Yksi kaikkien aikojen suosituimpia anime-elokuvia saa live action version. Upea cyberpunk maailma on edelleen läsnä mutta monia muutoksia alkuperäiseen verrattuna on luvassa.

 

 

 

Henki kuoressa sijoittuu tulevaisuuteen. Suurin osa ihmisistä on jollakin tavalla "päivitettyjä". Teknologia mahdollistaa osien korvaamisen kyberneettisillä päivityksillä ja teknologia mahdollistaa myös täysien ihmismäisten koneiden luomisen. Majuri (Scarlett Johansson) on ulkoisesti täysi kyborgi, jonka sisällä on ihmisen henki. Hän on Osasto 9:n agentti joka alkaa jahdata hakkeria joka terrorisoi kaupunkia.

Ghost in the Shell on juonellisesti hyvin lähellä animea, mutta monet asiat on tehty toisin. Majuri on hahmona hyvin samanlainen, aivan yhtä hyvä kuin animaatioversiossakin. Scarlett Johansson tekee erittäin hyvän roolin. Hän on ajoittain hyvin robottimainen, mutta silti hän osaa tuoda hahmoon sen tietyn inhimillisyyden. Se tietty katse on se iso juttu mikä todella vaikuttaa Majurissa. Myös monet muut tutut hahmot kuten Battou ovat läsnä ja heidät on tehty hyvin. Battou varsinkin on juuri sellainen millainen hänen pitäisikin olla.


Mikäli anime-elokuva on tuttu, niin ne avainkohtaukset löytyvät tästäkin elokuvasta, mutta muutamia asioita on muokkailtu, joten tämä elokuva saattaa parilla tavalla tarjota jotain aivan erilaista ja ehkä hieman yllättävääkin. Elokuva on pääasiassa yhdistelmä toimintaa ja tarinankerrontaa joista jälkimmäistä on luvassa paljon enemmän kuin anime versiossa. Sen sijaan tästä elokuvasta puuttuvat ne tietyt yksityiskohtiin keskittymiset mitkä todella toimivat animessa niin hyvin. Monet yksityiskohdat menevät nopeasti ohi ilman että niihin todella keskityttäisiin, edes hetkellisesti.

Toisaalta on ihan hyvä että elokuva ei ole täysi kopio aiemmasta, mutta samalla toivoisi että tiettyihin asioihin olisi panostettu vähän enemmän, vaikka ne tuntuisivatkin aika marginaalisilta. Tunnelma on kuitenkin vahvasti läsnä ja se on se asia mikä todella merkitsee. Tämä elokuva tuntuu Ghost in the Shelliltä.


Toimintaa on luvassa tietyssä määrin. Kohtaukset eivät ole järin venytettyjä ja ajoittain tuntuu että niitä olisi voinut olla paljon enemmänkin. Luvassa on myös paljon tyyliteltyjä hidastuksia mitkä sopivat elokuvaan varsinkin hyvin. Hidastukset tuovat elokuvaan sellaisen tietyn hienon tyylin.

Tietyllä tavalla tämä elokuva tuo toiminnan puolesta itselläni mieleen Dredd elokuva, mutta ilman väkivaltaisuutta. Toimintaa ei ole tuotu yhtä vahvasti esille, koska elokuva pyrkii keskittymään toiminnan ohella myös tarinankerrontaan. Sitä on luvassa paljon enemmän kuin animessa eikä kaikki siitä olisi ollut tarpeellista. Monia asioita ei olisi tarvinnut selittää auki, vaan ne olisi voitu jättää pääteltäviksi. Toimintakohtauksista muutamia olisi voitu vähän pidentää mutta vajaan parituntisen pituutensa Ghost in the Shell käyttää todella hyvin.

Kyseessä on tiivis paketti joka ei ole mitenkään huono elokuva. Elokuvassa ei varsinaisesti ole mitään huonoa. Ghost in the Shell on viihdyttävä ja näyttävä paketti hyvillä roolisuorituksilla, myös eräs "ei niin hyvä" näyttelijä onnistuu tekemään varsin kelvollisen roolin miehenä menneisyydestä.


Kokonaisuutena Ghost in the Shell on elokuva joka tarjoaa toimivan kokonaisuuden. Se ei ole niin hyvä kuin anime, sillä vaikka toiminta ja tarinankerronta hienosti tehdyssä maailmassa onkin toimivaa ja viihdyttävää, niin siitä puuttuu niitä asioita jotka tekisivät kokonaisuudesta astetta paremman. Keskinkertaisuus nousee ajoittian pintaan, mutta sitten pari hienoa hetkeä myöhemmin se taas katoaa.

Ghost in the Shell on onnistunut elokuva joka olisi voinut olla ajoittain toimintapainotteisempi ja yksityiskohtiin orientoituneempi.

 

+ Cyberpunk maailma

+ Monta näyttävää hetkeä

 

- Yksityiskohtiin olisi voitu panostaa enemmän

- Tarinan tuputtaminen ja toiminnan sivuuttaminen

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen