Marvelin tarinakokonaisuutta voi ajatella siten, että Endgame on se viimeinen elokuva, siinä ei jää mitään auki. Mutta MCU:ssa se on vain yhden aikakauden loppu ja multiversumi kasvaa. Black Widow tosin, on erilainen tapaus, sillä se on poiminta menneisyydestä, kun Black Widow oli vielä osa MCU:ta Civil Warin jälkeen, ennen Infinity Waria.

 

 

Tarinassa Natasha Romanoff / Black Widow (Scarlett Johansson) käy läpi omaa tarinaansa vähän aikaa Civil Warin jälkeen. Iron Man ja kapteeni Amerikka eivät ole puheväleissä ja kahta pakkaa pelannut Widow on nyt monien silmissä petturi ja sitä kautta etsintäkuulutettu. Hänen tiensä vie kuitenkin hänen omaan menneisyyteensä, jota hän ei ole halunnut näyttää kenellekään ja jonka hän joutuu nyt käymään läpi yksin, kunnes kohtaa jälleen entisen perheensä. Mutta samalla aikaa hän joutuu vastakkain vaarallisen naamiohahmon kanssa, joka on todellinen mestari taistelussa, pystyen toistamaan virheettömästi Kostajien taistelutekniikoita. Tämä hahmo on suurin syy, miksi odotukset tätä elokuvaa kohtaan nousivat niin ylös. Kyseessä on tietenkin Taskmaster/Urakoitsija.

Black Widown tarina on ote menneisyydestä joten se ei ole suoraan riippuvainen mistään aiemmista Marvel elokuvista, vaikka onkin samaa jatkumoa. Tietysti selviä viittauksia on siihen, että ollaan Sisällisodan jälkimainingeissa ja tietyt juonikuviot maalaavat mahdollisia tulevia tapahtumia ja tietyt asiat ovat kiveen kirjoitettuja ja tietyt taas sellaisia, että ne melkovarmasti tulevat jossakin kohtaa toteutumaan. Black Widow olisi tietyillä muokkauksilla ollut tarinallisesti sellainen, että se voisi tapahtua melkein missä kohtaa hyvänsä jatkumoa.


Toiminta ja huumori ovat MCU:n kulmakiviä ja siitä syystä on todella positiivista että ne ovat edelleen niitä osia jotka toimivat erinomaisesti yhdessä. Taistelu on erittäin hienoa katseltavaa ja tässä elokuvassa siitä otetaan erityisen paljon irti. Voisi sanoa että fiilikset ovat sitä tasoa mitä ne olivat Civil Warissa ja Infinity Warissa, mutta tällä kertaa sen saavuttamiseen riittää helposti yksi hahmo. Iso syy miksi toiminnasta saadaan niin paljon irti, tulee "Taskmasterista". "Taskmaster" pystyy valokuvarefleksiensä kautta kopioimaan virheettömästi Kostajilta näkemänsä liikkeet, mikä tuo taisteluun oitis omanlaisensa otteen, mutta tätä puolta on käytetty todella pihistellen minkä vuoksi toiminnasta ei nyt tunnu saavan niin paljoa irti mitä siitä olisi voinut saada ja samalla aikaa, myöskään Taskmasterista ei saada irti niin paljoa, kuin olisi pitänyt saada.

Sanotaan että ehkä eniten elokuvassa ei toimi tämä tukijoukko. Siis Rachel Weisz tekee erinomaisen roolisuorituksen Natashan äitihahmona ja Ray Winstonen roistorooli on myös onnistunut, mutta Florence Pugh jää vähän tylsäksi hahmoksi, kuin tälläiseksi uudeksi Black Widow'ksi tulevan varalle ja David Harbor myös tuntuu pääasiassa täytehahmolta, vaikkakaan ei yhtään niin paljon kuin OT Fagbenlen Mason, jonka koko osuus elokuvassa olisi voitu jättää lähemmäs täysin pois. Monet näistä asioista nousevat esiin lähinnä siksi, koska kyseessä on Black Widow'n tarina ja Kostajat varastaisivat huomion pois hänestä. Tarinallisesti tämä on sellainen elokuva jolta odotti ehkä paljon enemmän, pääasiassa siksi, että se ilmestyy aivan liian myöhään, ei pandemiasta johtuen, vaan elokuvien teosta johtuen. Sanoisin että elokuva toimisi paremmin, jos se olisi ilmestynyt Doctor Strangen tai Spider-Man Homecomingin jälkeen. Tässä vaiheessa se tuntuu jotenkin irralliselta.

Scarlett Johansson on tietenkin elokuvan tähti, mutta monet muut mukana olevat starat ottavat hyvin helposti valokeilan itselleen. Sanoisin että Black Widow ei ole tässä elokuvassa parhaimmillaan, mutta ei myöskään missään nimessä huonoimmillaankaan. Tavallaan tämä rikkookin kaavan siitä miten roolin kanssa on tähän asti menty (hyvä-huono-hyvä-huono...) jos kärjistetään hieman. Iron Man 2:ssa hahmo oli todella onnistunut kun taas Avengerissa ei niinkään. Sitten Captain America 2:ssa hahmo oli taas huomattavasti parempi minkä jälkeen Age of Ultron jätti ikävästi taas toivomisen varaa. Se ehdoton pohja tosin löytyy Infinity Warista kun taas huippu Civil Warista. Black Widow (elokuva) on tasapainoinen suoritus sillä se on hyvin jaksotettu ja monia hahmon taustoja valoitetaan.


Taskmaster on ehdottomasti ollut itsellä se todella suuri syy miksi tämä elokuva on kiinnostanut niin pitkään ja hyvin pitkään olen myös ollut niin varma siitä, että jollakin tavalla tämä ryssitään, mutta näin pahasti en aavistanut että tässä käy. MCU:ssa roistohahmot ovat olleet elokuvissa vähän kahtiajakoisia, sillä vaikka Ultron, Red Skull, Kaecilius, Thanos ja Aldrich Killian ovat uskomattoman hyvin roolitettuja ja toteutettuja, niin vastapainona ovat ne huonosti tehdyt hahmot, kuten Ronan, Malekith, Kilmonger Helmut Zemo ja Ivan Vanko. Tavallaan harmittaa että näin hyvä hahmo hassataan yhteen elokuvaan (vai hassataanko) koska tätä hahmoa voisi käyttää niin moneen muuhunkin asiaan. Taskmaster voisi hyvin olla oman Marvel sarjansa tähti, sillä kyseessä on sen verran kyseenalainen hahmo, joka tekee töitä sille joka maksaa, oli se joku sitten hyvä tai paha. Sen lisäksi Taskmaster on yksi näitä hahmoja jonka todella haluaisi nähdä ottavan yhteen Kostajien kanssa. Tosin ei tämä versio.

Nyt kun on nähnyt että miten hahmon kanssa on toimittu, niin vähän toivon että tämä jää tähän, sillä itse en ole tyytyväinen lopputulokseen. Siis sanotaan että näyttelijä joka esittää Taskmasteria on yksi näitä jota olen vähän odottanutkin MCU:hun, vaikkakaan en näin. Lisäksi Taskmaster on voimiensa käytössä juurikin sellainen millainen pitääkin ja tämä johtaakin moniin erityisen upeisiin taistelukohtauksiin, pääasiassa Taskmasterin ansiosta. Mutta sitten kun mennään siihen mitä hahmon pitäisi olla taustaltaan, tyyliltään ja käytöltään, niin nyt on menty todella pahasti pieleen. Koska kyseessä on näin iso pettymys, niin huonommalle puolelle tämä hahmo jää roistohahmoissa MCU:ssa ja paras Taskmaster koskaan löytyy Marvel's Spider-Man PS4 pelistä ja animaatiosarjassa Avengers Assemble.


________________________________________________________________________________

SPOILEREITA

Viimeinen mahdollisuus ohittaa spoilerit koskien Taskmasteria, muuta ei ole tulossa.

Kiteytetään ja sanotaan että Taskmaster on nyt se kohta MCU:ssa, jonka jälkeen tiedän miten paljon Mandariinin faneja korpesi hahmon käyttä Iron Man 3:ssa ja etäisesti fiiliksiä voi tavallaan verrata siihen, mitä mieltä monet olivat Muinaisen käytöstä Doctor Strangessa. Pienellä vivahteella Crossbones Civil Warissa.

Koska Taskmaster, oikealta nimeltään Tony Masters, on omalla kohdalla niin suuri suosikkihahmo, tuntuu tämän hahmon kohtelu tässä elokuvassa niin väärältä. Peleissä hahmoa on osattu käyttää niin paljon paremmin. Marvel's Spider-Manista löytyy onnistunein versiosta hahmosta ehkä koskaan ja vaikka Marvel's Avengers vähän hahmon kanssa menikin pieleen, niin pääasiassa tämäkin versio oli oikein hyvä. Tämä elokuva versio, pilaa hahmon todella pahasti ja siitä syystä elokuvan loppuarvosanasta putoaa välittömästi yksi piste pois. Tämä versio, "Tony" Dreykov on enemmänkin Musta Leski variantti jolla on  mahdollisesti valokuvarefleksit, mutta se palkkasoturiaspekti puuttuu jossa "Taskmaster" myy taitojaan eniten tarjoavalle. Lisäksi tämän hahmon kanssa tuntuu että teknologialla on isompi osa kuin puhtaalla taidolla. Elokuvan alkuaikaan epäilin, että pääroistona olisi Iron Maiden, sillä nyt kun kyseessä on ikonisen Marvel sankarittaren aika valokeilassa, niin tottakai hänellä täytyy olla mahdollisimman ikonen naisroisto sitten vastassa. Tosin, se viimeinen vinkki siitä, että Taskmaster onkin nainen, tuli jo kauan sitten.

Iso syy on siinä, että vaikka Olga Kurylenko on erinomainen näyttelijä (yksi omia suosikkejani itseasia) niin tässä kohtaa tuntuu että sukupuolen vaihdon sijaan elokuvaan olisi pitänyt ottaa pääroistoksi joku aivan muu hahmo tai mahdollisesti luoda kokonaan uusi. Tämä versio kun on Taskmaster vain näennäisesti, mutta sitä todellista sisältöä ei ole yhtään. Tavallaan voisi sanoa että tämän jälkeen ymmärrän miten pahalta monista tuntui Iron Man 3:n Mandariinikäänteen vuoksi, mutta tämä on todella väärä veto hahmoa kohtaan. Tästä syystä tuntuu että hahmo on hassattu vielä pahemmin, sen sijaan että elokuvaan olisi tehty vaikka kokonaan uusi roistohahmo. Viimeksi MCU pudotti pallon Mustan Ruoskan kanssa, kun hahmo yhdistettiin toiseen hahmoon ja vielä silloinkin mentiin vikaan. Mutta nyt kun yksi omia suosikkeja on pilattu todella pahasti, niin tunnelma on suunnilleen sama kuin silloin kun Marvel viimeksi pilasi Punisherin Jon Bernthalin valinnalla. Valinta oli huono heti kun siitä kuulin ja kannassani pysyn koska lopputulos oli juuri niin huono kuin aluksi arvelinkin. Tietysti Taskmasterin kanssa tilanne on vähän erilainen, koska hahmo näyttää hyvältä, on käytetty monella tavalla juuri kuten pitääkin, mutta itse en tykkää siitä että hahmojen sukupuolta vaihdellaan, tavallaan verrattavissa siihen, että hahmojen kulttuurillista taustaakaan ei saisi monien mielestä muuttaa (kuten Ancient One elokuvassa Doctor Strange). Jos halutaan että nais-sankari ottaa yhteen naisroiston kanssa, niin miksi ei voida valita naisroistoa, kuten Black Lotus tai Iron Maiden.

Sanat eivät juuri riitä kuvaamaan sitä, miten kova niitti on kun yksi omia ehdottomia MCU hahmoja muutetaan näin paljon, että se ei vain enää toimi. Ei todellakaan mitään Olga Kurylenkoa vastaan, siis olisin itsekin valinnut jonkun hänen tasoisensa näyttelijän MCU:hun jo aiemmin (ironisesti, Black Widow'n rooliin). Siis onhan niitä hahmoja pilattu ja muutettu aiemminkin, mutta tämä ei tunnu enää siltä hahmolta, mikä on todella loistanut sarjakuvissa, animaatiosarjoissa ja videopeleissä. Paljon parempi ratkaisu olisi ollut se, mitä monessa sarjassa on tehty. Taskmasterin naamaa ei näytetä ollenkaan, vaan se pidetään mysteerinä alusta loppuun asti.

Se mikä tästä lopulta jää mieleen, on se että Black Widow on nyt se Marvel elokuva, jossa Taskmasteria muutettiin liikaa ja väärin. Mutta roolitus onnistui tässä virhearviossa erinomaisesti ja Olga Kurylenko on yksi elokuva huippukohtia (MCU:n parhaita roistohahmoja myös). Kaipa tämä on nyt yksi näitä virheellisiä aikajanoja multiversumissa (katso Loki sarja niin tiedät).

_________________________________________________________________________________


Kokonaisuutena Black Widow on harmillisesti yksi suurimpia pettymyksiä MCU:ssa pitkään aikaan koska loppujen lopuksi siitä jää tälläinen "liian vähän liian myöhään" fiilis. Se ei siis ole huono elokuva, koska toiminnallisesti se on todella hienoa ja mielekästä katseltavaa, mutta ongelmalliseksi tilanne menee siinä kohtaa, kun isot odotukset menevät alaspäin. "Taskmasterin" tapauksessa nyt ei varmaan tarvitse sanoa enempää, sillä spoilerit on jo ikkunoitu, mutta se on isoin syy, miksi tämä elokuva pettää odotukset niin pahasti. Taskmaster kun on yksi näitä omia suosikkeja, joten kyllä se harmittaa. Marvel tunnelma on kuitenkin kaikessa hauskuudessaan, erinomaisessa jaksotuksessaan ja tyylikkyydessään todella vahvasti läsnä ja siksi elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen jos MCU nappaa. Tuntuu vain että tämä on sellainen elokuva, joka olisi pitänyt tehdä War elokuvien välissä (Civil War - Infinity War).

 

+ Marvel tunnelma ja ote

+ Toiminta

 

- Taskmaster on pilattu/muutettu liikaa ja väärään suuntaan

- Monet käyttämättömäksi jääneet mahdollisuudet

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava