Doctor Strange 2 on pitkään ollut omalla kohdalla se odotetuin MCU elokuva, sitten Endgamen. Sitä kohtaan ollut aika korkeat odotukset, mutta Black Widow'n ja etenkin heikosti tehdyn Taskmasterin jälkeen, epäilyksiäkin on ollut vaikka kuinka. Tästä syystä, on erittäin positiivista todeta että tohtori Stephen Strangen toinen nimikkoelokuva on paras MCU elokuva, sitten Endgamen.

 

 

 

Tohtori Outo Hulluuden Moniulottuvuudessa

Elokuvan tarina lähtee käyntiin todella nopeasti. Alussa nähdään vaihtoehtoisen todellisuuden tohtori Strange (Benedict Cumberbatch) ja uusi hahmo, America Chavez, esitellään vikkelästi ja samoin hänen erikoisvoimansa, kyky matkustaa universumista toiseen. Pian palataan tuttuun versioon Strangesta, joka tempautuu erittäin pian mukaan taisteluun, jossa panoksena ei ole vain universumin kohtalo, vaan useamman universumin kohtalo. Samalla kun Strange yrittää keksiä miten pelastaa America, sekä oma universuminsa, turvautumalla myös entisen Kostajan, Wanda Maximoffin (Elizabeth Olsen) apuun, alkaa kaaottinen voimahahmo jahdata pääkaksikkoa, vaikka sitten läpi useamman vaihtoehtotodellisuuden. Tarina on hyvin taattua MCU laatua sillä siihen kuuluu valtavasti toimintaa, huumoria ja Doctor Strange tyyliin, erittäin upeita erikoistehosteita ja taikuutta. Tällä kertaa pakkaa kuitenkin sekoittaa multiversumileikkiminen, josta otetaan todella paljon irti. Hyvin vähän käytettynä elementtinä mukaan astuu kauhu, jota käytetään monessa tilanteessa todella hienosti, vaikka välillä lipsutaankin siihen halpaan säikyttelyyn. Näin hyvien elokuvien kanssa, monet näennäiset heikkoudet ovat tyyliä: Tästä olisi saatu irti niin paljon enemmänkin. Siitäkin huolimatta, tarinallisesti kokonaisuus toimii erittäin hyvin, vaikka sieltä puuttuu niin monta asiaa, joita itse olisin sinne todella halunnut.

Elokuva kestää vain noin kaksi tuntia, mikä on puoli tuntia vähemmän kuin se, mitä tämän pituudeksi alunperin ilmoitettiin. Tämä mielessä pitäen, sitä ajattelee väkisinkin että mitä kaikkea mukana olisikaan voinut olla ja samalla aikaa toivoo että kun elokuva sitten ilmestyy DVD/Blueray formaatissa, niin saatavilla olisi extendet versio jossa mukana paljon enemmän materiaalia. Vaikka elokuva ei olekaan tälläinen lähemmäs standarti kaksi ja puolituntia, on se rytmitetty varsin hyvin, vaikka mukana onkin myös todella laahaavia ja paikoin itseääntoistavia hetkiä, joita olisi hieman voitu muokatakin. Vaikka tarinassa on useita asioita, jotka tuntuvat jäävät kesken, tai joita olisi voitu tutkia pidemmällekin, niin tapa jolla elokuva rakentuu on erinomainen. Multiversumi ei ole koskaan ollut parempi MCU:ssa ja monet varsin vähälle huomiolle jääneet asiat ovat osa kokonaisuutta, kuten myös muutamat fanitoiveet ja teorisoinnit. Omani eivät toteutuneet, mutta ehkä vielä jokin kerta. Muutamat juonikuviot ja tarinalliset ratkaisut ovat tuttuja animaatiosarjasta What if? ja muutamilla ratkaisuilla yhdistetään MCU:hun myös aiempia Marvel sarjoja.

 

Spoilerit alkavat

___________________________________________________________________________

Tuttujen hahmojen monet kasvot

Eräs merkittävä ajatus mikä itselläni oli tämän elokuvan kanssa, oli se, että yksi universumin tuhoisimpia voimia. On itse tohtori Outo, mitä hän What if? tarinassa olikin ja sitä on tässäkin hieman sivuttu. Yhteenotto kahden Strangen välillä oli hieno ja tarinallisesti siinä oli varsin hienoa tyyliä, painoarvoa ja toimivia ideoita. Muutenkin nämä eri hahmojen väliset yhteenotot toimivat todella hienosti, joskin hieman jäin itse kaipaamaan sellaista oikeasti massiivista yhteenottoa sekä Dr. Strangen että Scarlet Witchin välillä. Kyllähän he ottavat yhteen, mutta tämä tuntuu olevan yksi osa, jota olisi voitu käyttää paljon enemmänkin. Tapa jolla Purppuranoitaa tässä tapauksessa käytetään, on kuitenkin erinomainen jatke hahmon tarinakaareen langenneena supersankarina, joka on yksi MCU:n voimakkaimpia superroistoja ja se on osattu tuoda erittäin hienosti esille. Siinä missä Hela listi armeijan Asgardilaisia näyttäessään voimansa, pistää kaaosnoita matalaksi velhoarmeijan, sekä joukon supersankareita. Muutenkin tapa jolla hahmoa käytetään, on kuin sellainen pysäyttämätön kauhuelokuvaroisto, jota voi vain paeta, koska tappelussa hänelle ei pärjää, koska vihollisella ei ole mitään menetettävää ja hänen ei tarvitse varoa sivullisia uhreja. Elizabeth Olsen tekee erityisen loistavan roolisuorituksen, ehkä jopa parhaan osuutensa MCU:ssa, sitten Civil Warin ja Infinity Warin.

Puhuttaessa elokuvan rinnakkaistodellisuuden Illuminatista, täytyy todeta että se on rakennettu erittäin hyvin. Vaikka itse olisinkin hieman vaihtanut kokoonpanoa, niin kyllä Musta Salama on erinomainen lisä ja hieno viittaus Inhumans sarjaan, jossa hahmo oli helposti koko komeuden paras osa. Reed Richards on erinomaisesti roolitettu sillä John Krasinski on hyvä valinta, joka voisi todellakin kannatella hienosti Fantastic Four elokuvaa. Professori X on ehdottomasti hyvä lisä ja avaa edelleen toiveen siitä, että ehkä jossakin kohtaa MCU:n multiversumia, voidaan nähdä Hugh Jackman Wolverinena ja kenties joko vitsimielessä tai vakavasti otettuna, Tom Cruise Iron Manina. Nämä olivat eräitä asioita joita itse tavallaan toivoin osaksi elokuvaa, mutta ei tällä kertaa. Eräänä bonuksena tosin, Rachel McAdamsin Christine Palmer, antoi hieman vivahdetta siitä, miltä hän olisi voinut näyttää, jos olisi esittänyt Black Widow'ta Scarlett Johanssonin sijaan. Ja hän näytti hyvältä, saaden muutenkin vähän lisää tilaa tarinassa. Peggy Carterin Kapteeni Amerikka versio on myös hyvä viittaus What If multiversumiin, mutta kyllä ne pari heikkouttakin sieltä löytyvät, lähinnä tämä versio kapteeni Marvelista, joka on lähinnä tylsä ratkaisu ilman mitään oikeasti omaa, sillä jopa asenne on yhtä itseääntäynnäoleva. Myöskään ykköselokuvasta tuttu Karl Mordo ei isommin vaikuta, kuten ei vaikuttanut ensimmäiselläkään kertaa.

Aivan lopusta sanottakoon, että Charlize Theronin esittämä Clea, on erittäin hieno tapa, viedä tarinaan eteenpäin tulevaisuudessa. Varsinkin jos tätä ratkaisua osataan käyttää hyvin ja jos mahdollinen Doctor Strange 3 tulee joskus 5 vuoden sisään, niin kyllä se tulee ehdottomasti katsottua ja odotukset tulevat olemaan kovat.

___________________________________________________________________________

Spoilerit loppuvat

 

MCU:ta parhaasta päästä

Multiverse of Madness on ehdottomasti elokuva paremmasta päästä MCU:ta. Vaikka sen kanssa jääkin kaipaamaan monia asioita, niin juurikin tämä on pitkälti merkki siitä että kyseessä on erityisen elokuva todella monella tavalla. Elokuvan suurimmat heikkoudet ovat niitä asioita, joita jää kaipaamaan ja jotka olisivat lähinnä tehneet jo valmiiksi hyvästä elokuvasta vielä paremman. Tiettyjä kuvioita elokuvassa ei tapahdu, koska ne ovat jo tapahtuneet What If sarjassa ja olisivat siitä syystä lähinnä toistoa. Parasta antia on monesti juurikin niiden pienien asioiden erinomainen käyttö ja tietyt tyyliseikat joista osa on todella ominaisia Strangelle hahmona, kuten se miten viitta auttaa häntä, joskus varsin koomisillakin tavoilla ja osa tyyliratkaisuista on ohjaajan, Sam Raimin. Näistä yksi selkeimpiä on erään tutun nyrkkeilysäkin esiintyminen, varsin tutunlaisella tyylillään, eräästä Raimin tutusta elokuvasarjasta. Sitten on iso kokoelma erilaisia ideoita sieltä täältä.

Vaikka elokuvan lopetuksessa onkin hieman sellaista todella kliseistä kauhuelokuvaloppuratkaisutyyliä, niin mid-credit kohtaus kyllä korjaa aivan kaiken ja näyttää myös erittäin lupaavan vihjauksen tulevasta, jossa myös osoitetaan, että kyllä monet isot tähdet, lopulta päätyvät osaksi MCU:ta. Elokuva on monella tavalla todella ajatuksia herättävä ja osoittaa sen, että vaikka Doctor Strange ei vielä olekaan se Sorcerer Supreme joka on sarjakuvissa, animaatioissa sun muissa monesti ollut, niin hän on menossa siihen suuntaan, sillä tälläkin kertaa on näkyvissä merkkejä siitä, että Stephen Strange, saattaa hyvinkin olla yksi älykkäimpiä ja potentiaalisesti voimallisimpia hahmoja koko MCU:ssa. Silti, tälläkin kertaa kyllä huomaa, että ihan kaikkea ei hänkään vain opi. Varakappale varusteista voisi olla hyvä idea.

Mitä tulee pelin yleiseen roolisuoritustasoon, niin kolme nousee ylitse muiden. Benedict Cumberbatch on erinomainen Stephen Strange, Elizabeth Olsen on fantastinen Scarlet Witch ja Rachel McAdams on mahtava Christine Palmerina, vaikka hänen kanssaan toivoisikin vielä enemmän ruutuaikaa tarinallista sisältöä kokonaisuuteen. Suurelta osin tämä on Benedict Cumberbatchin ja Elizabeth Olsenin show, sillä kumpikin on ehdottomasti parhaita nykyisiä MCU tähtiä ja kumpikin saa elokuvassa todella hyvin ruutuaikaan ja molempien rooli tarinassa toimii todella hyvin omilla tavoillaan. Kyllähän tarinassa on muitakin hyviä roolisuorituksia, eikä mukana nyt ole oikeastaan yhtäkään oikeasti huonoa, ellei nyt välttämättä halua nimeä muutamaa, spoileriterritoriolta.


Kokonaisuus 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness on sitä parasta Marvelia, se ei ole vain MCU:n parhaimmistoa vaan se on visuaalisesti upea kokonaisuus täynnä upeita viittauksia isoista pieniin. Multiversumia on käytetty näin hyvin vain sarjassa What If? ja vaikka useita asioita kokonaisuudessa jääkin kaipaamaan, niin kokonaisuutena elokuva toimii erinomaisesti yhdistäen toimintaa, tyylikkäitä ratkaisuja ja efektejä huumoriin ja kauhuun. Pääroisto on erinomaisesti tehty, kuten myös se tulkinnanvaraisempi tarinankerronta. Erinomaiset näyttelijäsuoritukset ja hyvin jaksotettu tarina kertovat hyvän jatkeen MCU:hun ja Dr. Strangen tarinaan. Vaikka kaikki päättyykin keskenjäävään ja tulkinnanvaraiseen kohtaukseen, niin kokonaisuutena tämä on paras MCU elokuva joka on tullut Endgamen jälkeen, korkeista odotuksista huolimatta. Siinä missä Black Widow oli varsin suuri pettymys on Doctor Strange 2, hyvin miellyttävä elokuva katsoa.

 

+ Doctor Strange ja Scarlet Witch

+ Visuaalisesti todella upea

+ Tarina ja sen rytmitys

+ Multiversumi

 

- Tuntuu hieman liian lyhyeltä

- Paljon asioita jotka jäävät puuttumaan

 

Arvosana: 8,8

 

Fantastinen