Logan.jpg?1548193701

Viimeinen X-Mies

 

Parhaisiin Marvel näyttelijöihin kuuluva Hugh Jackman astuu viimeistä kertaa Wolverinen rooliin. 17 vuotta hahmoa näytellyt Jackman päättää X-Menistä alkaneen saagan tarinaan jossa Wolverine pääsee viimein arvoiseensa, veriseen toimintaan.

 

 

Logan on Hugh Jackmanin sanojen mukaan hänen viimeinen kertansa roolissa ja siksi täytyy heti ensimmäiseksi sanoa että tapa jolla elokuva päättyy, jättää tavallaan hyvin haikeat tunnelmat, mutta samalla aikaa se päättää kaiken tavalla, joka on se ainoa todellinen ja ennenkaikkea lopullinen tapa. Se jokin jää lopetuksesta puuttumaan, mutta palataan siihen kohta. Joka tapauksessa, kyseessä on yksi parhaista X-Men elokuvista.


Logan (Hugh Jackman) kulkee vuonna 2029 oikealla nimellään, James Howlett. Hän on vanha mies ja hänen paranemiskykynsä on hidastunut, samalla kun ikä todella alkaa viedä häntä kohti viimeistä matkaa. Hänen elämänsä viimeiset rippeet ovat johtamassa häntä itsetuhon tiellä kohti viimeistä määränpäätä, maailmassa jossa kaikki hänen ystävänsä ovat kuolleet, paitsi 90-vuotias aivosairas Charles Xavier (Patrick Stewart). Tähän tulee kuitenkin muutos kun Logan kohtaa nuoren mutantin, Lauran (Dafne Keen) joka on kuin Logan, monella tavalla. Samalla aikaa menneisyyden aaveet palaavat kummittelemaan ja jahtaamaan Lauraa. Logan päätyy tämän kaiken keskelle, yhteen elämänsä rankimpaan taisteluun.


Se mikä tässä elokuvassa todella pistää silmään on se, että viimeinkin Wolverine on päässyt siihen todelliseen tunnelmaansa, veriseen ja väkivaltaiseen. Verta ja hyvin väkivaltaista materiaalia on luvassa todella paljon ja se on juurikin sitä, mitä X-Men Origins: Wolverinen olisi jo pitänyt olla ja johon jatko-osa: Wolverine tähtäsinkin, mutta ei lopulta täysin päässyt. Hugh Jackman varmisti kuitenkin sen että hän lähtee sillä oikealla tavalla. Hän otti pienemmän palkkion roolista, fanien vuoksi, hieno mies.

Toiminnallinen puoli on elokuvassa erittäin hienoa katsottavaa. Se lisäksi että väkivalta on raakaa on se kuitenkin juuri sen verran säännösteltyä, että se onnistuu joka kerta vaikuttamaan. Toiminnallinen puoli on jokaisessa taistelussa erittäin hienoa katsottavaa ja niin Loganin kuni Laurankin kykyjä osataan todella käyttää hyväksi.


Draamallinen puoli on vahvasti läsnä tarinassa jossa on kyseessä isoja teemoja. Logan on elänyt erittäin pitkään ja nähnyt kaikkien hänelle tärkeiden miesten ja naisten kuolevan. Hän syystäkin kyyninen ja kaikkea tätä painaa niin Charlesin tilanne kuin Laurakin. Tarina on erittäin hyvin kirjoitettu ja se osaa ottaa todella paljon irti X-Men universumista.

Elokuva ei ole suoranainen jatko-osa millekään aiemmalle ja samalla se on sitä niille kaikille. Monet menneisyyden asiat tuodaan tavalla tai toisella esille, mutta pääpaino pysyy muutamissa isoissa teemoissa kuten menetyksessä, perheessä ja uhrautumisessa, unohtamatta sitä, mitä kukin jättää jällkeensä tähän maailmaan.

Tarinassa on paljon vivahteita Last of Us peliin ja sen tarinaan jossa kyyninen Joel lähtee pitkälle matkalle, viedäkseen nuoren Ellien tärkeään määränäpäähän. Loganin ja Lauran matka on monella tavalla kuin näiden kahden. Tämä kaksikko lähentyy valtavasti toisiinsa matkan aikana ja itse sanoisin että vaistoan tässä elokuvassa monia teemoja ja asioita, jotka saattavat tulla vastaan Last of Us part 2:ssa.


____________________________________________________________________________________________________

SPOILEREITA

Lopetuksessa on tosin pari asiaa joihin olisi toivonut parannusta. Tässä elokuvassa ei ole sellaista todella hyvää pääroistoa, kuten vaikka Nathaniel Essex / Herra Pahuus joka käsittääkseni jossakin vaiheessa oli vahva kandidaatti elokuvan pääroistoksi, sen sijaan pääroistona on perustylsä tohtori Zander Rice, joka ei todellakaan ole järin ihmeellinen eikä tee mitään oikeasti iskevää. Viimeinen taistelu Loganin ja X24:n kanssa on kyllä ideana äärimmäisen hyvä, mutta Sapelihammas olisi ollut paljon parempi ratkaisu. X24 on kuitenkin erittäin hyvä roistohahmo ja Wolverinen kukistajaksi ihan käypä idea, mutta hahmon kampaus on vähän typerästi tehty, ei näytä tarpeeksi Wolverinelta. Sen lisäksi tapa jolla Logan nurjetuu on aika tylsä, siihen olisi kaivannut vähän enemmän jotakin eeppistä, pelkät lävistävät kynnet olisi ollut parempi.

Mr. Sinister olisi ollut myös erittäin hyvä lisä, tai sitten Sapelihammas, sillä varsinkin Sapelihampaan kohdalla tuntuu oudolta että Wolverinen tunnetuin vihollinen ei ole osa kaiken loppua. Vaikka lopputaistelu jättääkin paljon toivomisen varaa niin se miten elokuva loppuu, on kuitenkin sellainen, millaista lopullisemmaksi ei oikein voi päästä ja joka kyllä on monella tavalla todella onnistuntu, Viimeinen X-Men,

____________________________________________________________________________________________________


Hugh Jackman on aivan kuin ennenkin, juuri sellainen millainen hänen pitääkin. Itse en juuri käytä sanaa täydellinen, sillä aina on jotain parannettavaa, mutta jos pitäisi sanoa muutama täydellinen roolisuoritus, niin Hugh Jackman olisi varmasti top 5:ssa, ehkä jopa top 3:ssa. Hänen on tehnyt modernista Wolverinesta omanlaisensa ja on hänen ansiotaan että hahmo on todellakin näin hyvä. Elokuvasta toiseen viimeiset 17 vuotta hän on joka ainut kerta onnistunut roolissaan. Jos tämä todella on hänen jäähyväisensä roolihahmolle, niin se on upea sellainen.

Patrick Stewart on perushyvä Xavier, mutta hahmo tuntuu ajoittain vähän rasittavalta, varsikin aluksi. Alku on muutenkin vähän hidas elokuvassa, ensimmäinen 15 minuuttia olisi voitu käydä paljon nopeamminkin. Mutta loppuakohden hahmo saavuttaa sitä, mikä on alusta asti toiminut.

Dafne Keen on aluksi myös vähän ärsyttävän oloinen kiusankappale, mutta mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä enemmän hahmoon tulee lisää sisältöä ja pikku tyttö todellakin onnistuu näyttämään useampia puoliaan. Hyvä suoritus joka todellakin tukee Hugh Jackmanin omaa.

Näkyvimmäksi roistoksi nouse Boyd Holbrookin Pierce on toimiva kätyrihahmo joka on tarpeeksi särmikäs ja kiinnostava, jotta pahiksissakin olisi jotain sisältöä. Hänen kohdallaan lopetus on vähän tylsemmän puoleinen, mutta hänen osuutensa tarinassa on kuitenkin toimiva ja hahmossa on juurikin niitä pieniä yksityiskohtia jotka toimiva.


Kokonaisuutena Logan on todella hyvä elokuva. Suurin ongelma tämän kanssa on siinä, että odotin siltä ehkä vähän liikaa. Siis monet asiat on tehty paremmin kuin hyvin mutta silti monia asioita jää kaipaamaan ja joiden kohdalla toivoo, että ne olisi tehty vähän toisella tavalla.

Itse olen pitänyt kahdesta aiemmastakin Wolverine elokuvasta, joista ensimmäinen on kyllä selvästi useammalla tavalla aika typerästi tehty. Logan on tyylinsä puolesta etulyöntiasemassa, mutta Wolverine on tarinan ja lopetuksensa kautta kova haastaja, siis Wolverinen lopetuksessa oli myös paljon toivomisen varaa.

Logan on enemmän kuin erinomainen elokuva, mutta onko se parempi kuin Wolverine, monella tavalla on, mutta parilla tavalla ei. Paremmin sen pystyy sanomaan sitten, kun tämä elokuva on ehti vähän aikaa olla ajatuksissa. Ensi tunnelmat ovat kuitenkin todella positiivisia.

 

+ Hugh Jackmanin Logan/Wolverine

+ Verisen väkivaltainen tyyli

+ X-Men tunnelma

+ Toiminnan ja draaman tasapainotus

 

- Lopputaistelu ja lopetus jättää toivomisen varaa

- Montaa asiaa jää kaipaamaan

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos