Black%20Panther.jpg?1550702827

Ehkä se yliarvostetuin Marvel elokuva

 

Marvelin elokuvauniversumi jatkuu ja seuraavana vuorossa onkin sitten iso juttu: Infinity War. Sitä ennen on kuitenkin aika antaa tilaa Captain America: Civil War elokuvassa ensi kertaa esiintyneelle Mustalle Pantterille.

 

 

 

Marvel universumissa Wakanda on kuvitteellinen valtio Afrikassa. Kehitysmaana esiintyvä Wakanda on teknologisesti ehkä se maapallon kehittynein maa. Syynä tähän on meteoriitti joka toi maahan yhden maailman vahvimmista metalleista, vibraniumin (adamantiumin) joka avulla maa on noussut nykyiseen loistoonsa.

Elokuva alkaa ajallisesti todella nopeasti Civil Warin jälkeen. T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) on juuri nousemassa Wakandan kuninkaaksi kun vanha vihollinen nousee taka-alalla näkyviin. Ulysseus Klaue (Andy Serkis) tulee oitis Black Pantherin ja tämän liittolaisten, kuten hänen sisarensa Shurin ja exänsä Nakian (Lupita Nyong'o) kohteeksi. Miestä jahtaa myös CIA:n Everett Ross (Martin Freeman), mutta pian käy ilmi, että kaikki tämä on vasta alkua, kun takavasemmalta kuvaan astelee Eric "Killmonger" Stevens (Michael B. Jordan).


Black Panther on monella tavalla kuin aiemmatkin Marvel elokuvat. Se yhdistää hienosti toimintaa, tarinankerrontaa, huumoria... mitä nyt Marvel elokuva tarvitseekaan. Samalla elokuvassa on myös omat juttunsa jotka saavat sen erottumaan joukosta. Mukana on paljon kehittyneen sivilisaation puolia, heimoperinteitä sekä viittauksia maailman karuun historiaan, mustan väestön näkökulmasta. Siinä kohtaa Killmonger nousee vahvasti esiin, tarkoitusperiensä kanssa. Sanoma elokuvassa on vahva, mutta niin myös se suunta, johon se MCU:ta vie.

Musta Pantteri ei varsinaisesti vie mitään kohti Infinity Waria, se kertoo ennemminkin T'Challan tarinaa. Lopputekstien jälkeen tulee kyllä pätkä jossa vähän viitataan menneeseen ja mahdollisesti tulevaan. Black Panther on itsenäinen elokuva sillä siinä ei ole mitään sellaista mitä todella pitäisi tietää menneestä. Kostajia ei juuri mainita ja ainoat aiemmat tutut ovat Frodo ja Klonkku.


Elokuva alkaa turhan hitaasti. Siinä kestää hetken aikaa ennenkuin se oikeasti lähtee käyntiin. Sitten meno hyytyy taas, jotta se lopussa pääsee taas hieman nousemaan. Turhan monella tavallan Black Panther on todella heikko Marvel elokuva. Tässä ollaan siellä huonommalla puolella. Toiminta on kyllä hienoa ja teknologiset edistysaskeleet ovat nekin todella upeita ulkoisesti sekä tyylillisesti. Tämän päälle on hyvä rakentaa.

Sen sijaan elokuva laahaa pahasti. Osuudet keskittyvät paljon Wakandaan ja loppua lukuunottamatta se ei ole sieltä kiinnostavimmasta päästä. Monet hahmot ovat nopeasti unohdettuja eivätkä ole edes sieltä kiinnostavimmasta päästä. Muuta erottuu edukseen, mutta vain muutama.

Chadwick Boseman on todella hyvä omassa roolissaan ja kyllähä Lupita Nyong'o tekee hyvän tukiroolin. Myös Martin Freeman ja Andy Serkis ovat erittäin hyvä lisä kokonaisuuteen, varsinkin Serkis tekee erinomaisen roistoroolin omalaatuisena Klauena. Sen sijaan valtaosa sivuhahmoita on todella tylsiä. Sitten on Killmonger. Ideallisesti hän on ihan ok mutta toteutus on tylsä ja kliseinen. Hänestä puuttuu se jokin mitä hyvä roisto tarvitsee. Hänellä on kyllä menneisyys ja linkki Wakandaan sekä selvä tarkoitus, mutta Jordanin suoritus ei tuo hahmoon oikeastaan mitään, mikä teki hänestä Marvel tasolle oikeasti toimivan hahmon. Siis tämä ei ole missään nimessä huonoin Marvel pahis, mutta niiden joukossa kuitenkin. Myös lopputaistelu hänen kanssaan on jotenkin mitäänsanomaton.


____________________________________________________________________________________

Mitä tulee spoilerimateriaaliin, niin tuntuu siltä etä Killmongerista on tekemällä tehty oikeasti kova jätkä. Se että hän tappaa Klauen on vain siksi jotta hän olisi oikeasti kovempi äijä. Myös taistelu vesiputouksella on monella tavalla niin kliseinen että siinä ei ole mitään yllättävää. 

Toinen juttu on lopputekstien jälkeinen kohtaus. Buckyn tuominen mukaan vain herättää kysymyksen siitä, miksi hänen jäädyttämisensä ylipäätään nostettiin esiin Civil Warissa, kun vaikuttaa siltä että hän on oitis ulkona. Selvää on että kaikki on osa prosessia aivopesun poistamiseksi, mutta olisi sitä ollut kiva nähdä jotain joka olisi vienyt kunnolla eteenpäin.

____________________________________________________________________________________


Kokonaisuutena Black Panther on toimiva Marvel elokuva. Se on vauhdikas ja ajoittain hauskakin tarina joka tuo tärkeimmät puolet esiin Mustasta Pantterista. Monia asioita voi miettiä paljonkin, mutta isossa kokonaisuudessa tämä elokuva ei vain tarjoa samaa mitä Marvelin parhaimmat. Tässä elokuvassa kun ei tunnu olevan mitään oikeaa koukkua, eikä myöskään mitään mikä tekisi siitä oikeasti erottuvan. Ainoastaan se nousee esiin, mihin suuntaan tämä elokuva vie MCU:ta.

Black Panther on lukemani perusteella erityisen yliarvostettu elokuva. Se on Marvel fanille ihan hyvä katselukokemus, mutta se ei jätä samaa vahvaa tunnetta, mitä niin monet muut Marvel elokuva, kuten Iron Man, Captain America tai Doctor Strange kaikki ovat jättäneet.

 

+ Black Panther/T'Challa

+ Wakandan teknologia

+ Ulysseus Klaue

 

- Jaksotus

- Ei mitään mikä oikeasti jäisi mieleen

- Killmonger

 

Arvosana: 5,5

 

Paremmalla puolella