Marvel elokuvat eivät ole Endgamen jälkeen vakuuttaneet samalla tavalla kuin ennen sitä. Guardians of the Galaxy sarjassa ensimmäinen elokuva ei isommin napannut, mutta toinen nappasi merkittävästi paremmmin. Tämä kolmas ei ole niin hyvä kuin kakkonen, mutta kuitenkin parempi kuin ykkönen, mikä on kokonaisuutena, keskivertoa parempaa Marvelia.

 

 

 

Ryhmän Rämän viimeinen yhteinen matka

Tässä Marvel elokuvasarjassa on nähty yhtä ja toista koko pitkällä matkalla joten kaksi aiempaa elokuvaa ja Infity War & Endgame duo eivät anna kokonaiskuvaa siitä, mitä kaikkea on tapahtunut. Jouluspesiaali antaa hieman lisää pohjustusta ja muutenkin Marvelin Ryhmä Rämä on yksi näitä kokoonpanoja joka monesti toimii erityisen hyvin. Vuoden 2021 peli, Marvel's Guardians of the Galaxy, on parempi kuin koko elokuvasarja yhteensä ja tehnyt monet hahmot paremmin, tapahtumia unohtamatta. Mutta GotG vol 3 on joka tapauksessa sitä parempaa Marvelia. Endgamen jälkeen tulleista elokuvista ase on ehdottomasti niitä parempi ja vaikka se ei niin hyvä elokuvaan kuin vol 2, niin tämä on katsomisen arvoinen kokonaisuus joka petaa tavallaan mahdollisuuksia tuleville elokuville, mutta samalla aikaa myös paketoi oman kokonaisuutensa hienosti yhteen, antaen eri hahmoille tilaa täysin omiin juttuihinsa.

Elokuvassa liikutaan kahdessa ajassa ja eräänlaiseksi päähahmoksi kokonaisuudessa nouseekin Star-Lordin sijaan Rocket, jonka menneisyydestä opitaan melko paljon uutta, samalla kun tutuksi tulee elokuvan pääroistona häärivä High Evolutionary, joka tosin ei roistohahmona ole millään sieltä parhaasta päästä, vaan tuntuu lähinnä ylipahaksi tehdyltä, melko tylsän ympäripyöreältä roistohahmolta, josta kuitenkin saadaan rakennettua varsin toimiva tarinapuoli Rocketin kokonaisuuteen. Varsinaisen päätarian tapahtumat sijoittuvat aikaan Thor: Love and Thunder jälkeen. Porukka pitää päämajaansa Knowheressä ja tekee omia juttujaan. Nebula (Karen Gillan) on kunnostautunut ja tullut vahvaksi osaksi ryhmää, Mantis (Pom Klementiff) on enemmän taistelija kuin ennne, Groot on kasvanut ja Quill (Chris Pratt) on enemmän rappiolla kuin ennen, sillä uusi versio Gamorasta (Zoe Saladana) ei enää ole osa porukkaa. Drax (Dave Bautista), on yhä mukana ja Rocket on rauhoittuneempi. Uusi seikkailu lähtee nopeasti käyntiin kun Adam Warlockin (Will Poulter) hyökkäyksen jäljiltä Rocket haavoittuu vakavasti ja hänen pelastamisensa vie vartijat vastakkain Rocketin luojan kanssa.

Elokuva etenee varsin hyvää vauhtia mutta välillä se hieman laahaa ja menee usein samalla aikaa huumorissa siihen kiusalliseen suuntaan, eikä varsinaisesti naurata. Positiivista kuitenkin on se että ison osan ajasta mukana on todella hyvää huumorihenkeä yhdistettynä hienoon toimintaan. Elokuvan aikana kaikki hahmot saavat omaa tilaa ja kehittyvät omaan suuntaansa. Varsin Mantis, Rocket ja Nebula ovat sellaisia hahmoja joiden kanssa tuntuu että he ovat kehittyneet kaikista merkittävimmin koko sarjan aikana kun taas Gamora, Quill ja Drax ovat enemmän paikallaan junnaavan tyylisiä hahmoja jotka eivät ole juuri parantuneet koko aikana. Uudemmista hahmoista Cosmo ja Adam Warlock toimivat todella hyvin, joskin kumpaakin on tehty heikkomaksi mitä he todella ovat ja tässä voidaankin sanoa että peliversio on tehnyt tämän merkittävästi paremmin sillä siinä sekä Cosmo että Warlock ovat todellakin sitä voimatasoa mitä heidän kuuluukin olla. Ja ovat muutenkin todella hyvin toteutettuja.

 

Vaihtelevalla menestyksellä tehdyt roolisuoritukset

Roolisuoritusten kanssa isompaa muutosta ei ole tapahtunut ja ehkä eniten tuntuvat lähinnä ne uudet hahmot, joista Will Poulterin suoritus Adam Warlockina on ehkä näkyvin. Hän tekee oikein hyvän roolin, joskin Adam hahmona tuntuu todella paljon heikkommalta mitä hänen kuuluisi olla. Tätä voidaan tosin perustella sillä, että hän on mitä ilmeisimmin syntynyt vasta todella hiljattain eikä ymmärrä ympäröivää maailmaa tai mitään muutakaan isommin. Poulterin suoritus on joka tapauksessa erinomainen, mutta hahmon käyttö ei ole sieltä parhaasta päästä ja muutenkin paljon vähäisempää, mitä itse odotin sen olevan. Vähän samanlainen fiilis kuin Civil Warin aikaan Crossbonesin kanssa.

Vartijoiden tapauksessa Mantis, Nebula ja Rocket toimivat hyvin ja varsinkin Pom Klementiff vetää todella hyvin. Zoe Saldana sen sijaan saattaa olla koko elokuvan heikoin lenkki, sillä hänen roolityönsä tuntuu jopa aika laiskalta ja saa miettimään että olisiko Gamorra pitänyt jo roolittaa uudelleen. Bautista on myös vähän tylsähkö ja sama pätee Draxiinkin, varsinkin jos vertailussa käyttää erinomaista versiosta pelimaailmasta. Star-Lord on myös aika paikallaan junnaava hahmo, joka on ollut Vol 2:ssa ja Infinity Warissa merkittävästi parempi. Karen Gillanin roolisuoritus ei ole isommin muuttunut, mutta hahmo on kehittynyt varsin hienosti eteenpäin, toisin kuin monet muut.

Uudemmista hahmoista Cosmo on yksi niitä merkittävästi parempia lisäyksiä ja vaikka tämänkin hahmon kanssa on tehty tätä samaa Disneyn woke pelleilyä verrattuna alkuperäiseen sarjakuvaan, niin tässä tapauksessa se ei ole mikään iso menetys, koska Cosmo on enemmän "se" kuin "hän". Pääasia onkin siinä, että Cosmo on tehty hyvin, mitä ei voida sanoa Captain Marvel elokuvan Mar Vell hahmosta, eikä varsinkaan Black Widow elokuvan Taskmasterista, sillä nämä hahmon kumpikin pilattiin täysin. Cosmon tapauksessa hahmo toimii edelleen todella hyvin ja voisi toimiva vielä paremmin tulevaisuudessa.

Pääroistona oleva High Evolutionary on selvästi yksi huonoimpia Marvel roistoja vähään aikaan. Pelkästään GotG sarjassa hän on huonoin, sillä vaikka itse en isommin välittänyt Ronanista, niin kyllä hän on tähän verrattuna hyvä. Se on sääli sillä tarinallisessa mielessä hahmo toimii, mutta ylinäytteleminen ja jotenkin typerä ulkoinen suunnittelu, melko yhteensopimattomalla taistelutavalla eivät vain tunnu osuvan yksiin ja tälläinen hahmo ei MCU:ssa yksinkertaisesti riitä mihinkään. Varsinkaan pääroistoksi.

 

Galaksin vartijoiden uusi alku

Elokuvan suurimpia vahvuuksia on se, että sen pystyy pitämään melko omanlaisenaa kokonaisuutena MCU:ssa. Koska elokuva tapahtuu avaruudessa, kaukana Maapallosta, eivät monien muiden MCU elokuvien tapahtumat isommin vaikuta tähän kokonaisuuteen. Lopetuksen kautta tässä sarjassa on tilaa melko paljon kokeilla erilaisia juttuja koska porukka ei ole enää samanlaisella kokoonpanolla ja sitä kautta uusia mahdollisuuksia aukeaa melko paljon. Kyllähän porukkaa voidaan koota taas yhteen myöhemminkin tiettyjen rajoitusten puitteissa, mutta joka tapauksessa se miten elokuva loppuun, avaa melko paljon uusia ovia uusien Vartijoiden muodossa.

Tietyt hahmot voitaisiin joko kokonaan poistaa kuvioista, tai muuttaa merkittävästi ja muutenkin kun miettii että miten hyvin Guardians of the Galaxy toimi pelimaailmassa, voisi elokuva ottaa siitä paljon mallia. Kyllähän tämän sarjan voisi myös lopettaa tähän ja sitten käyttää yksittäisiä hahmoja siinä mielessä miten ne kiinnostavat, koska osasta näkisi mielellään paljon lisääkin tarinaa. Adam Warlock varsinkin on melko vähän käytetty ja hänen voimatasonsa on sitä luokkaa että kapteeni Marvelinkin voi jäädä kakkoseksi ja vieläpä suhteellisen helposti, sillä jos sarjakuvista otettaisiin oikeasti mallia, olisi hän tällä hetkellä yksi voimakkaimpia esiteltyjä Marvel hahmoja tämän hetkisessä MCU:ssa. Myös Cosmolla olisi tilaa kehittyä melko paljon, Mantisista puhumattakaan. Mahdollisuuksia siis on.

Kokonaisuutena Guardians of the Galaxy 3 on hyvä elokuva. Se ei ole ihan niin hyvä mitä se olisi voinut olla, mutta samalla aikaa se ei ole pettymys, koska sitä kohtaan ei ollut samanlaisia odotuksia kuin vaikkapa Doctor Strange 2:sta kohtaan oli, tai Black Widow'ta kohtaan oli. Tämä on hyvä MCU elokuva, paremmalla puolella, myös kaikkine heikkouksineenkin. Erityisesti tämä toimii koska se jättää lopetuksellaan niin paljon tilaa uusille mahdollisuuksille.


Kokonaisuus 

Galaksin Vartijat 3 on selvästi näitä parempi MCU elokuvia mitä on Endgamen jälkeen ilmestynyt ja muutenkin keskivertoa parempi MCU elokuva. Sanoisin että se ei ole ihan niin hyvä mitä GotG2 oli, mutta parempi mitä GotG1 oli. Mukana on hyviä ideoita, hyvin toteutettua huumoria ja näyttävää toimintaa, puhumattakaan todella hyvin tehdyistä hahmoista, sekä uusista että vanhoista. Eniten omalla kohdalla kokonaisuutta varjostaa se, että lähemmäs kaikki on tehty jossakin paremmin. Siis pelkästään pelimaailman Guardians of the Galaxy, vuosimallia 2021, on kaikilla tavoilla parempi. Siinä on parempi Adam Warlock, parempi Cosmo ja paremmat vartijat kokonaisuutena. Mutta kaikesta huolimatta tämä kolmas elokuva sarjassa, on katsomisen arvoinen, mutta ei yhtään niin yllättävä tai erikoinen, kuin sen olisi toivonut olevan. Tosin, odotukset eivät olleet niin suuret, kuin esimerkiksi Doctor Strange 2:n kanssa.

 

+ Hyvä yhdistely huumori, draamaa ja jännitystä

+ Näyttävä toiminta

+ Marvel fiilis

 

- Tylsän oloinen pääroisto

- Menee paikoitellen enemmän kiusalliseksi kuin hauskaksi

- Loppuvaikutelma

 

Arvosana: 7,6

 

Erityinen