Olen huomannut että monesti roistot ovat paljon onnistuneempia kuin sankarit. Roistoilla on monesti paremmat repliikit ja muutenkin heistä kehittyy helposti elokuvan todellinen kantava voima.

 

 

 

Roistojen suhteen en rajaa mitenkään sitä että onko kyseessä pääroisto vai tämän kätyri. Lisäksi pääpaino on siinä että hahmo on roisto valtaosan ajasta, eli vaikka hän kääntyisi lopussa hyväksi, niin silti, hän kelpaa tähän listaukseen.

Otan mukaan myös sarjat, vaikka niissä on aika harvoin tullut vastaan oikeast hyviä roistoja, elokuvat ovat roistojen leikkikenttä.

Rajoite on se, että vain yksi hahmo per elokuva/sarja. Ei lieni yllättävää että elokuvissa on yleensä enemmän kuin vain yksi pahis.Tämän lisäksi vain yksi per näyttelijä, sillä yhdellä näyttelijällä voi olla monta todella hyvää pahisroolia.

 

KUNNIAMAINTOJA

 

Sabretooth (Tyler Mane) - X-Men

Mystique (Rebecca Romjin) - X2

Simon Phoenix (Wesley Snipes) - Demolition Man

Captain Hook (Dustin Hoffman) - Hook

Shredder (Tohoru Masamune) - Teenage Mutant Ninja Turtles

Jason Voorhees - Friday the 13th

 
24. Green Goblin / Norman Osbourne (Willem Dafoe) - Spider-Man

Ensimmäisen Hämähäkkimies elokuvan pääroisto ja erittäin hyvin tehty sellainen. Osittain sympaattinen mutta loppuviimeksi erittäin häijy. Toimii todella hyvin tämän sarjan aloittajana ja on edelleen se paras elokuvissa ollut Hämähäkkimiehen vihollinen, vaikka Michael Keaton tekikin erittäin hyvän roolin Korppikotkana.


23. Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) - Uhrilampaat

Monille tämä valinta on niitä parhaita, itse en nyt ihan niin korkealle nostaisi. Anthony Hopkinsin roolityössä on jotakin omalla tavallaan hypnoottista ja muutenkin tässä hahmossa pääpaino on juurikin siinä, miten rauhallisesti ja hyytävästi Hopkins tätä kannibaalia tulkitsee.


22. Beetlejuice (Michael Keaton) - Beetlejuice

Tim Burtonin parhaita elokuvia. Nimikkohahmo Beetlejuice on aivan pähkähullu juurikin sillä oikealla tavalla. Tämän hahmon kohdalla aivan mitä vain voi tapahtua ja hän pystyy tekemään melkein mitä vain mieleen juolahtaa. Tässä hahmossa toimii juurikin se aivan överiksi vedetty pelleily.


21. Professor James Moriarty (Jared Harris) - Sherlock Holmes: Game of Shadows

Jared Harris ei missään nimessä ole täydellinen Moriaty mutta mitä tulee moniin variaatioihin, hän on elokuva versioista ja TV-sarja versioista se paras. Tässä hahmossa painaa todella paljon se tietty rauhallinen suhtautuminen asioihin mutta aina mukana on hieman sitä pahaa puolta, joka ei kuitenkaan aivan pääse pinnalle asti. Harris on alusta loppuun asti hyvin karismaattinen, tyyni ja rauhallinen. Se miten hän painottaa tiettyjä asioita, toimii erittäin hyvin.


20. Predator - Predator

Saalistajan kohdalla pääpaino ei ole siinä kuka on puvussa. Tämän kohdalla kaikki riippuu siitä että millainen tämä olento on. Predatoreilla on kunniakoodi ja he noudattavat sitä. Mutta jos satut olemaan saalis, ne jahtaavat sinua viimeiseen asti. Osa tämän hahmon viehättävyydstä oli siinä että sen ulkonäkö oli täysi mysteeri, mutta pitkin elokuvaa käy selväksi että tämä olento on parempi metsästäjä kuin moni muu.


19. Tony Montana (Al Pacino) - Scarface

Arpinaama ei olisi niin hyvä elokuva ilman Al Pacinon ilmiömäistä roolisuoritusta. Pacino saa Montana tuntumaan yhtänä hetkenä jopa reilulta kaverilta, toisena mielipuoliselta rikolliselta ja kolmantena periaatteen mieheltä joka tekee oikein. Tony Montana on helposti Pacinon paras pahisrooli. Tässä elokuvassa hän käy läpi niin monenlaisia tilanteita ja tunteita että lopuksi on vaikka sanoa että kukaa ei pystyisi samaan. 


18. Smaug (Benedict Cumberbatch) - Hobitt: Desolation of Smaug

Benedict Cumberbatch ei todellakaan ollut paras mahdollinen valinta mitä ääninäyttelyyn tulee (sillä niin John Hur kuin Jeremy Irons olisivat olleet parempia) mutta kun huomioi miten tämä rooli on kokonaisuudessaan tehty, niin kyllä tämä on todella onnistunut. Ainoa todella iso miinus on siinä, että tämä ei ole oikeastaan lohikäärme, vaan traaki (koska "kädet" ja siivet ovat yhtä). Smaug on kuitenkin tunnelmallisesti hyvin onnistunut käännös elokuvamuotoon ja trilogian päätöksessä, tulee eeppinen lopetus, tässä osassa, eeppinen aloitus.


17. Hector Barbossa (Geoffrey Rush) - Pirates of the Caribbean: Mustan Helmen Kirous

Merirosvosarjan paras roistohahmo ja siinä sarjassa kilpailu on kovaa, sillä Bill Nighyn Davy Jones ja Ian McShanen Mustaparta ovat erityisen hyvin tehtyjä roistohahmoja. Se mikä vie Barbossan kuitenkin parhaaksi, on osittain kiinni siitä miten hyvin Geoffrey Rush rooliin eläytyy, pystyen olemaan jopa karmiva yhtenä hetkenä ja hulvattoman hauska toisena. Sarjan aikana tämä hahmo rakentuu erittäin hyvin mutta ykköselokuvassa hän todella onnistui olemaan, erittäin hyvä pääroisto.


16. Catwoman / Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) - Batman Returns

Kissanaisia on vaikka kuinka, videopeleissä voittaja ei ole niin selkeä sillä Batman (Telltale) ja Batman: Arkahm sarja tekivät kumpikin todella hyvät Kissanaiset. Elokuvissa voittajasta ei ole mitään epäselvyyttä. Michelle Pfeiffer on todellinen esimerkki kaikille hänen jälkeensä tuleville. Hän on erilainen, seksikäs, pelottava ja paikoittellen mielipuolinen. Sitten mukana on myös se hallittu osa joka vain korostaa sitä miten vahva roolisuoritus tässä onkaan kyseessä. 


15. Vincent (Tom Cruise) - Collateral

Tom Cruise ei kovin usein roistopuolelle eksy. Se on sääli sillä palkkatappaja Vincent on erinomainen roolisuoritus. Osa syy siihen miksi tämä on näin korkealla on se tapa jolla Cruise tämän hahmon todella tuo eloon. Vincent on hyvin harmaan sävytteinen ja normaalinoloinen mies. Hän on hyvä juttu kaveri ja mies johon voi luottaa. Toisaalta hän on kiven kova ja hyytävä tappaja. Tässä miehessä on todellakin kaksi puolta ja se pimeä puoli, on oikeasti järkyttävän onnistunut suoritus Cruiselta.


14. Red Skull (Hugo Weaving) - Captain America: First Avenger

Ensimmäisen Kapteeni Amerikka elokuvan pääroisto ja edelleen yksi kovimpia MCU:n roistohahmoja. Hugo Weaving on ilmiömäisen hyvä tänä natsiupseerina joka perustaa HYDRA:n vain aikeinaan ottaa kaikki haltuunsa. Weaving on loistava aivan alusta asti, pystyen pitämään yllä sen oman tyylikkään roistomaisen tyylinsä, joka paranee entisestään, kun hänen todelliset kasvonsa paljastuvat. Marvel tasolla yksi parhaita roolisuorituksia.


13. Aldrich Killian (Guy Pearce) - Iron Man 3

Rautamies trilogian päätösosassa moni odotti Mandariinia, mutta suuri yllätys nostikin jalustalle tämän aivan uudenlaisen version Killianista. Guy Pearce on hyvin monipuolinen näyttelijä, hän pystyy tekemään melkein mitä vain ja hän on siinä niin hyvä. Roistorooleista tämän hänen paras suorituksensa. Alussa hän on todella erilainen, mutta muutoksen jälkeen, hän on monella tavalla kuin kuka vain normaali pahismies, mutta tapa jolla Pearce ottaa roolin haltuun todellakin näyttää, että tässä on yksi parhaita MCU roistoja. Tämä on näin korkealla, koska oli täysi yllätys, että tämä olikin niin hyvä.


12. Stripe - Gremlins

Viiru/Raita on Riiviöistä se hurjin, vaarallisin ja pahin. Tämä hahmo nousee esiin vasta sitten kun muutos tapahtuu mutta siitä eteenpäin, se kaikki on parempaa ja parempaa. Muistan tämän todella hyvin lapsuudestani. Tämä on edelleen monella tavalla niin hyvin tehty pahis. Varoittava esimerkki siitä mitä tapahtuu kun Mogwai onkin paha. Kaikenkaikkiaan Stripe on todella hyvä pahishahmo, juurikin siksi että se on yhtä aikaa pelottava, huvittava ja mieleenpainuva.


11. Albert Wesker (Shaw Roberts) - Resident Evil: Afterlife

Jason O'Mara oli Extinctionissa varsin hyvä Wesker. Jatko-osassa Wesker koki kuitenkin valtavan muodonmuutoksen. Tätä hahmoa kohtaan oli paljon odotuksia sillä RE sarjassa tämä hahmo on niitä parhaita. Siksi olikin valtava ilo, että hahmo sai todella hyvän käsittelyn. Alusta asti Wesker on erittäin tyylikäs, cool ja muutenkin todella kova jätkä. Sitten mukaan lisätään se pysyvän asiallinen käytös, armottomuus ja muutenkin todellinen pahismainen olemus niin kokonaisuus on selvästi plussan puolella.


10. Dracula (Gary Oldman) - Bram Stoker's Dracula

Tämä valinta on vaikea eniten siitä syystä että Gary Oldman on roistoroolien mestari. Ian Korshunov ja Norman Stansfield ovat kaksi erittäin vahvaa ehdokasta hänen parhaaksi roistohahmokseen, mutta tämä vie voiton koska Draculasta on monta variaatiota, että on hankala erottua todella edukseen. Oldman kuitenkin erottuu niin hyvin, että on paras Dracula. Hänessä on alusta asti mukana se se puoli, joka on sankari, mutta vuosien saatossa hänestä on tullut paha. Tämä on sen takia niin hyvä roolisuoritus että hän ei ole täysin paha, vaan myös hyvä.


9. Witch King of Angar / Noitakuningas - Lord of the Rings: Return of the King

Sauronin rinnalla on vaikea erottua edukseen. Se tapa jolla tämä hahmo elokuvissa esitellään, on eeppinen, ellei jopa legendaarinen. Sauronin voimakkain liittolainen, jota yksikään mies ei voi tappaa. Noitakuningas on pelkästään ideallisesti loistava. Sitten mennään siihen ulkoiseen olemukseen ja puheeseen. Tämä hahmo kuullostaa aivan uskomattoman hyvältä ja ulkoinen olemus on todellakin yllättävä ja toimiva. Tähän kun lisätään että tämä hahmo on mukana vain vähän aikaa, mutta jättää pysyvän vaikutelman, niin pakko sanoa että erittäin onnistunut suoritus.


8. Sebastian Shaw (Kevin Bacon) - X-Men: First Class

X-Men elokuvassa on monta hyvää pahis ja Marvel elokuvissa vielä enemmän. Se hahmo mikä on kuitenkin kaikkein onnistunein, on Kevin Baconin esittämä Sebastian Shaw. Siinä missä Sapelihammas on kerran onnistunut ja kerran epäonnistunut ja sama Magneton kanssa, niin Bacon varsimisti että tämä hahmo tulee pitkään olemaan esimerkillinen suoritus. Shaw on monella tavalla äärimmäisen voimakas mutantti ja tämä on ensimmäinen kerta kun hän on mukana elokuvissa. Bacon ei ole sellainen puhtaan pahismainen, vaan enemmänkin sopimusta tarjoava ja reiluhenkinen mies. Mutta vihollisena hän on todellakin vaarallinen.


7. Darth Maul (Ray Park) - Star Wars I: Phantom Menace

Sithlordi ja yksi helposti se toiseksi paras Star Wars roisto koskaan ja se on paljon. Maul on mukana vain vähän aikaa mutta jokainen kohtaus jossa hän on, on hänen. Hän puhuu vähän, mutta ilmeet ovatkin tämän hahmon kohdalla niitä jotka kertovat enemmän. Kun mukaan lisätään se, että tämä hahmo näyttää erittäin hyvältä ja käyttää aseenaan kaksiteräistä valomiekkaa, mikä tuolloin oli aivan uusi juttu, niin tyylipisteitä riittää. Darth Maul on juurikin sellainen hahmo joka lyhyessä ajassa, muuttuu yhdeksi sarjan parhaista hahmoista.


6. Joker (Heath Ledger) - Dark Knight

Siitä ei ole minulle mitään epäilystä etteikö Heath Ledgerin Jokeri todellakin olisi se paras. Tässä roolisuorituksessa on jatkuvasti läsnä sellainen tietty olemus. Hahmon manerismit, puhetapa ja jatkuvasti pinnassa oleva epävarmuus tulevasta saavat hahmon tuntumaan niin onnistuneelta. Ledgerin Jokeri on kuin vetäisi kaikki tapahtumat lonkalta tai olisi varautunut aivan kaikkeen. Nerokkaasti tehty hahmo joka on alusta loppuun asti onnistunut, jokaisella osa-alueella.


5. Susi (B**** B****) - Red Riding Hood

Monille tämä on vähän outo valinta, mutta slogan kertoo jo paljon: Belive the Legend, beware the Wolf. Suden ihmismuoto on elokuvassa iso mysteeri mutta se miten Susi on tuotu elokuvaan, on nerokas tapa. Tämä roisto on niitä sympaattisia hahmoja ja äärimmäisen hyvä versio yhdestä klassisimmasta satuolennosta. Tämä versio tuo loistavasti esiin ne monet pelot ja tunteet joita susiin liittyy ja kokonaisuudessaan tämä on äärimmäisen onnistunut versio.


4. Ultron (James Spader) - Avengers: Age of Ultron

James Spader oli aluksi outo valinta rooliin. Mutta kun katsoin sarjaa Blacklist, niin mielipide muuttui: Hän on loistovalinta. Spaderin ääni on erittäin hyvä valinta Ultronille ja kun mukaan lisätään Ultronin tietyt eleet ja äänen muutokset, niin kokonaisuus on jo hyvällä mallilla. Tämän lisäksi Ultron näyttää erittäin hyvältä ja on todellakin voimakas vihollinen, hyvin harvoin todellisin heikkouksin. Ääni on se mikä on isossa osassa ja sen kautta monet repliikit ovat enemmän kuin onnistuneesti puhuttuja.


3. Bane (Tom Hardy) - Dark Knight Rises

Bane on elokuvissa kerran pilattu oikein kunnolla. Tässä Banessa on pari asiaa jotka olisi voitu tehdä tosin, ensivaikutelma oli aika kahtijakoinen. Mutta se miten tämän hahmon naamio on tehty, osoittautuukin yhdeksi parhaaksi puoleksi. Tom Hardyn Bane ääni on legendaarinen ja enemmän kuin täysosuma, se on hahmon paras puoli. Tämän lisäksi Bane on lihaksikkuudessaan todella uhkaava, korostaen sitä uhkaavuutta joka tulee äänen myötä. Tämän lisäksi Bane on tyylikäs ja hänen maneristimisma ovat erittäin hyvin tehtyjä. Tom Hardy näyttelee koko kehollaan ja se toimii. Pelkästään se, miten hänen silmänsä kääntyvät ja tuovat esiin tunteita, on loistavaa.


2. John Kramer / Jigsaw (Tobin Bell) - Saw II

Tämä on todella monipuolinen roolisuoritus ja yksi parhaita trilleripahiksia koskaan. Syy miksi tämä hahmo toimii poikkeuksellisen hyvin, on siinä miten hyvä ääni Tobin Bellillä todella onkaan. Hän näyttää todelliselta pahikselta ja kuullostaa sellaiselta. Tapa jolla hän puhuu sopii hahmolle todella hyvin. Osa viehätyksestä tätä hahmoa kohtaan on siinä, että vaikka hänen metodinsa opettajana ovat hyvin pahat, niin hän on reilu, aina on mahdollisuus voittaa.


1. Darth Vader - Star Wars V: Empire Strikes Back

Legendaarinen roistohahmo. Tästä hahmosta on niin moni muu ottanut mallia. Ääni, ulkoinen olemus, pienet mutta merkittävät eleet ja liikkeet, taustarina ja se tietty yleinen olemus ovat legendaarisia. Tähän kun lisätään se, että tämä hahmo on yksi parhaita roistovariaatioitu, langennut sankari, niin se vain parantaa kokonaisuutta. Darth Vader ei ehkä ole se parhaimman näköinen hahmo, mutta tapa jolla suhteellisen yksinkertainen, mutta yksityiskohtainen ulkoasu on saatu toimimaan, on jotakin mitä on pakko korostaa. Darth Vader on kaikenlisäksi yksi ensimmäisiä roistohahmoja jonka muistan koskaan nähneeni eikä se vaikutus ole vuosien mittaan heikentynyt.