Wesker.jpg

Albert Wesker on edelleen todella hyvä

 

Resident Evil peleihin perustuva pitkäikäinen elokuvasarja on nyt saavuttanut viimeisen osansa. Tämä vaikuttaa olevan totta, sillä seuraavaksi sarjan on määrä kokea reboot.

 

Mahdollisia spoilereita

 

Milla Jovovichin tähdittämä sarja on nähnyt ylä- ja alamäkiä. Kaikenkaikkiaan olen itse pitänyt sarjasta. En koe olevani suuri Resident Evil fani mutta pelisarjan osat 4-6 ovat olleet miellyttäviä. Tuttuja hahmoja sarjassa on tullut vastaan mutta vain harvat niistä ovat olleet esikuviensa arvoisia. Jill Valentine sai todella hyvän käsittelyn Apocalypsessä ja Albert Wesker yllättävän hyvän Afterlifessä. Mutta Leon Kennedy varsinkaan ei saanut lähellekään arvoistaan käsittelyä Retributionissa, sarjan huonoimmassa osassa eikä myöskään Chris Afterlifessä. Claire Redfield ja Ada Wong ovat jotakin siltä väliltä sillä vaikka heissä onkin hyviä puolia niin se jokin jää kummankin kohdalla puuttumaan. 

Elokuvasarjan suurin valttikortti on ollut Milla Jovovich. Jovovichin esittämä Alice on sarjan edetessä muuttunut todella paljon ja kokenut monta voimallista ja hahmollista muutosta. Elokuvasarja on selvästi erillään pelisarjasta. Monia pelisarjan kohtauksia on käännetty elokuvamuotoon ja hahmot ovat kokeneet samoja asioita kuin peleissä, mutta loppuviimeksi elokuvasarja on erilainen, se käyttää tuttuja hahmoja omalla tavallaan. Ei aina kovin hyvin lopputuloksin.

Kauhu ei ole elokuvasarjan pääroolissa, vaan toiminta. Mitä tulee toimintaan niin tähän asti se on onnistunut tarjoamaan laatua. Tunnelma on myös ollut hyvä ja tarina kohtuullinen, vaikkakin ajoittain vähän typerä. Ehkä typerintä sarjassa on kuitenkin ollut se pakotettu cliffhanger lopettaminen, varsinkaan silloin kun seuraava elokuva alkaa mistä sattuu ja saattaa sivuuttaa aiempaa aika paljon.

Kaksi ensimmäistä ovat ehkä kaikkein uskollisimmat pelisarjaalle muutenkin todella yhtenäiset. Sanoisin että elokuvasarja koki pienen kolauksen kolmannen elokuvan kohdalla, kun asetelmasta tuli selkeästi maailmanloppu ja aika moni asetelma hylättiin. Neljäs osa oli monella tavalla askel kohti parempaa ja omasta mielestäni edelleen sarjan vahvin osa, hyvin typerällä lopetuksella tosin. Viides on sarjan heikoin osa monestakin syystä mutta isoin syy on se, miten se käyttää hahmoja.


Final Chapterin tapahtumat lähtevät käyntiin vähän aikaa Retributionin jälkeen, eivätkä jatku suoraan siitä mihin jäätiin. Avoimia kysymyksiä siis jää. Alussa katsojalle kerrotaan pääkohdittain mistä on kyse, mutta tällä kertaa heti alussa opitaan jotain aivan uutta, jotakin mikä olisi kyllä ollut hyvä kertoa jo kauan sitten.

Hieman laahavan alun jälkeen tarina saa vähän puhtia kun Alice suuntaa kohti Raccoon Cityä, tehdäkseen lopun maailmanlopusta ja Umbrellasta. Matkan aikana hän saa tukea mm. Claire Redfieldiltä (Ali Larter). Se tulee tarpeeseen sillä Pesässä, häntä odottaa Albert Wesker (Shaw Roberts).


Mitä tulee elokuvan hahmokaartiin, niin se on samalla tavalla hyvä kuin aiemmissakin. Mukana on muutama entuudestaan tuttu ja sitten uusia naamoja. Claire Redfield ei ole muuttunut yhtään paremmaksi eikä vieläkään tunnu oikeasti siltä, miltä pitäisi. Sen sijaan Albert Wesker on juurikin niin hyvä kuin aiemminkin. Hänessä on vähän toivomisen varaa mutta kokonaisuudessaan hän on sarjan onnistuneimpia hahmoja, muutama kosmeettinen asia on vähän väärin, mutta sisältö ja asenne ovat kohdallaan.

Myös sarjan varsinainen pääpahis saa aivan uutta sisältöä ja toimii varsin hyvin. Pari yllätystä hänestäkin löytyy ja Iain Glenn tekee todella hyvän roolisuorituksen.

Uusista hahmoista mieleen ei jää kovinkaan montaa kuten ei juuri aiemminkaan. Mukana on silti pari varsin hyvää suoritusta.


Tarinallisesti elokuva etenee kuin videopeli, taso tasolta aina viimeiseen pomotaisteluun asti. Tässä kohtaa myös tehdään täysi ympyrä ja tehdään samalla varsin isoja paljastuksia siitä, mistä kaikessa on kokoajan ollut kyse. Siinä missä Saw on sarjana erittäin nerokas ja tuntuu juurikin sellaiselta, että se on suunniteltu erittäin hyvin alusta loppuun, pienellä soveltamisella, on Residen Evil enemmänkin sellainen, jota on rakennettu matkan aikana lisää, isommalla määrällä soveltamista.

Muuta varsin hyvä hetki elokuvassa on mukana mutta loppupuolella pari erittäin hyvää osaa jätetään täysin pois kuvioista. Muutama hyvä yllätys löytyy ja kun asioita aletaan kunnolla avaamaan, niin ei kokonaisuus mitenkään huono ole. Itse petyin kyllä todella pahasti siitä, miten Weskerin kohdalla meneteltiin. Siinä valui todella iso potentiaali suoraan viemäriin.

Elokuvasarjan viimeisenä osana Final Chapter toimii suhteellisen hyvin. Kyseessä ei ole sarjan paras muttei huonoinkaan osa.


Tunnelma jää jatkuvasti toiminnan jalkoihin. Resident Evil ei ole niinkään kauhuelokuvasarja, vaan toimintasarja kauhuelementein. Itse pidän siitä ja se mikä tunnelmassa menetetään, saadaan takaisin hyvissä toimintahetkissä.

Pitkälti tuntuu että viimeinen osa tekee monta asiaa uudestaan, mitä on tehty aiemminkin. Tässä osassa on aika vähän omaa, jos tarinapuolta ei lasketa. Toiminta ja samanlaista kuin aiemminkin, eli valtaosan ajasta varsin hyvää. Tunnelman kanssa tilanne on sama, se toimii.

Eniten tämä osa kärsii siitä, että sen tehtävä on pääasiassa vain lopettaa sarja. Omana yksittäisenä elokuvanaan se ei toimi yhtään niin hyvin, kuin osana kuuden elokuvan sarjaa. Kuudentena osana kokonaisuus toimii paljon paremmin.

Tämän elokuvan jälkeen voi kiteyttää sarjaa kokonaisuutena paljon paremmin, sillä jos tämä elokuva jotakin tekee, niin se pyrkii parhaansa mukaan tekemään sarjasta kokonaisen ja paikkailemaan tiettyjä aukkoja ja heikkouksia joita sarjassa on tähän asti ollut. Monia asioita selitetään auki ja aukkoja täydennetään. Se kaikki toimii varsin hyvin.


Elokuvan suurimmat heikkoudet ovat muutamissa ratkaisuissa jotka loppupuolella tapahtuvat, suurimpana se, miten hyvin Wesker pilataan. Se tuntuu siltä että yksi todella hyvä ja tärkeä RE hahmo poistetaan halvalla tavalla pelistä, vain jotta elokuvan oma pääroisto olisi mukana viimeisenä "pomovihollisena". Tietty sarjan toisto on myös läsnä, mutta se ei häiritse yhtään niin paljoa. Toinen huono puoli on siinä, että niin monta hyvää RE hahmoa olisi voinut olla mukana loppuhuipennuksessa, mutta heistä ei vain kuulla mitään. Tämä on tosin selitettävissä sillä, että täytyyhän tämäntyylisessä elokuvassa olla sitä tykinruokaa.


Kokonaisuudessaan Resident Evil: Final Chapter on ihan hyvä lisä kokonaisuuteen. Siinä on omat hetkensä, mutta siitä ei kehkeydy mitään niin ihmeellistä, että se olisi unohtumaton. Voisi sanoa että valtaosan ajasta kyseessä on ihan perushyvä toimintaelokuva. Itselle jäi silti lopussa vähän sellainen olo, että ei tämä nyt ole millään niin hyvä kuin se olisi voinut olla, sillä lopussa tehdään niin virheitäkin.

Sarjan fanit saavat tästä saman irti minkä viidestä aiemmastakin. Ulkopuolinen ei niinkään, kyllä tämä elokuva vaatii sen että aiemmat ovat edes jollakin tavalla tuttuja. Toiminnassa elokuva pärjää kaiken jälkeen, Milla Jovovich vain on todella hyvä toimintatähti.

 

+ Toiminnallinen ote

+ Milla Jovovich

+ Kokonaistarina

 

- Albert Weskerin pilaaminen

- Tietty "Tämä on jo nähty" tunne

- Paljon asioita ja hahmoja joita ei ollut

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava