Joaquim Phoenixin tuleva Oscar palkinto suoritus on häiritsevän todentuntuinen, kipeä, häiriintynyt ja realistinen versio siitä, miten Jokeri syntyisi täysin todellisista lähtökohdista ilman mitään yliluonnollista. Psykologinen ja väkivaltainen tarina on monella tavalla kipeän todellinen, mikä tekee siitä juuri siksi niin puhuttelevan.

 

 

Kirjoitettu viimevuoden puolella, mutta jäi julkaisematta

 

Arthur Fleck (Phoenix) on epäonnistunut koomikko, masentunut ja kärsivä mies ja vaikeista lähtökohdista peräisin oleva mielisairas ihminen joka on yhden tönäisyn päässä psykoosista. Hänen työnsä ei tarjoa tyydytysä, hänen äitinsä tarvitsee jatkuvaa hoitoa ja yhteiskunta potkii päähän. Tätä ei auta Arthurin vaiva joka saa hänet holtittomasti nauramaan hänen stressaantuessaan. Arthurin sisällä kytevä psykopaatti, yhteiskunnan rappioituminen  ajaa lopulta traumatisoituneen miehen reunan yli ja hakemaan kostoa ja osansa ansaitsevat niin talk show isäntä Murray Franklin (Robert DeNiro) kuin itse Thomas Wayne (Brett Cullen).

Iso osa elokuvan todellista vetovoimaa on sen kipeän realistinen asetelma. Arthurin ongelmat ova todellisia ja elokuva rakentuu niin hyvin että se maalaa erittäin hyvän ja todenmukaisen version siitä, miten kaikki tälläinen todella voisikaan muotoutua. Se myös rakentaa monenlaisia mahdollisuuksia siitä, mitä elokuvan tarina todellisuudessa onkaan. Onko Arthur oikeasti Jokeri, vai vain psykoottinen mies joka luulee olevansa Jokeri. Tarina ei kerro vaan jättää sen katsojan tulkittavaksi. Tietysti elokuvan menestyksen myötä Arthur Fleck todennäköisesti on Jokerversen Jokeri ja jatko-osa taitanee tehdä Jokerversen version Lepakkomiehestä, vieläpä paljon realistisemmin mitä Christopher Nolanin trilogia.

Joker toimii niin hyvin koska ei yritä olla vain sarjakuvaelokuva ja Jokerin syntytarina vaan se käyttää tätä mahdollisuutta kertoakseen oikean tarinan oikeilla asioilla joita ihmiset saattavat käsitellä joka ainut päivä. Tämä on myös yksi syy miksi elokuvasta on maalattu paljon pahempi mitä se oikeasti onkaan. Kyllähän tämä on väkivaltainen elokuva, mutta lähdemateriaalin pohjalta se olisi voinut olla paljon pahempikin.

Itse olen sitä mieltä että yksi mies olisi parempi näyttelemään Jokeria kuin kukaan muu, itse Willem Dafoe. Joaquim Phoenix ei olisi ollut oma valintani kovinkaan äkkiä (kun en erityisemmin pidä hänen näyttelemisestään) sillä niin paljon parempiakin vaihtoehtoja olisi ollut. Mutta Phoenix tekee kuitenkin tässä elokuvassa parhaan roolisuorituksensa mitä on koskaan tehnyt ja tulee koskaan tekemään. Hänen suorituksessaan on mukana sitä lämminhenkistä miestä joka on kuitenkin pahasti masentunut ja rikkinäinen. Hän saa elokuvassa kunnolla selkäänsä, kärsii, itkee ja kokee kovia, kunnes sitten lopullisesti napsahtaa ja tuo mukanaan sen psykopaattisemman version itsestään joka purkaa pahan olonsa väkivallalla, koska mikään muu ei vain toimi. Tämä kokonaisuus on roolisuoritus josta tulee parhaan miespääosan Oscar pysti.

Muut elokuvassa mukana olevat ovat lähinnä kivoja lisiä ilman mitään kovinkaan kummoista. Robert DeNiro toimii oikein hyvin elokuva "pääpahiksena" (Arthurin mielessä) ja Zazie Beetz on erittäin hyvä Arthurin ihastuksen kohteena. Brett Cullen tosin on aivan väärä valinta Thomas Wayneksi sillä hänestä puuttuu kaikki se mitä Thomas Waynen kaltainen hahmo tarvitsisi. Muutenkin Wayne on elokuvan kakkospahiksena aika heikko esitys sillä hän tuntuu olevan vain yksi tylsä pohatta hahmo ilman mitään sisältöä. Vain nimi tuo mukanaan jotakin sisältöä.

Kokonaisuutena Joker on yksi tälläinen elokuva joka on ihan katsomisen arvoinen jos arvostaa psykologisia elokuva, tai sitten jos haluaa nähdä Jokerin oman elokuvan. Itse en vieläkään miellä tätä versiota sellaiseksi millainen Joker todellisuudessa on, mutta kyllähän tämä on yksi versio hahmosta jolla on monet kasvot. Kaipa tämä on yksi versio jonka Jokeri kertoisi itsestään. Kyllä Heath Ledger edelleen on se paras Jokeri.

 

+ Psykologinen ote

+ Todenmukaisuus

+ Tyylitelty väkivaltaisuus

+ Monitulkintainen

 

- Joaquin Phoenix Willem Dafoen sijaan

- Thomas Wayne on ontto hahmo

- Paikoin pitkäveteinen

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava