Endgame on monella tavalla viimeinen MCU elokuva. Omassa mielessäni kaikki mitä tulee sen jälkeen, on osa jotakin aivan muuta, sillä niin paljon on muuttunut. Mutta vaikka MCU olisikin päättynyt, niin kyllä tiettyjä Marvel elokuva mielellään katsoisi, kuten Doctor Strange 2. Hämähäkkimies 7 on elokuva joka monella tavalla asettelee palaset uudelle saagalle Rautamiehen jälkeen.
Avengersit eivät ole enää entisensä. Iron Man, kapteeni Amerikka, Black Widow ja Vision ovat poissa ja he jotka ovat jäljellä, ovat valokeilassa. Yksi näkyvimmin esillä oleva on yksi uusimpia Kostajia, Hämähäkkimies. Peter Parker (Tom Holland) on monella tavalla Tony Starkin manttelinperijä ja se tulee elokuvan aikana todella vahvasti esille. Mutta tapa jolla se tehdään todella toimii, puhumattakaan kuinka paljon Starkin perintö elää monissa elokuvan tapahtumissa. Peter on muutosten keskellä ja samalla aikaa, hän suree opettajansa/idolinsa/isähahmonsa menettämistä.

Kun luokkaretken alkaessa maailmalla alkaa tapahtua todella isoja asioita, päätyy Peter uusien haasteiden eteen yhdessä Nick Furyn ja Maria Hillin kanssa, kun rinnakkaistodellisuudesta saapunut Quentin "Mysterio" Beck (Jake Gyllenhaal) tuo synkkiä uutisia.


Mysterio on monille tuttu Hämähäkkimiehen vihollisjoukosta, onhan hahmo ollut yksi likaisen puolitusinan vakionaamoja. Mysterio on ehdottomasti yksi nerokkaimpia ratkaisuja elokuvan juonen kannalta sillä tämä hahmo tuo valtavasti mahdollisuuksia, unohtamatta sitä, että häntä ei ole ennen nähty live action elokuvassa. Jake Gyllenhaal on siis melkoisen haasteen edessä sillä Michael Keaton teko hurjan hyvää jälkeä Vulturena. Mutta toisin kuin vaikka Shocker, Mysterio on tehty enemmän kuin hyvin ja aivan uudenlaisella otteella.

Paljastamatta juonen loistavia käänteitä ja Mysterion taustoja voidaan sanoa että tämä on todella hyvä versio hahmosta ja Gyllenhaal ansaitse siitä isot pisteet. Ehdottomasti niitä parempia Marvel roistoja, vaikka taustalla onkin myös niitä paljon käytettyjä kliseitä.


Tarinallisesti elokuva etenee todella hyvin, mutta samalla siitä huomaa paljon sellaisia osia jotka eivät vain käy järkeen kun niitä vähänkin miettii enemmän. Paljastamatta mitään sen kummemmin voidaan todeta että tunnelmassa ja tyylikkyydessä Far From Home on erinomainen osa uutta MCU:ta ja se on myös erinomainen jatko-osa. Tämä ei ehkä ole se näyttävin tai hauskin Marvel elokuva, mutta se toimii molemmilla saroilla todella hyvin. Toiminta on upeaa ja Spider-Man tuodaan monilla tavoilla hienosti esille ja hahmosta tehdään aivan uudenlainen.

Tom Holland tekee erinomaista työtä ja hän todellakin omaksuu roolin, pystyen hienosti tuomaan hahmon monet puolet esiin. Jake Gyllenhaal on kuin monta kertaa nähty pahishahmo, mutta uudella tavalla ja omanlaisellaan otteella, ei ehkä yhtä hyvä kuin Michael Keatonin Vulture, mutta silti todella hyvä. Monista sivuhahmoista ei nouse esiin ketään joka todella erottuisi joukosta, mutta kyllä John Favreun Happy Hogan tai Zendyan MJ ovat erittäin hyviä. Eräs yllätysnaamakin siellä lopussa vilahtaa, suoraan Raimin Hämähäkkimieselokuvista.


Jos elokuvasta nostaisi niitä heikkoja osia esiin niin ajoittain mennään sellaisiin todella naurettaviin pätkiin joissa ei ole mitään järkeä ja jotka ovat kuin sudenkuoppia juonitärviöille. Tässä vaiheessa itse alan myös olla jo todella kyllästynyt Nick Furyyn sillä hahmo ei oikeastaan koskaan tuo mitään erityistä vahvuutta elokuviin, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ja kyllähän siellä yksi hyvä kohtauskin on. Tämä on niitä tapauksia kun toivoo että useampi hahmo olisi voitu jo uloskirjoittaa tarinakokonaisuudesta.

Myös elokuvan lopetus on erittäin huonosti tehty. Oikeastaan voitaisiin tarkentaa ja sanoa että elokuvan loppu on hyvä, mutta se mid credit kohtaus pudottaa pohjan ja post credit sekoittaa pakkaa entisestään. Tässä todellakin mennään jo aika pitkälle kikkailussa ja jos tässä on tulevaisuuden taso, niin MCU:n taso on kokenut aika kolauksen Endgamen jälkeen.


Kokonaisuutena Spider-Man: Far From Home on sellainen elokuva joka toimii ihan hyvä. Se menee monin paikoin aika typeräksi ja vähän sellaiseksi teinidraamalässytykseksi, mutta parhaimmillaan sen Marvel laadun ja jatkuvuuden näkee erityisen selvästi ja MCU:n seuraava vaihe on alkanut. Tosin itse olisin alkanut avaamaan multiverseä vasta Doctor Strange 2:ssa.


+ Tom Hollandin Hämähäkkimies

+ Jake Gyllenhaalin Mysterio

+ Marvel tunnelma ja tyylikkyys


- Juonen tietyt osat

- Lopetuksen jälkeiset pätkät

- Tiettyjen hahmojen/ideoiden liikakäyttö


Arvosana: 7,8


Erityinen