toimii ja kuin hyvin. Mutta sanotaan vaikka että ne hahmot jotka ovat olleet hauskoja tähänkin asti, ovat sitä edelleen.

Sitten on tietenkin se toiminta joka eeppisyydessään pitää sisällään monia sarjan parhaita hetkiä koskaan. Vaikka tavallaan olisin toivonut että elokuvan suurinta taistelua olisi pitkitetty vieläkin enemmän, niin samalla olen tyytyväinen siihen, miten hyvin siinä osattiin käyttää eri hahmojen erilaisia ominaisuuksia. Näyttävyydessä on onnistuttu esimerkillisesti ja tämä elokuva on sanalla sanoen ihmeellinen.


Pitkän tarinan päätös

Lopetus. Se on se iso juttu mitä tämä elokuva on ollut kokoajan ja täytyy sanoa että se on myös se asia mikä on erittäin helpposti pilattu. Kyllä kaikilla on varmasti omia ajatuksia ja toiveita siitä, miten he haluaisivat kaiken päättyvän ja vaikka omat ajatukseni ovatkin aika kaukana siitä miten kaikki sitten lopulta päättyikään, niin aika paljon ajatuksia elokuvan päätös herätti. Varsinkin ne monet mahdollisuudet mitä ennen sitä ehti tapahtua. Hyvin Loganmaisiin tunnelmiinhan siinä jäätiin.

Mutta ennen sitä, kokonaisuudesta osataan ottaa aivan kaikki irti, kun yksi elokuvahistorian suurimpia taisteluita käydään, taistelu josta ei tunnu puuttuvan yhtään mitään. Pelkästään johdanto kyseiseen loppuhuipennukseen on upea, kun yksi toisensa jälkeen, MCU:n parhaat hahmot liittyvät viimeiseen yhteenottoon.


SPOILEREITA JA PALJON!!!

_________________________________________________________________________________

Endgame päättää MCU:n, ainakin omalla tavallaan. Se tavallaan yllätti miten harva hahmo lopulta kuolikaan, mutta siinä samalla se tekee niistä muutamista entistä tärkeämpiä. Täytyy sanoa että tämän kaksiosaisen päätöksen kanssa osattiin valita juurikin ne oikeat hahmot jolla osutaan todella kovaa. Infinity Warin lopussa omalla kohdallani osui erittäin kovaa kun tohtori Outo muuttui tuhkaksi. Siksi olinkin erittäin täpinöissäni kun hän teki paluun. Muutenkin hetki jolloin kaikki Infinity Warissa menetetyt tekevät paluun oli erittäin mielekäs hetki. Rautamiehen kuolema, vaikkakin äärimmäisen sankarillinen, oli kyllä kova pala ja yllättävän kova oli myös Mustan Lesken kuolema, mikä tuli yllättävän äkkiä.

Sitten on taas näitä asioita joita ei edes tapahtunut. Yhtenä isoimpana on se kun kapteeni Amerikka palauttaa kivet. Olisi ollut enemmänkin kuin kiinnostavaa nähdä kun hän tapaa vuosikymmeniä myöhemmin vanhan vihollisensa, Punakallon.

Sekä asioita joita olisi voitu miettiä vähän pidemmälle. Kuten se, miten ylivoimainen kapteeni Marvel ihan oikeasti onkaan tai monessa kohtaa kaikki ongelmat olisivat ratkenneet pienillä ratkaisuilla.

Se miten kapteeni Amerikan tarina päättyy on varsin yllättävä myös, sillä siinä on omanlaistaan jatkuvuutta, mutta myös jotakin sellaista mikä tarjoaa Rogersille ehkä sen kaikkein onnellisimman lopun, tavallaan jopa hieman epäreilulla tavalla muihin verrattuna.

Hulk taas on yksi tälläinen tapaus jonka olisi pitänyt kuolla. Siinä kohtaa kun hän napsauttaa ja tuo kaikki takaisin, olisi ollut se sauma jossa hän olisi voinut yhtä hyvin kuolla ja se olisi käynyt todella hyvin järkeen. Muutenkin tuntuu että aivan liian harva hahmo lopulta kohtasi loppunsa, huomioiden miten paljon sitä korostettiin.

Rautamies on pitkään ollut MCU:n vahvin osa ja nyt kun tämä hahmo on poissa, niin siitä jää todella iso aukko. Koko MCU:n ajan Tony Stark on ollut se hahmo joka on aina nähnyt muiden uhrautuvan ja hän on se joka tuntuu aina ajattelevan itseään ja siksi tämä ei tullut niin isona yllätyksenä. Oli aika selvää että kyllähän se on Iron Man joka lopussa kaatuu, vaikka itse olisin kyllä tehnyt niin että hän olisi selvinnyt ja kapteeni Amerikka olisi ollut se joka uhrautuu. Mutta toisaalta, sitä miettii että millainen on hyvä lopetus hyvälle hahmolle. Loganin loppu oli parilla tavalla sellainen joka jätti paljon toivomisen varaan, vaikka samalla se oli todella runollinen päätös. Iron Manin loppu, on paljon parempi. Tietenkin siitä jää haikea olo, mutta samalla se on jotakin mikä omalla tavallaan todella toimii. Samalla tavalla kuin Hugh Jackman teki Wolverinesta omansa, niin Robert Downey jr teki Iron Manista omansa. He aloittivat hahmojen tien ja lopettivat sen.

_________________________________________________________________________________


Endgame.jpg?1568071109

Loppupeli on päättynytYheenveto

Kokonaisuutena Avengers: Endgame on ehkäpä koko MCU:n paras elokuva. Sen täytyy antaa vähän aikaa vielä asettua mutta kyllä sanoisin että ainakin top 5:n, ellei top 3:n mahdu. Tässä elokuvassa on niin paljon kaikkea sellaista mitä siltä todellakin odotti. Tarina päättyy, mutta samalla niin monia muita mahdollisuuksia tuodaan esiin ja vaikka monet sankarit ovat poissa, niin nyt on uusien aika nousta.

Endgame on sellainen elokuva, jonka jälkeen voi lopettaa MCU elokuvien katsomisen, tästä kun ei ihan äkkiä paremmaksi päästä. Mutta lopetanko itse tähän... tuskin.


+ Moneta uskomatonta roolisuoritusta, kärjessä RDJ

+ Toiminnan, draaman ja huumorin esimerkillinen yhdistäminen

+ Fantastinen loppuhuipennus

+ Niin monta niin hyvää hahmoa

+ Multiverse


+/- Lopetus


- Monet asiat joita jäi edelleen kaipaamaan

- Monet asiat jotka olisi voitu tehdä toisin


Arvosana: 9,4


Mestariteos