Ensimmäisestä Star Wars elokuvasta on 40 vuotta. Nyt kahdeksanteen osaansa edennyt pääsaaga saavuttaa uudenlaisen pisteen kun kolmannen trilogian keskimmäinen osa asettaa palaset kohti loppuhuipennusta.

 

 

 

Force Awakens ei ollut omasta mielestäni sieltä parhaasta päästä. Itse laittaisin sen toiseksi huonoimmaksi Star Wars elokuvaksi. Monella tavalla se ei ollut oikein mitään muuta kuin uudelleen tehty ensimmäinen Tähti Sodat. Viimeinen Jedi on erilainen, se ei ole uudelleen tehty Imperiumin Vastaisku. Vaikka siinä on tiettyjä samoja elementtejä, niin siinä on myös paljon samanlaisia hetkiä kuin Jedin Paluussa. Mutta elokuvassa on myös tiettyjä asioita ja kohtauksia jotka saavat sen tuntumaan todellakin omanlaiseltaan, hyvällä tavalla.


Tarina jatkuu lähes suoraan siitä mihin edellinen elokuva jäi.

Kenraali Leia Organan (Carrie Fisher) johtamat kapinalliset, kuten ässäpilotti Poe Dameron (Oscar Isaacs) ja entinen stormtrooper Finn (Jon Boyega) ovat lähes vastakkain ylivaltias Snoken (Andy Serkis) johtaman Ensimmäisen Ritarikunnan kanssa. Samalla kun kenraali Hux (Domhall Gleeson) johtaa laivastoa kohti kapinallisia, käy Kylo Ren (Adam Driver) sisäistä kamppailua itsensä kanssa.

Toisaalla Rey (Daisy Ridley) kohtaa lopulta legendaarisen jedimestarin, Luke Skywalkerin (Mark Hamill). Luke on kuitenkin erakoitunut ja haluton opettamaan nuorta Reyta. Kaiken taustalla ovat Luken menneisyyden varjot, varsinkin Kylo Renin / Ben Solon tapauksessa. Siinä samalla Rey alkaa etsiä omaa rooliaan tässä kaikessa, mutta saako hän suunnan Lukelta, vai Beniltä?


Elokuvan tarina on täynnä useita käänteitä ja varsin hyvin tehtyjä kohtauksia. Mukana on runsaasti avaruustaisteluita kapinallisten ja ritarikunnan välillä ja ajoittaisia syvällisempiä hetkiä Luken ja Reyn suunnalla. Elokuva on jaksotettu oikein hyvin ja mukaan mahtuu muutama todella erinomaisia hetkiä, mutta samalla mukaan mahtuu myös selvästi heikompia hetkiä.

Kokonaisuudessaan tarinassa on muutama osia jotka tuntuvat todella heikoilta. Osittain siksi että ne hetket on pitkitetty tarpeettomasti tai ne ovat muuten vain enemmän tai vähemmän puuduttavia. Mutta käänteiden ja yllätysten suhteen elokuva toimii erittäin hyvin ja loppuun asti mukaan mahtuu useita todella erinomaisia tarinallisia hetkiä.


Daisy Ridley on edelleen uuden trilogian vahvin tähti. Hän on Reynä yhtä aikaa hyvin tunteikas, pystyen samalla pysymään tarvittaessa todella kovana. Tällä kertaa hän erityisesti onnistuu näyttämään monia puolia hahmossa joka on monien ristiriitojen keskellä.

Mark Hamill on myös erinomainen. Hänen vahva suorituksensa tekee Lukesta omanlaisensa mentor hahmon. Hän ei ole liikaa Obi Wan tai Yoda, vaan omanlaisensa kärttyinen vanha ukko. Hyvin samanlaisella vahvuudella viimeisen kertansa Leiana vetää Carrie Fisher joka onnistuu ottamaan pari kohtausta todella omakseen ja tekemään Leiasta todella hyvän hahmon.

Jon Boyegan Finn on tällä kertaa paljon parempi kuin viimeksi ja alkaa löytää oikeasti oman osansa jonakin isompana kuin vain koomisena lisänä. Sen sijaan Oscar Isaac ei ole juuri parempi kuin aiemmin, hänessä kun ei tunnu olevan mitään järin omaa saati mitään kiinnostavaa.

Tässä kohtaa korostetaan myös sitä miten hyvin BB8 onkaan tehty elokuvassa sillä tämä pikku droidi on ehdottomasti elokuvan hauskimpia elementtejä ja saa monet naurut aikaan. Tämän droidin kanssa on todella onnistuttu niissä pienissä asioissa. 

Sen sijaan elokuvan pahiksissa on paljon toivomisen varaa. Snoke on erinomainen, varsinkin äänensä puolesta, mutta jää vähän etäiseksi ja enigmaattiseksi jäävä rauniomainen hirvitys. Domhall Gleesonin Hux on kuin mikä tahansa auktoriteetittomasti kiljuva pikkupomo ja Kylo Ren on kiukkuinen teinipoika. Kylo Ren on trilogian kannalta varsin tärkeässä asemassa mutta Adam Driver ei oikein missään kohtaa saa hahmoa tuntumaan kovalta saati hurjalta. Hän on valtaosan ajasta joko itkuinen reppana tai kiukuttele pojankoltiainen.


Jos elokuvassa jossakin todella onnistuu, niin pienissä asioissa ja ajoittaisissa humoristisissa purkauksissa. Monet hyvin pieneltä tuntuvat seikat ovat oikeasti todella hauskoja ja niitä on paljon.

Hauskuuden lisäksi mukana on monta erittäin upeaa hetkeä, kuten aivan viimeinen paikka jossa käydään taistelua. Siinä on tyyliä ja hienoa värileikkiä. Mutta myös eräs valosapelitaistelukohtaus on myös erityisen hyvin tehty ja siinä on vähän tuotu esiin sitä että henkivartijat eivät ole mitenkään yhtä tyhjän kanssa.

Tyylillisesti elokuvalla on todellakin niin Star Wars kuin sen voisi toivoakin olevan. Vaikka mukana on niin valosapelitaistelua kuin ammuskeluakin ja tähtialusten välistä taistelua, niin se todellinen valosapelitaistelu jää puuttumaan. Elokuvassa on pari erittäin hyvää kohtausta, mutta silti tuntuu että jotakin on kokoajan tulossa, mutta se kaikki jää sitten tulematta.

Elokuvan lopetus on muutoin oikein hyvin tehty, mutta se on aivan liian pitkitetty ja aivan viimeinen pätkä Falconin lennon jälkeen on tarpeeton lisäys ja suoraan sanoen surkea lisäys.


SPOILER VYÖHYKE

_________________________________________________________________________

Muutamat todelliset kohokohdat elokuvassa on pääasiassa suuria spoilereita, joten ne on hyvä pitää hieman erillään.

Yksi näistä on ehdottomasti se miten Snoke kuolee. Se tulee yllätyksenä siinä mielessä, miten helposti se tapahtuukaan. Snoke on erittäin vahva voiman suhteen ja liekö pienoinen jumaluuskompelksi syynä että Kylo onnistuu yllättämään. Tämä on todella hienosti tehty hetki ja myös se mikä edeltää ja mikä seuraa, yksi elokuvan parhaita hetkiä.

Myös taistelu suolaplanettalla on todella hieno, kun punaiset jäljet piirtyvät valkeaan maahan. Tämä on todella tyylikäs hetki ja pakko sanoa että kyllä Falconin ilmestyminen oli hienosti tehty, siinä mentiin myös hieman Uuden Toivon tyyliin. Samaisella paikalla käytävä Luken ja Kylon välinen mittelö oli myös sanalla sanoen upeasti tehty. Siinä oli toimintaa, tunteikkuutta ja oveluutta.

Taisteluhetkistä parhaita oli myös hetki jossa Finn ottaa yhteen Phasman kanssa. Se oli ohi suhteellisen äkkiä, mutta se oli osa syy siihen, miksi se toimi niin hyvin.

Chewbacca, R2 ja BB8 olivat loistavia kaikina hetkinään ja heidän kanssaaan saatiin monet naurut. Kuten Chewbaccan ja Luken kohtaaminen, tai Luken R2:n kohtaaminen.

Viimeisenä huippuhetkeä mainittakoon hetki jona vara-amiraali uhraa itsensä ja iskee vihollista vastaan valonnopeudella.

_________________________________________________________________________


Kokonaisuutena Tähti Sodat 8: Viimeinen Jedi on ok osa trilogiaa. Se ei ole yhtä hyvä kuin kahden aiemman trilogian parhaat, mutta se on samaa tasoa kuin edeltäjänsä. Sanoisin että kun tämä elokuva on vähän aikaa saanut astettua, niin se tuntuu entistä huonommalta. Kun sen näki ensimmäisen kerran niin kyllähän se oli ihan katsottava mutta uudemmilla katselukerroilla tämä ei vain kestä.

Elokuvassa on monta erinomaista hetkeä, mutta myös niitä paljon heikompiakin pätkiä. Kaikista hyvistä puolista huolimatta tämä on todellakin niitä heikoimpia Star Wars elokuva sillä se tuntuu liian pitkältä ja todella puolivillaisesti tehdyltä.

 

+ Star Wars tunnelma

+ Todella hyvin tehdyt ja näytellyt hahmot, Daisy Ridleyn Rey'stä alkaen

+ Monet pienet asiat

 

- Ajoittain tarpeettoman tuntuiset, laahaavat tai pitkitetyt kohtaukset

- Tuntuu liian pitkältä ja puolivillaiselta

- Heikot viholliset hahmot, kuten Adam Driverin Kylo Ren

 

Arvosana: 4,8

 

Huonommalla puolella