Aika ajoin on hyvä mennä vain elokuviin ja paikan päällä arpoa elokuva jota menisi sitten katsomaan. Tälläinen tilanne oli kyseessä kun menin viimeksi elokuviin parin sukulaisen kanssa. Meillä oli tiedossa että olisi pari elokuvaa joista valita. Itse hävisin äänestyksen (ehdotin elokuvaa Yön Eläimet) joten päädyimme katsomaan elokuvan Arrival.


 

Avaruuden muukalaiset saapuvat maapallolle 12 eri paikkaan mystisillä aluksilla ja jokainen maa alkaa hiljalleen selvittää että mitä muukalaiset haluavat. Elokuva käyttää siis tuttua ideaa, mutta uudella tavalla.

 

 

Elokuvan alussa esitellään elokuvan päähenkilö, kielitieteilijä Louise Banks (Amy Adams) kun hän saa lapsen ja lopulta menettää vuosien jälkeen tyttären harvinaiselle sairaudelle.

Seuraavaksi siirrytään aikaan kun 12 lentävää tuntematonta esinettä saapuu eripuolille maapalloa. Louise rekrytoidaan armeijan toimesta selvittämään mitä muukalaiset haluavat. Hänen partnerikseen tulee fyysikko Ian Donnelly (Jeremy Renner). Kaksikko alkaa hiljalleen selvittää mitä muukalaiset mahtaisivat haluta. Louise ja Ian saavat kontaktin kahden oudon olennon kanssa ja alkavat kommunkoida. Muukalaiset eivät puhu tai kirjoita kuten ihmiset, mikä asettaa haasteen kaikille, kun ihmiskunta ja muukalaiset yrittävät kommunikoida. Ajoittain siirrytään hetkiin kun Louise kommunikoi oman tyttärensä kanssa ennen tämän kuolemaa.


Arrival on elokuva josta on povattu kovaa palkintoharavaa ja Amy Adamsia on jälleen kerran veikattu Oscar-ehdokkaaksi (joko tästä elokuvasta tai elokuvasta Yön Eläimet). Hän tekee vahvan roolisuorituksen joka ei ole hänen paras suorituksensa mutta se on kuitenkin hyvä ja loppua kohden siitä tulee entistä parempi. Itse en nyt sanoisi tätä Oscar rooliksi, mutta onhan se mahdollista. Adams on lahjakas näyttelijätär ja tämän elokuvan kantava voima. Jeremy Renner on aika tylsän oloinen ja normaali tiedemies ilman samaa syvyyttä mitä Louisessa on.

Roolisuoritukset eivät ole suuri syy miksi elokuvaa on kovasti kehuttu. Sanoisin että se johtuu siitä että tämä elokuva on ajatuksia herättävä. Se avautuu pikkuhiljaa ja paljastaa enemmän ja enemmän pikku hiljaa. Riippuu katsojasta kuinka nopeasti pääsee selville siitä mitä todella onkaan tekeillä.

On olemassa elokuvia jotka jättävät kaiken katsojan päätelmien ja arvailujen varaan. Arrival ei ole sellainen elokuva sillä lopuksi asiat selitetään sen verran että mitään erittäin suuria mysteerejä ei jää, mutta tietty salaperäisyys kokonaiskuvaan jää, mikä on ihan hyvä.


Arrival on hidas elokuva. Se tuntuu aluksi ihan normaalilta draamalta ja science fiction puoli tulee hetkeä myöhemmin mukaan. Suurin paino elokuvassa on siinä, miten kaksi täysin erilaista kansakuntaa voisi kommunioide keskenään. Tämä puoli on tehty hyvin, kun Louise selittää asiaa esimerkein historian kautta. 

Hitaus elokuvasta ei katoa oikein missään kohtaa ja se on yksi syy siihen miksi kärsimättömien ei tulisi tätä katsoa, sillä jos elokuvaan ei jaksa hiljalleen uppoutua, niin siitä ei saa kovin paljoa irti. Mutta jos elokuvalla ja sen sisällölle antaa mahdollisuuden niin käsillä on elokuva joka ei ole sitä miltä se aluksi saattaa vaikuttaa. Tämä elokuva on omanlaisensa. Vastaavaan ideaan pohjautuvia elokuvia on muitakin, kuten Kolmannen asteen yhteys, Maailmojen Sota tai Mars Hyökkää. Mutta ne ovat kaikki täysin erilaisia ja Arrival on myös erilainen, siinä on avaruusolentoja ja ihmisiä joiden välillä on muuri.


Onko Arrival nyt sitten hyvä vai huono elokuva?

Sanoisin että se on kiinni siitä mitä elokuvalta oikeain odottaa. Mikäli elokuvaa menee katsomaan avarin mielin, niin siitä voi saada aika paljonkin irti. Mutta jos haluaa jotakin toiminnallista ja vauhdikasta niin Arrival ei ole siihen tarkoitukseen. Ajoittain elokuva tuntuu aika pitkäveteiseltä kun mitään ei oikeasti tapahdu. Kahden ajanjakson välillä pomppiva elokuva pääsee lopulta siihen sisimpään olemukseensa, jolloin elokuva avautuu paljon paremmin. Se herättää kysymyksiä ja saa ajattelemaan.

Tekisitkö sinä tietyt valinnat jos tietäisit kaikki ilot ja surut jotka siitä seuraa?


Kokonaisuudessaan Arrival on ihan hyvä elokuva. Sen uudelleenkatselu arvo ei ole minulle järin suuri sillä yhden kerran jälkeen sen tietää olevan sen verran hidas että sen katsoo sitten ehkä joskus uudestaan, uusin silmin. Kyseessä ei ole huono elokuva, mutta en sitä nyt vuoden parhaisiin elokuviin laskisi.


Jos pidät monenlaisista elokuvista ja osaat pitää mielen avoimena, niin tämä kannattaa pitää mielessä.

 

+ Hyvin rakennettu kokonaisuus

+ Amy Adams on erinomainen

+ Paljon kiinnostavaa materiaalia

 

- Hitaamman puoleinen

 

Arvosana: 7,6

 

Erityinen