Predator.jpg?1550702836

Ravintoketjun huipulla

 

Ensimmäinen Predator oli Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä erinomainen toimintajännäri. Se oli myös yksi ensimmäisiä K18 elokuvia joita olen koskaan nähnyt. Itse olen aina ollut enemmän Predator elokuvien perään kuin Alienien. Kyllähän Shane Blackin ohjaama neljäs Predator elokuva oli siis pakko nähdä.

 

 

 

Predator alkaa kun avaruusalus syöksyy maahan. Kapteeni Quinn McKenna (Boyd Holbrook) sattuu todistamaan tämän ja pääsee käsiksi predatorien varusteisiin. Samalla kun McKenna päätyy mielentilatutkimuksiin ja sitä kautta "mielisairaiden" veteraanien joukkoon niin toisaalla tohtori Casey Brackett (Olivia Munn) kutsutaan salaiseen tutkimuskeskukseen tutkimaan elävää Predatoria. Mutta kaikki muuttuu oitis paljon pahemmaksi, kun toinen predator saapuu maahan ja jo maassa oleva pääsee irti.

Tarinallisesti elokuva etenee erittäin hyvin ja täydentää predator mytologiaa erinomaisesti. Predatoreista opitaan paljon uutta ja samalla monia asioita selvennetään ja kaiken kaikkiaan elokuva onnistuu erinomaisesti tarjoamaan kiinnostavan kokonaisuuden erinomaisella toiminnalla. Tyylillisesti elokuva on paljon kevyempi ja huumoripainotteisimpi mitä aluksi osasin odottaa mutta tämäkin ote toimii sillä verinen ote toimintaan on todellakin mukana ja predator tekee uhreistaan viillokkia erittäin tehokkaasti ja ennekaikkea, tyylikkäästi.


Toiminnallisessa mielessä Predator tarjoaa erittäin näyttävää toimintaa ja korottaa jälleen panoksia. Siinä missä ensimmäisessä oli yksi predator ja erikoisjoukko sotilaita, oli kakkosessa paljon enemmän riistaa. Kolmosessa taas oli enemmän metsästäjiä ja vaarallista riistaa kun erikoisjoukkojen jäsenet vietiin toiselle planeetalle. Tällä kertaa nähdään evoluution seuraava askel ja predatoria nähdään myös paljon enemmän ilman häivelaitetta. Muutenkin tämä elokuva tarjoaa paljon hyvää tavaraa koska toiminta on aina erittäin näyttävää ja hienosti toteutettua.

Ehkä eniten itseäni nyppii se miten paljon erästä pikkupoikaa nostetaan esiin elokuvassa, varsinkin alussa. Tätä tosin tasapainottaa toiminta joka kiihtyy loppuakohden ja toisen predatorin astuessa esiin kaikki nousee oitis toiseen potenssiin. Tämä elokuva korottaa panoksia juurikin sillä oikealla tavalla, pitäen samalla sen tutun idean mukana. Ihmiset eivät ole idiootteja ja vaikka McKenna ei olekaan yhtä taitava tappaja kuin vaikka Predators elokuvan Royce, niin hän hyvä osa tarinaa.


Iso juttu tälläkin kertaa ovat henkilöhahmot. Ensimmäinen Predator tarjoasi suhteellisen pienen porukan mutta jokainen oli hyvä osa tarinaa. Toisella kertaa henkilöhahmot jättivät paljon toivomisen varaa kaikin mahdollisin tavoin. Kolmannella kertaa mukana oli paljon aika tuttuja naamoja mutta samalla porukka oli tehty niin että kuolemat tulivat usein äkkiä ja yllätyksellisesti. Royce oli erittäin hyvä päähenkilö kaikenkaikkiaan. Tällä kertaa mukana on pari isompaa nimeä sillä onhan kaikkien aikojen paras Punisher (Thomas Jane) mukana porukassa, yllättävän hauskassa roolissa. Bax on todella hyvä osa tarinaa yhdistäen koomisen puolen kovuuteen. Myös Trevante Rhodesin Nebraska, Sterling Brownin Trager ja Yvonne Strahovskin Emily ovat myös yksiä elokuvan parhaita hahmoja.

Isoimmassa osassa ovat kuitenkin Boyd Holbrook ja Olivia Munn jotka kumpikin tekevät erityisen hyvät roolit, sanoisin että kumpikin tekee uransa parhaan suorituksen. Molemmat osaavat olla kovia kun tarvitaan ja hauskoja kun tarvitaan. Kun elokuvan lopetus vielä vihjailee mahdollista jatko-osaa, niin muutama hahmo saattaa hyvinkin tehdä paluun.


Predator on erittäin hyvä elokuva. Se ei ole sarjan paras mutta sanoisin että se on vahva ehdokas sarjan toiseksi parhaaksi elokuvaksi. Kokonaisuus toimii erittäin hyvin ja väkivaltainen tyyli hyvällä huumorilla onnistuu todella hyvin pitämään menon rentona. Hyvä näyttelijäkaarti tekee vahvoja suorituksia ja kaiken kaikkiaan Predator tarjoaa kokonaisuuden jonka katsoo mielellään joskus uudestaankin.

 

+ Predatorit

+ Monta hyvää roolisuoritusta

+ Verinen ja väkivaltainen toiminta

+ Hyvä huumori

 

- Alun tietty hitaus

- Roryn osuudet

- Tiettyjä asioita jää kaipaamaan

 

Arvosana: 8,5

 

Fantastinen