Uhrattavissa olevat palkkasotilaat iskevät jälleen, tähän mennessä korkeimman ikärajan rymistelyssä jossa alkuperäinen kokoonpano on merkittävästi muuttunut mutta pääasiallinen toiminta ja tarinankerronta eivät ole merkittävästi menneet minnekään.

 

 

 

Tarinallisesti ennalta-arvattava, toiminnallisesti erittäin onnistunut

EX4 on monella tavalla kuin yhdistelmä kaikkea mitä on aiemmin nähty. Siinä missä ensimmäinen oli sellaista todella vanhanaikaisen koulukunnan toimintarymistely erittäin onnistuneella tavalla ja toinen elokuva sitten kokoelma vanhoja toimintasankareita yhdessä paketissa, aivan liian lyhyellä loppuhuipennuksella Stallonen vs Van Damme asetelmassa, oli kolmas elokuva säälittävä yritys tuoda mukaan paljon nuoria wannabe toimintatähtiä monien isompien starojen sekaan. Kolmannen elokuvan jälkeen ei siis ollut enää mitenkään massiivisia odotuksia sillä vaikka kyseisessä elokuvassa pääroistona oli isompi stara kuten Mel Gibson ja porukkaan kuuluivat myös Wesley Snipes ja Antonio Banderas, joista olisi saatu paljon enemmänkin irti, jäi kokonaisuus melko mitäänsanomattomaksi. Neljäs elokuva on kuin uusi yritys yhdistää vanha ja uusi koulukunta sillä taistelussa ovat edelleen mukana Dolph Lundgren ja Randy Couture, kun taas uusia kasvoja ovat mm. Megan Fox ja 50 Cent. Selvänä päähenkilö on kuitenkin edelleen yksi parhaita tämän hetkisiä toimintasankareita, Jason Statham.

Tarina lähtee käyntiin nopeasti ja etenee melko nopeasti. Barney Ross (Sylvester Stallone) ja Lee Christmas (Jason Statham) kaveeraavat, uusia naamoja esitellään ja vanhoja palautellaan mieleen todella osuvilla tavoilla, pahikset tulevat tutuiksi ja tarinan pääkohdat tulevat myös selviksi. Käänne sinne, toinen tänne ja pian ollaan loppurymistelyssä ja erittäin onnistuneessa lopetuksessa. Matkan varrella veri roiskuu ja ruuti palaa. Expendables 4 ei ole mitenkään maata mullistava toimintaelokuva. Sen katsoo oikein mielellään, mutta ei se ole sellainen elokuva jonka pariin palaa uudestaan ja uudestaan, ei ainakaan sen enempää kuin vaikka EX2:n pariin, vaikka kumpikin on hyvä elokuva ja toimintaelokuvien joukossa erittäin mielekästä katseltavaa. EX2:ssa oli merkittävästi paremmat roistohahmot, varsinkin pääroisto, vaikka näitä ei käytettykään niin paljon, kuin olisi selvästikin pitänyt tai voinut. Tällä kertaa roistopuoli ei yksinkertaisesti vakuuta sillä joukosta ei löydy yhtäkään oikeasti hyvää. Iko Uwais esimerkiksi osaa kyllä tapella, mutta ei näytellä sitten ollenkaan. 

Hyvin positiivista on kuitenkin se, miten aiempien elokuvien tapahtumia muistellaan tässä kokonaisuudessa ja miten hyvin tuttuja hahmoja käytetään. Randy Couture varsinkin on todella hyvä omassa roolissaan Toll Rodina ja kyllä Dolph Lundgrenin Gunnar Hansenia on myös kehitetty hienosti koomisella tavalla. Muutamat vanhat hahmot puuttuvat kokonaan, mikä tavallaan sopii hyvin tähän "uhrattavissa oleva" ideaan. Uusista naamoista Megan Fox on monella tavalla pääasiassa silmäruokaa, mutta sopii omaan rooliinsa erittäin hyvin ja kelpaisi jatkossakin. Myös uutena naishahmona mukaan tuleva Lash (Levy Tran) on todella hyvin tehty, vaikka samalla aikaa tuntuu että hän olisi ansainnut vähän enemmänkin tilaa toiminnallisessa mielessä. Jason Statham on kuitenkin se hahmo joka toimii edelleen kaikista parhaiten ja kyllä hänen ansiostaan tästä paketista saa oitis vähän enemmän irti.

 

Vieläkään ei olla siellä missä pitäisi

Expend4bles on isona kokonaisuutena sellainen elokuva jolta ei kannata odottaa mitään ihmeellistä koska sen monet ns. yllätykset on todella helppo nähdä ennalta. Mutta toiminnallisessa mielessä, se onnistuu tarjoamaan juuri sitä, mitä pitääkin. Edelliseen elokuvaan verrattuna kaikki toimii paljon paremmin ja pienempi porukka pitää paketin paremmin kasassa. Luvassa on todella hyvää huumoria, erittäin näyttäviä toimintakohtauksia ja useita genren kliseitä, mutta hyvin tehtynä. EX4:n kanssa ei kannata edes esittää että kyseessä olisi jotakin muuta, kuin näyttävää ja pätevää toimintaa jossa tarinalliset osat ovat lähinnä viemässä toimintaa eteenpäin.

Tähän mennessä itse olen ehkä pitänyt eniten EX2:sta sillä vaikka ykkönen olikin hyvä, varsinkin Barneyn ja Leen matka tropiikissa, niin isona kokonaisuutena siinä oli useita todella pakotettuja käänteitä ja mukahauskoja juttuja jotka eivät juuri toimineet, vaikka toiminnallisesti paketti olikin hyvin tehty. Kakkosen suurin ongelma oli enemmänkin siinä, että se ei ottanut roistopuolesta tarpeeksi irti kun taas klassisista toimintatähdistä se otti paljonkin irti. Van Dammesta olisi saatu paljon enemmän irti, varsinkin lopputaistelussa. EX3 taas oli kuin kokoelma niitä tähtiä jotka eivät aiemmin mahtuneet mukaan, mutta kokonaisuus oli tehty niin heikosti että se ei vain toiminut millään saralla niin hyvin, kuin sen olisi pitänyt. EX4:n pitää antaa jonkin aikaa vielä asettua koska se on vielä niin tuore elokuva. Siinä on paljon hahmoja jotka olisi pitänyt roolittaa paremmin, mutta pääosassa toiminta. Nelonen on kuin kokoelma aiempien elokuvien ideoita uusissa kansissa ja vaikka roistopuoli onkin ehkä sarjan huonoin, niin toiminnallisesti, tämä on sitä parhaimmistoa.

Tämän elokuvan jälkeen jää edelleen miettimään että miten sarjaan ei ole vieläkään saatu vaikkapa Johnny Messneriä, Anson Mountia, Liam Neesonia, Linda Hamiltonia, Sigourney Weaveria, Milla Jovovichia, Ray Parkia tai Tom Cruisea. Erityisen selvästi tämä näkyy siinä, kun vastaan tulee yksi hahmo, jonka olisi selvästi pitänyt olla Jackie Chanin esittämä, mutta Tony Jaa on ainoa mitä saatiin. On täysin mahdollista että EX5 tulee sitten joskus jos on tullakseen ja ehkä silloin mukaan saadaan ne toimintastarat jotka ovat oikeasti toimintastaroja, eivätkä vain halppisversioita.


Kokonaisuus 

Expend4bles on peruspätevä toimintaelokuva jossa tarina on lähinnä viemässä kokonaisuutta eteenpäin ennalta-arvattavine käänteineen. Toiminta on todella näyttävää, riittoisaa ja hyvin rytmitettyä. Huumori toimii ja roolisuoritukset ovat muutamissa tapauksissa erittäin onnistuneita. Roistopuoli on todella heikkoa, mutta EX4 tekee pääasiassa erittäin hyvin sen, mikä tälläisessä elokuvassa on ideanakin. Kyllä tämän jälkeen katsoisi mielellään vielä EX5:nkin, sillä EX3:een verrattuna, EX4 on selvä parannus.

 

+ Jason Statham

+ Toiminta

+ Monet pienet asiat

 

- Roistopuoli

- Paljon sellaista, mikä edelleen jää puuttumaan

 

Arvosana: 7,0

 

Loistava