Saw sarjassa palataan ajassa taaksepäin ja annetaan sarjan päähahmolle, Tobin Bellin esittämälle John Kramerille enemmän tilaa kuin yhdessäkään aiemmassa elokuvassa. Ja se toimii erittäin hyvin.

 

 

 

Pelataanpa peliä

Aluksi elokuva etenee varsin hitaasti sarjan tasolla. Siinä missä aiemmat elokuvat ovat todella nopeasti hypänneet itse peliin, otaa Saw kymppi oman aikansa ennenkuin mitään kauhua tai raakuutta tulee mukaan kuvioihin. Sarjan isossa kokonaisuudessa Saw X sijoittuu aikaan sarjan alkuvaiheilla, ensimmäisen ja toisen elokuvan aikaan ja se on myös tasollisesti lähempänä näitä kahta, sarjan parhaita elokuvia. Tarinallisesti toimii erittäin hyvin ja onnistuu olemaan samalla tavalla älykäs ja tiivis kokonaisuus kuin aiemminkin, vaikka se onkin samalla aikaa myös todella irrallinen muista elokuvista, sillä Saw X voi toimia aika hyvin myös täysin itsenäisesti, vaikka siinä onkin tuttuja hahmoja ja tiettyjä kuvioita jotka ovat sidoksissa muihin elokuviin. Koska elokuva on ilmestynyt jo jonkin aikaa aiemman elokuvan jälkeen, ei tämä ole niin tiiviisti kiinni muissa elokuvissa.

Tyylillisesti Saw X on raaka raaimmasta päästä sillä verta ja hurmetta ei pelissä säästellä ollenkaan. Mukana on aika nerokkaita kidutuslaitteita yhdistettynä opetuksiin jotka sitoutuvat hienosti tarinaan. Juonellisesti havaitsi itse ainakin yhden juoniaukon kokonaisuudessa, mutta pääasiassa elokuva on rakennettu hienosti ja toimivasti, juuri siten että vaikuttaa vielä lopuksi erittäin hyvin kerrotulta kokonaisuudelta todella Saw'lle uskollisilla ideoilla ja toteutuksilla. Koska Tobin Bell saa tässä elokuvassa enemmän tilaa kuin sitten Saw II:n onnistuu Saw X erinomaisesti runsaasti sisältöä irti juurikin hänen esittämästään John Kramerista, itsestään Jigsaw'sta.

 

Kohti kuolemaa

Tarinan alussa syöpää sairastava Kramer käy lääkärissä ja tukiryhmässä sekä valmistaa oman testamenttinsa kun kuolema on enää kuukausien päässä. Elokuvasarjan katsoneet tietänyt kuitenkin miten hänen tarinansa lopulta päättyy, mutta tapa jolla elokuva lopulta rakentuu ja toimii, onnistuu tarjoamaan siitäkin huolimatta erinomaisen tarinallisen kokonaisuuden. Kun Kramer sitten saa vinkin eräästä mahdollisuudesta, joka voisi pelastaa hänet, tarttuu hän siihen. Metodi joka on parantanut monia syöpää sairastaneita ja joka kokeellisuutensa vuoksi ei ole sallittua Amerikassa, on Kramerin viimeinen mahdollisuus. Mukavan lääkärin, Cecilia Pedersonin ryhmä auttaa Kramerin läpi prosessin mitä mukavimmalla tavalla, kunnes Kramer sitten saa selville, että koko juttu on yksi iso huijaus. Tästä alkaakin sitten se peli, jossa Jigsaw astuu puikkoihin ja kaikki tässä huijauksessa mukana olleet, ovat pelaajia, kun he saavat mahdollisuuden sovittaa syntinsä.

Koko asetelmassa jossa huijarin kohteeksi osuu kaikista ihmisistä se kaikista älykkäin ja vaarallisin on todella hyvää viihdettä. Saw sarjassa väärintekijät kohtaavat monesti omat syntinsä erittäin nerokkailla tavoilla. Koska jokaisessa pelissä on selvät säännöt joita täytyy todella tarkkaan kuunnella, on Saw X sellainen elokuva, jota katsoo todella tarkasti ja kuuntelee todella tarkasti. Kun se brutaali puoli kokonaisuutta alkaa etenemään, se alkaa etenemään vauhdilla ja silloin elokuva on ehdottomasti parhaimmillaan. Ensimmäinen puoli tuntia elokuvasta on aika hidasta seurattavaa, mutta siinä on tarpeeksi sellaisia asioita, jotka pitävät sen todella hyvänä. Tobin Bell on täydellinen roolissaan ja ilman häntä, olisi alkuosa elokuvaa todella tylsää katseltavaa, mutta kun tietää hänen roolihahmonsa, niin tietää myös sen, että lopussa saattaa olla luvassa melkoisia käänteitä tai yllätyksiä. Tietysti mukana on myös jokunen vähän tarpeetonkin pätkä joissa toistetaan yhtä tiettyä juonikuviota liiankin kanssa, mutta isona kokonaisuutena elokuvassa ei merkittäviä heikkouksia ole.

 

Pelimestaria ei kukisteta hänen omassa pelissään

Jigsaw on nerokas mies ja se tulee tämän todella hyvin selville elokuvan aikana. Varsinkin loppupuolella elokuvassa on hieman samaa fiilistä, mitä Saw II:ssa, mikä on omiaan korostamaan sitä, miten nerokas pelimestari Jigsaw onkaan. John Kramer on ulkoisesti heikko vanha mies, mutta mieleltään hän on terävämpi kuin giglisaha ja hän on ottanut suunnitelmissaan aivan kaiken huomioon. Tavallan tai toisella, suunnitelma toimii eivätkä edes älykkäät pelaajat, jotka tietävät Jigsaw'n ja hänen metodinsa pysty kukistamaan häntä hänen omassa pelissään, koska vaikka he kuinka luulisivat tuntevansa Jigsaw'n, eivät he häntä tunne.

Tällä kertaa pelaajien joukossa on astetta älykkäämpikin pelaaja, joka osaa hyödyntää ympäristöään ja osaa pelata peliä. Kyllähän sellaisia on ajoittain sarjassa tullut vastaan, mutta lähestulkoon aina ne fiksuimmatkin ihmiset eivät vain tunnu tajuavan niitä pieniä yksityiskohtia joko Jigsaw'n puheessa, tai suoraan hänen luomuksissaan. Tässäkin elokuvassa käy todella selväksi se, että jokainen peli on voitettavissa kun John Kramer on ne luonut ja se on ihmisen omasta selviytymisvaistosta kiinni.

Koko sarjan tasolla Saw X on ehdottomasti kärkijoukossa. Sanoisin että tämä saattaisi hyvinkin olla se kolmanneksi paras elokuva sarjassa, häviten ainoastaan kahdelle ensimmäiselle elokuvalle. Saw X on tyylillisesti toteutettu erittäin hyvin, rytmitetty toimivasti ja se antaa enemmän tilaa Tobin Bellille, jonka hahmosta on sarjan aikana opittu aina vähän enemmän. Nyt tilanne on enemmänkin siinä että hahmosta on tiedetään jo lähemmäs kaikki oleellinen ja sitä käytetään vain hyödyksi. Monella tavalla Saw X on sellainen elokuva, joka toimii erinomaisesti vaikkapa ensimmäiseksi katsottuna Saw'na, mutta joka toimii parhaiten, kolmanneksi tai toiseksi katsottuna. 


Kokonaisuus 

Saw X on mahtava elokuva juonellisesti ja tyylillisesti. Tarina toimii erittäin hyvin ja antaa Tobin Bellin John Kramerille / Jigsawlle enemmän tilaa loistaa. Tässä elokuvassa on läsnä aivan kaikki, mitä tämän sarjan elokuvalta odottaa ja se on kaikki rakennettu todella tiiviiksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi, yhdeksi sarjan parhaaksi elokuvaksi. Hurmetta riittää, älykkäitä juonikuvioita rittää ja verkkaisesta aloituksestaan huolimatta, tai osittain siitä johtuen, elokuva ottaa aikansa ja antaa katsojallekin tilaaa todella päästä kiinni kokonaisuuteen, ennenkuin elokuva tarjoaa sitä, mitä siltä oitis odottaa.

Saw X voi hyvinkin olla sarjan viimeinen elokuva, ainakin Tobin Bellin kanssa ja se on kuin kokoelma monia sarjan parhaita palasia. Ehdottomasti yksi vuoden 2023 parhaita elokuvia ja myös oman sarjansa parhaita.

 

+ John Kramer / Jigsaw ja Tobin Bellin roolisuoritus

+ Juoni käänteineen

+ Hurmeinen tyyli peleineen

 

- Tietyt tarinaratkaisut ja eräskin juoniaukko

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos