Stephen King kirjoihin ja novelleihin pohjautuvissa elokuvissa on usein sellainen tietty ote, eikä Hohdon tarinaa jatkava Tohtori Uni ole siinä suhteessa mitenkään erilainen. Se on King tarina ja erittäin tunnelmallinen sellainen.

 

 

 

Dan Torrance (Ewan McGregor) on lapsuutensa traumojen arpeuttama mies. Itseään paetessaan, hän päätyy lopulta työhön, jossa hänen erityisen lahjansa osoittautuvat todella hyödyllisiksi. Samaan pahaenteinen joukko, kärjessä Hattu-Rose (Rebecca Ferguson) väijyy lapsia joissa "höyry" on vahvimmillaan ja eräs jossa se todella on vahvimmillaan on Abra, joka Danin tavoin, "hohtaa".

Kingille tyypilliseen tapaan tarina tekee monta käännöstä, ennenkuin se alkaa todella etenemään ja muuttuu todella hyväksi. Päätarinassa on usein muutama sivutarina ja vaikka elokuva onkin reilusti yli kaksi tuntia, niin joutuu monin paikoin karsimaan tiettyjä kuvioita. Siitäkin huolimatta tarina kerrotaan todella hyvin ja vaikka se ajoittain onkin vähän laahaavampaa sorttia, niin se mikä todella kannattelee sitä, on se erityisen vahva tunnelma.

Kingin tarinoissa tunnelma on usein niitä parhaita osuuksia ja juurikin niistä syistä, kuin tässäkin tapauksessa. Monesti todella arkipäiväisiltä tuntuvista asioita osataan tehdä erittäin tärkeitä osia isoon kokonaisuuteen ja hyvinkin synkät puolet voivat nopeasti nostaa päätään.


Doctor Sleep ei ole halpaa säikyttely, sillä monesti myös sellaiset varsin psykologisemmat kauhupuolet nousevat isoon osaan ja se on juurikin niitä syitä miksi elokuva toimii niin hyvin. Toinen syy on siinä, että kauhu ei ole ainoa mikä elokuvaa kannattelee. Kuten It kaksikossa, myös Doctor Sleepissä on niitä arkipäiväisempiäkin asioita ja monia sellaisia puolia jotka eivät juuri ole kauhua nähneetkään. Se miten kokonaisuus on jaksotettu on erittäin tärkeää ja tässä elokuvassa jaksotus on kunnossa.

Tarinaa enempää avaamatta, monesti on erittäin upeaa se miten yllättävästi kauhua osataan käyttää. Kun kummallakin puolella on yliluonnollisia ominaisuuksia, niin tilanteet voivat mennä vaikka miten ja se vain korostaa sitä, miten kiinnostava elokuva Doctor Sleep on.


Tietysti esiin on syytä nostaa se, miten vahvasti tämän on jatkoa Hohdolle. Jack Nicholsonin tähdittämän elokuva ei ollut kirjalle kovinkaan uskollinen, eikä se muutenkaan ole niitä parhaita King filmatisointeja, eikä omasta mielestäni eritysien pelottava elokuva muutenkaan. Doctor Sleep on aivan toista maata, se on todella hyvä kauhuelokuva ja erinomainen jatko-osa Shinningille, joka myös korjailee edeltäjänsä virheitä. Mutta tämä toimii erittäin hyvin omana kokonaisuutenaa joten edeltävää elokuvaa ei tarvitse nähdä, mutta kyllä tästä enemmän saa irti, jos se on tullut katsottua.

Roolisuorituksissa on monta erittäin hyvää mutta kyllä elokuvan kaksi kantavaa voimaa ovat Ewan McGregor ja Rebecca Ferguson joista kumpikin tekee erinomaisen ja vahvan suorituksen joissa näkyvät niin monet puolet aina epätoivosta alkaen ja varsinkin niissä synkemmissä kumpikin hahmo toimii todella hyvin, oli sitten antavana tai ottavana osapuolena.

Lopetus on vähän niin ja näin, siitä tuntuu jäävän puuttumaan jotakin ja tuntuu että monet asiat jäävät kesken tai että tietyt tilanteet ratkeavan turhan nopeasti tai helposti. Itse en ole kirjaa lukenut joten vaikea sanoa että onko elokuva kuinka uskollinen, mutta monin paikoin se tuntuu siltä että se pyrkisi olemaan omanlaisensa paketti, koska se sopii jatko-osaksi elokuvalle, joka ei ole niin uskollinen kirjalle.


Kokonaisuutena Tohtori Uni on erittäin hyvä kauhuelokuva, varsinkin tunnelmallisesti. Se ei tyydy pelkkään halpaan säikyttelyyn ja koviin ääniin vaan paljon tunnelmallisimpiin hetkiin ja monesti pelkkä sydämmenlyöntiääni voi olla se mikä riittää luomaan tiettyä vahvaa ilmapiiriä. King elokuvien ystävien kannattaa ehdottomasti pitää tämä mielessä.

 

+ Ewan McGregor ja Rebecca Ferguson

+ Jaksotus

+ Tunnelma

 

- Ajoittain laahaava

- Lopetus

 

Arvosana: 7,8

 

Erityinen