Monsterverse saavuttaa tietyn virstanpylvään, kun kaksi sen tunnetuinta titaania ottavat toisistaan mittaa, samalla kun ihmiset hääräävät omiaan, sekoittaen pakkaa. Kaikilla tämän sarjan faneilla on varmaan oma suosikkinsa tässä yhteenotossa, samalla tavalla kuin Batma v Superman: Dawn of Justicessakin oli. Tiettyjä yhtäläisyyksiäkin löytyy.

 

 

 

Godzilla ja king Kong ovat ottaneet ennenkin yhteen ja kyllähän tätä yhteenottoa on jo jonkin aikaa pedattu. Kaikki alkoi tietysti 2014 vuoden elokuvasta Godzilla, joka oli todella hyvä elokuva ja jonka jatko-osa Godzilla II: King of Monsters vuodelta 2019 oli vielä parempi, kun Godzilla otti yhteen itse hirviö nollan, King Ghidorahin kanssa. Esiteltiinhän tuossa elokuvassa myös iso liuta muitakin hirviöitä joihin kuuluivat niin Motha kuin Rodaninkin. Kahden Godzillan välissä ehti myös ilmestyä Kong: Skull Island, joka ei nyt ollut yhtä hyvä kuin Godzilla elokuvat, mutta ihan kelvollinen. Godzilla vs Kong on hyvin samantapainen elokuva kuin aiemmin tulleet sillä muutamat juonikuviot jatkuvat, mutta varsinaisesti kaikkien aiempien elokuvien näkeminen ei ole pakollista. Godzilla 2 olisi kuitenkin hyvä katsoa, sillä kyseisen elokuvan post credit kohtaus alustaa erästä osaa tästä elokuvasta.


Tarinassa seurataan yhdellä rintamalla tiedemiesjoukkoa (mm. Alexander Skarsgård ja Rebecca Hall) joka yrittää päästä käsiksi Onttoon maailmaan, maapallon sisällä, saadakseen käyttöönsä mittaamattoman arvokkaan materiaalin maan sydämmestä. Tähän he tarvitsevat kuitenkin Kongia joka on elänyt pitkään vankeudessa, sillä jos alfatitaani, kuten Kong, ilmestyy hirviöiden kuninkaan, Godzilla reviirille, syntyy välitön sota näiden kahden välillä. Toisaalta tarinassa seurataan myös aiemmasta elokuvasta tutun Madison Russelin (Millie Bobbie Brownie) joka uskoo vakaasti että Godzilla, jota on hiljalleen alettu pitää enemmän tuhoajana kuin suojelijana, ei hyökkäisi ilman provokaatiota ja aikookin selvittää, mitä tekemistä Apex korporaatiolla on asian kanssa. Apex onkin yksi elokuvan yhdistäviä tekijöitä, sillä se on retkikunnan rahoittajia, kun nämä alkavat työskennellä Kongin kanssa.


Ihmisten osuus tässä elokuvasarjassa on ollut parhaimmillaan ihan kelvollista. Voisi jopa sanoa että elokuvissa on yleensä muuta oikeasti hyvä roolisuoritus ja sitten iso joukko sitä täytettä. Ensimmäisessä Bryan Cranston, Aaron Taylor-Jonhson ja Elizabeth Olsen loistivat rooleissaan ja sittemmin Vera Farmiga ja Charles Dance erottuivat hienosti joukosta. Tällä kertaa siihen pystyvät pääasiassa Skarsgård ja Hall joista varsinkin ensimmäinen tekee varsin erilaisen roolin, missä itse olen hänet usein nähnyt ja tekee sen vielä erittäin hyvin. Millie Bobby Brownie ei hänkään mitenkään huono ole, mutta ei myöskään ihan niin hyvä kuin edellisessä elokuvassa, sillä nyt valokeilan jakaa hänen kanssaan uusi pikku tyttö, Kongin puolella. Samalla tavalla kuin edellisessä elokuvassa Kyle Chandlerin esittämä isä Russell oli mukana lähinnä viemässä elokuvaa tarinallisesti eteenpäin, on tällä kertaa mukana sitä pakollista täytettä. Tämä korostuu erityisesti elokuvan alussa, turhan pitkäksi venytetyssä ja mukahauskassa introssa. Joka tapauksessa pääpaino on kahden valtavan hirviön välisessä taistelussa johon elokuva sitten lopulta huipentuu. Loppuratkaisu on varsin tyydyttävä, todella upean taisteluputken jälkeen.


Godzilla vs Kong on yksi tämän vuoden parhaita elokuvia ja ensimmäinen elokuva jonka olen itse päässyt teatteriin katsomaan pitkään aikaan. Se ottaa isot pisteet näyttävyydestä ja jos hirviöelokuvat kuuluvat omiin suosikkeihin, niin tämä tarjoaa siihen todella paljon mielekästä sisältöä. Tarina on jaksotettu ja suunniteltu varsin hyvin ja itse olen pitkälti sitä mieltä että kyllä tässä tapauksessa on aika selvää että kuka on se ykkönen, mutta samalla aikaa nostetaan esiin se pointti, että aina on olemassa joku voimakkaampi. Spoilaamatta mitään isompaa, elokuvan trailereissakin spoilattu yllätys on tarinallisesti ja tyylisesti erittäin onnistunut ja hyvä lisä. Siinä on vähän samaa, mitä Batman v Supermanissakin ja samalla tavalla kuin siinäkin elokuvassa, myös tässä on tehty ratkaisuja jotka itsekin olisin tehnyt.


Jatkon kannalta voidaan todeta, että tämä elokuva ei juuri tarpeettomasti herättele mitään isompia jatko-osa ideoita. Helppoahan olisi ollut herätellä toiveita vaikkapa Space Godzillalla, jos oltaisiin haluttu väen väkisin herätellä ajatuksia, mutta tälläisenään kokonaisuus toimii paremmin. Sarja voisi vaikka loppua tähän, nyt kun mitään ei ole isommin kesken. Kyllähän tätä sarjaa mielellään katsoisi enemmänkin, sillä vähän samaan tapaan kuin Transformers elokuvia, näitäkin elokuvia kyllä katsoo, vaikka pääpaino monesti onkin ihmisissä, jotka eivät ole sitä kiinnostavinta sorttia tämäntyylisissä toimintaspektaakkeleissa.


Kokonaisuus on ehdottomasti onnistunut. Godzilla vs Kong tarjoaa juuri sitä, mitä siltä voi odottaakin, eli näyttävää toimintaa ja isoja hirviöitä, varsin onnistuneen tarinan jaksottamana. Tulee olemaan yksi tämän vuoden parhaita elokuvia omalla listallani.

 

+ Godzilla

+ Näyttävää toimintaa

+ Hyvin jaksotettu tarina

+ Hieno loppuhuipennus

 

- Hidas ja typerä aloitus

- Vähemmän Godzillaa, enemmän Kongia

 

Arvosana: 8,5

 

Fantastinen