Christopher Nolanin elokuvien kanssa on yleensä sellaisia tiettyjä odotuksia, joita pari viimeisintä eivät ole täyttäneet. Tenet tuntuu alusta asti hyvin tutulta, tyylillisesti ja samoin aivan lopussa. Tämä on sitä tuttua tasoa.

 

 

 

 

Elokuva alkaa toiminnallisella osuudella eikä mitään oikeastaan kerrota suoraan, vaan kaikki avautuu pikkuhiljaa toiminnan lomassa ja kohtaus selittää itseään auki edetessään. Siinä ohessa tutuksi tulee varsinkin elokuvan protagonisti (John David Washington). Tarinan edetessä kuvioihin astuu myös tarinan monimutkaisuutta ajoittain auki selittävä Neil (Robert Pattinson). Tämä on hyvin tarpeellista sillä siinä vaiheessa kun päähenkilö alkaa todella oppia millaisilla säännöillä tarinassa pelataan, niin kaikki muuttuu hyvin monimutkaiseksi. Mukaan kuuluu paljon teoreettista fysiikkaa, varsinkin teoriaa entropiasta ja inversiosta, joista tuleekin Tenetin tärkeimmät rakennuspalikat. Tämän elokuvan tapauksessa juonta ei paljoa parane avata, koska se on parempi vain itse kokea, jotta siihen pääsee kunnolla kärryille ja sen monipuolisuuden todella tajuaa. Tarinallisesti elokuva tuntuu vähän turhan pitkältä ja siinä on muutamia aika laahaavalta tuntuvia ja tarpeettoman pitkäksi venytettyjä kohtauksia, mutta samalla aikaa mukana on paljon sellaisia hetkiä joissa on todella hyvä vähän jarruttaa ja rikastaa tarinaa, varsinkin kun aivan lopussa kaikki palaset vain loksahtelevat paikoilleen. Mikäli katsoja on seurannut elokuvaa. Inceptionin tapaan Tenet on sellainen elokuva jonka näkee eri tavalla kun sen katsoo toisen kerran. Silloin osaa kiinnittää huomiota moniin tärkeisiin yksityiskohtiin.


Tenetiä on pariin otteeseen kuvattu erinomaiseksi toiminta elokuvaksi ja elokuvassa mukana ollut Michael Caine (Nolanin vakionäyttelijä) kuvailikin sitä parhaaksi toimintaelokuvaksi koskaan, mitä se ei todellakaan ole. Toiminnallisessa mielessä elokuva toimii parhaiten ympäristöllisesti. Maailmassa kaikki toimii parhaiten kun mennään inversiosäännöillä, sillä lähemmässä toiminnassa niitä ei ole käytetty kunnolla. Aseen nappaaminen ilmasta, luotien vetäminen takaisin ja kaikki muu käänteinen tavara on näyttävää, mutta sitä ei ole käytetty erityisen hyvin mitä tulee nyrkkitappeluihin tai ammuskeluihin. Tuntuu että Tenet ei ole niin paljoa toimintaelokuva, että näitä sääntöjä käytettäisiin kunnolla. Kyseessä on enemmänkin toimintamausteinen trilleri jossa taistelua on käytetty hyvin säännöstellysti. Kyllä elokuvassa on mukana muutamia todella näyttäviä toimintakohtauksiakin, mutta lähitaistelussa ne ovat helposti aika räpellystä ja ammuskeluissa aika mitäänsanomatonta. Liikkeesä ja ympäristöissä kaikki toimii paremmin. Jännitteen suhteen kaikessa on paljon tiiviimpi ote ja se korostaa entisestään tarinaa ja sen teemoja.


Näyttelijäsuoritukset ovat valtaosan ajasta melko perushyviä, vaikkakin mukaan on saatu monta erittäin hyvääkin suoritusta. John David Washington on perustylsä päähenkilö joka ei oikein missään kohtaa erityisemmin nappaa eikä anna näyttelijästä kovinkaan positiivista kuvaa. Hänen roolinsa olisi voinut vetää lähemmäs kuka tahansa. Sen sijaan Robert Pattinson vetää yllätyshyvän roolin toimien yhtä aikaa selittäjänä mutta myös sinä luotettavana kakkosmiehenä joka osaa näyttää tyylikkäältä kun tarve vaatii mutta toisaalta osaa myös ottaa toiminnallisemmankin otteen. Itse tekisin niinkin hurjan vertauksen että Robert Pattinson on Tenetissä se, mitä Joseph Gorgon-Levitt oli Inceptionissa. Huomattavasti päähenkilö parempi hahmo. Erinomaisena lisäyksenä pakettiin kuuluu myös iskujoukkokomentaja Ives, jonka roolissa Aaron Taylor-Johnson, erittäin hyvä lisäys. Toisena isona tarinallisena kivijalkana oleva Elizabeth Debicki on kokonaisuudessaan samalla tavalla hyvä, mitä hän oli Night Manager minisarjassa. Protagonistin lisäyksi ehkä heikoin osa kokonaisuutta on pääpahista esittävä Kenneth Branaught joka vaikuttaa niin kliseisen tylsältä. Edes ollessaan uhkaava, hän ei vain tunnu kovin uskottavalta tai toimivalta.


Kokonaisuutena Tenet on ehdottomasti katsomisenarvoinen toimintatrilleri. Sen omat ideat toimivat todella hyvin ja luovat tiiviin kokonaisuuden muutamine erinomaisine tulkinnanvaraisuuksineen. Näillä säännöillä saisi aikaan melko hyvän toimintaelokuvan. Tenetin suurimmat heikkoudet ovat jaksotuksessa ja ajoittaisessa hitaudessa, muutamat hahmot eivät myöskään auta, vaikkakin mukana on myös monta erinomaista. Tenet ei ole mikään toimintaelokuvien uusi standarti, se on hyvä elokuva, mutta ei läheskään niin hyvä mitä monet tuntuvat väittävän.

 

+ Elokuvan omat säännöt ja säädöt

+ Teemat ja tunnelma

+ Toiminnan liike ja ympäristövaikutus

 

- Paikoin todella hidas

- Heikko pääpahis (ja mitäänsanomaton päähenkilö)

- Lähitaistelu

 

Arvosana: 7,6

 

Erityinen