Godzilla%20%26%20Gidorah.jpg?1585594725

Vain yksi voi olla kuningas jumalien joukossaVuoden 2014 elokuva Godzilla aloitti Monsterversen, jota Kong: Skull Island jatkoi ja nyt Godzilla tulee taas, tällä kertaa mukana on iso joukko muitakin hirviöitä. Mutta vain yksi voi olla hirviöiden kuningas.
Hirviöistä voimakkain

Godzilla oli yhteen aikaan todella kova juttu sillä vaikka vuoden 1998 elokuva olikin suhteellisen heikko ilmestys, niin Godzilla pysyi yhtenä legendaarisena hirviönä, jota se on edelleen. Ei siis tarvinnut kahta kertaa miettiä että pitäisikö tämä elokuva katsoa. Tämä kuuluu niihin elokuviin jota olen todella odottanut jo pidemmän aikaa. Tosin Avengers: Endgame oli pitkään prioriteetti ykkönen, mutta Godzilla 2 oli ylivoimaisesti seuraava. Tämä on äärimmäisen vahva ennakkosuosikki yhdeksi tämän vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Sanotaan heti kiertelemättä, että jos Avengers: Endgame ei olisi ilmestynyt tänä vuonna, niin Godzilla 2: Hirviökuningas, olisi tämän vuoden paras elokuva ja sillä paikalla taitaa myös pysyä.


Ensimmäinen oli lämmittely

Tarinallisesti aikaa on kulunut edellisen elokuvan tapahtumista jo jonkin aikaa. Valtaosa tärkeistä ihmishahmoista on uusia (mm. Vera Farmiga, Millie Bobby Brown ja Charles Dance) mutta mukana on myös tuttujakin kuten Ken Watanabe, Sally Hawkins ja David Straithairn. Tarinasta sen kummempaa puhumatta sanotaan että ihmisten touhut ovat vain sitä taustaa ja pääpaino on siinä kun Godzilla ottaa yhteen muiden hirviöiden kanssa jotka on trailereissa joka aika hyvin kerrottu ja oikealla tavalla hypetetty, sillä näihin hirviöihin kuuluu yksi Godzilla pahimpia vihollisia, itse lohikäärmehirviö Ghidorah. Ensimmäisellä kerralla ei tietenkään käytetä parhaita kortteja, sillä Jokerikin astui kuvaan vasta Yön Ritarissa.

Hirviöiden kuten Godzillan taustoja ei jätetä pelkkään arvailuun joten jos tämä hirviöversumi ei ole entuudestaan tuttu, ei tämän elokuvan katsomiseen ole mitään estettä. Samalla tavalla kuin edellinen Godzilla, myös tämä elokuva pitää jännitteitä yllä ennen kuin se pääshow alkaa, mutta se odotus on kaiken sen arvoista. Toisin kuin edellisessä elokuvassa, tässä elokuvassa päästään erittäin nopeasti asiaan, sillä kun Godzilla on tuttu ulkoisesti, niin salaperäisyyttä ei tarvitse pitää yllä. Asiaan päästään erittäin nopeasti ja meno vain paranee loppua kohden.


Ihmiset ovat vain sivustakatsojia

Ihmisnäyttelijöiden roolisuoritukset ovat oikein hyviä. Charles Dance on todella hyvä omassa roolissaan ja Ken Watanabe tekee samalla tavalla vakuuttavan suorituksen kuin viimeksikin. Päähahmoihin ei kuitenkaan saada ihan samaa tyyliä mitä Aaron Taylor-Johnson ja Elizabeth Olsen toivat peliin edellisessä osassa mutta Kyle Chandler on ihan hyvä, tälläinen tavallisen oloinen jokamies ja Millie Bobby Brown on myös oikein hyvä, Vera Farmigasta puhumattakaan. Ihmisten osuus tarinassa on toimia selittäjinä katsojille ja tapahtumien täytäntöönpanijoina.

Se mikä tekee tästä elokuvasta paremman kuin edellinen, on se, että tällä kertaa hirviöt saavat enemmän tilaa. Edellisessä elokuvassa käytettiin paljon aikaa siihen, että Godzillaa pidettiin mysteerinä ja hänen mahtavuudellaan leikitetltiin pitkän aikaa, kunnes hänet sitten todella näytettiin. Paljon aikaa hirviöt taistelivat hämärässä, eikä siitä ole nytkään luovutti, sillä se toimii ja tunnelmallisesti se on erittäin tehokas keino. Kun hirvilitä on enemmän niin ne tarvitsevat myös enemmän tilaa ja tuntuukin että tällä kertaa saadaan katsella enemmän hirviöitä ja elokuvasarja pääsee oikeasti vauhtiin.


Hirviöelokuva parhaasta päästä

Tunnelmallisesti elokuva on erittäin vahva ja se tuttu tyyli toimii erityisen hyvin. Paikkoja hajoaa hirviöiden tieltä ja jokaisella hirviöllä on omanlaisensa tyyli taistella, mikä tuo toimintaan valtavasti vaihtelua mikä taas saa taistelut tuntumaan entistä näyttävämmältä. Jokainen hirviö on omanlaisensa kokonaisuus sillä osa on selvästi ihmisiä vastaan kun taas osan heidän puolellaan. Godzilla taas on omalla puolellaan, sillä puolella millä hän oli ensimmäisessäkin elokuvassa.

Ne ovat ne pienet asiat mitkä tuntuvat niin paljon. Jotkut kohtaukset ovat todella massiivisia ja kaikessa mahtavuudessaan uskomattoman hienoja. Se miten hirviöt iskeytyvät toisiaan vastaan ja hajottavat kaiken tieltään näyttää todella hienolta. Se miten Godzillan ja Muton taistelu edellisessä elokuvassa oli tehty päättyi todella upeasti ja kyllähän siinä tuli aika isot odotukset jatkoa ajatellen.

Paljastamatta lopetuksesta ja taistelun päättymisestä mitään, sanotaan että viimeinen taistelu on vielä parempi, yksi hienoimpia taisteluja hirviöelokuvissa koskaan. Sitä tasoa josta ei kovin helpolla päästä paremmaksi ja lopetus, on mestarillisesti tehty.


Yhteenveto

Kokonaisuutena Godzilla II: King of the Monsters on erittäin hyvä elokuva joka kuuluu ehdottomasti tämän vuoden parhaisiin elokuviin ja sinne kärkipäähän yhdessä Avengers: Endgamen ja Näin Koulutat Lohikäärmesi 3:n kanssa. Toiminta, tunnelmanluonti ja jaksotus on erityisen hyvä ja elokuva näyttää todella hyvältä. Godzilla näyttää upealta ja samoin King Ghidorah. Osittain tästä syystä myös loppuhuipennus on niin vaikuttava.


+ Godzilla ja Ghidorah

+ Toiminta ja tuhovoimaisuus

+ Tunnelma ja näyttävyys

+ Loppuhuipennus ja päätös

+ Tarina


- Ihmiset usein hidasteena

- Useat pienet asiat / Kauneusvirheet


Arvosana: 9,2


Mestariteos