Se
Monet sanovat että elokuva ei kirjaa päihitä. Itse olen sitä mieltä että se todellakin riippuu kirjasta ja elokuvasta. Taru Sormusten Herrasta elokuvat ovat peitonneet kirjat omalla kohdallani, vaikka kirjat edelleen ovatkin yksiä parhaita lukemiani kirjoja koskaan. Samalla tavalla pelit ovat voittaneet kirjat, Noiturien tapauksessa. Mutta joskus, kirja on oikeasti parempi kuin elokuva ja Stephen Kingin paras kirja "Se" on tästä erityisen hyvä esimerkki, palataan siihen pian.


Jos kirja tai kirjan pohjalta tehty kaksiosainen minisarja ei kumpikaan ole tuttu, niin tämä elokuva on oitsi yhtä numeroa parempi kokonaisarvosanaltaan. Minisarjassa Tim Curry oli ilmiömäinen Pennywise, mutta tällä kertaa, kaikkessa on menty paljon groteskimpaan suuntaan. Sanotaan että kirjassa on aika paljon sellaista tavaraa jota ei joko kehtaa tai yksinkertaisesti voi laittaa elokuvamuotoon. Elokuva on kuitenkin varsin hyvä versio tarinasta, tai vielä paremmin sanottuna, tarinan ensimmäisestä puolikkaasta.


Elokuvan alku on erinomainen, se on kuin suora paluu siihen aikaan kun Tim Curry jutteli viemäristä pienelle pojalle ja tarjosi tälle ilmapalloa. Tällä kertaa pikku poika kohtaa oitsi paljon häijymmän näköisen klovnin joka juttelee hänelle mukavia. Tuo pelle esittäytyy, kertoen nimekseen Pennywise, hän haluaa olla pikku Georgien ystävä. Mutta todella äkkiä koko elokuva menee todella paljon karumpaan suuntaan ja yksi kohtaus näyttää, että tämä elokuva osaa olla todella rujo. Siinä on oikeasti erittäin hieno yllättävyyskerroin. Tämä "It" on paljon raaempi, karumpi ja pelottavampi.

Varsinainen elokuva seuraa Luuserien jengiä joka elokuvan aikana kasvaa määrällisesti ja ystävyys voimistuu. Nämä luuserit ovat joukko hyvin erilaisia lapsia ja juuri se erilaisuus saa tämän elokuvan pysymään virkeänä. Billy änkyttää ja Eddie on neuroottinen tautien ja hygienian suhtee. Porukasta Richie yrittää olla kaikkein aikuisin rivoine juttuineen. Mukana on myös tyypillinen lihava lapsi Ben, rotunsa takia kiusaajien tähtäimessä oleva Mike sekä porukan ainoa tyttö Beverly (Sohphia Lillis), jolla on todella kovat kotiolot.

Tämä sekalainen porukka ystävystyy kesällä, mutta samalla he joutuvat vastakkain pahimpien pelkojensa kanssa jotka kaikki ottavat muodon olennossa joka suurimman osan ajasta ottaa muodokseen tanssivan klovnin nimeltä Pennywise (Bill Skarsgård). Mutta mikä on "Se".


Tämä elokuva on todella vahva juurikin henkilöhahmojensa takia ja myös siksi, että lähes jokainen avainhahmo on todella hyvin näytelty. Sophie Lillis on ehkä koko elokuvan paras Beverlynä, vaikka oikeastaan lapsiporukasta ainoastaan Stan jää vähän vaisuksi hahmoksi.

Jopa pahisporukka tuo mukaan tiettyä painokkuutta, pääasiassa porukan johtohahmo Henry Bowers (Nicholas Hamilton) on erittäin onnistunut hahmo ja nousee yhdeksi elokuvan parhaaksi roolisuoritukseksi. Ei peittoa vielä Kiefer Sutherlandin Ace Merrilliä Stephen Kingin kirjaan perustuvassa Stand By Me elokuvassa, mutta hyväksi kakkoseksi nousee.

Isot pisteet myös Bill Skarsgårdin versiolle Pennywisestä. Pennywise on alusta asti karmiva ja monet pienet eleet tuovat hyvää lisäpainoa, mutta eniten painaa kuitenkin se ääni. Itse pidän edelleen Tim Curryn versiosta, mutta kyllä tämä on paljon kauhuelokuvamaisempi suoritus ja oikein hyvä sellainen.


Suurimmat ongelmat mitä tähän elokuvaan liittyy on siinä että jotkut kohtaukset tuntuvat laahaavan ja jotkut menevän turhan nopeastikin ohi. Pääasiassa monet kauhuhetket ovat sellaisia että niissä olisi voitu mennä vielä vähän groteskimpaankiin suuntaan. Itse en kokenut alun viemäripätkän jälkeen mitään yhtä shokeeraavaa kohtausta, mutta pari hyvää kauhunhetkeä matkan varrella oli kuitenkin vastassa.

Siinä mielessä elokuva on todella onnistunut, se on hyvä kauhuelokuva, oikeastaan todella hyvä. Mitä tulee Stephen Kingin kirjoihin pohjautuviin elokuviin, niin "It" on hyvä, elokuvien joukossa se on erittäin onnistunut ja kertoo tarinan yhden osan todella hyvin, jäämme odottamaan toista puolta. 

Se missä osassa elokuva vain ei saavuta sitä, mitä sen pitäisi, on se, miten hyvin se kuvaa kirjan versiota hahmosta "Se". Tämä elokuva on monella tavalla remake minisarjasta "Se" joka oli versio kirjasta "Se". Ongelmana on se, että kirjassa on asioita jotka olisi voitu ja jotka olisi pitänyt tuoda mukaan. Kirjassa klovni on vain yksi versio olennosta, kirjassa Se ottaa todella monta muotoa ja klovni on vain yksi niistä, eikä Se edes esiinny klovina niin paljoa. Klovni on tullut tunnetuksi Tim Curryn ansiosta. Olisi ollut hienoa nähdä Se monena muunakin, mutta nyt pitäydytään siinä klovnissa. Pari muutakin variaatiota on, mutta niitä käytetään aivan liian vähän.


Kokonaisuutena "It" on katsomisen arvoinen kauhuelokuva, varsinkin jos kirja ei ole tuttu. Jos kirja on tuttu, niin kyllä tähän väkisinkin hieman pettyy, kirjassa on paljon enemmän variaatiota siinä, miten Se muuttuu.

Jos Stephen Kingin tarinoihin perustuvat elokuvat ovat kiinnostaneet, niin tämä on pakko katsoa, kyseessä on erinomainen kauhuelokuva. Monet hyvin näytellyt hahmot ja monet erinomaisesti toteutetut kohtaukset luovat hienon ilmapiirin ja vahva tarina pitää otteessaan. Tarinaa on aika paljon siistitty kirjasta mutta sitä on samalla karsittu ja muokattu aivan väärillä tavoilla. Jos kirja on tuttu, niin älä odota näkeväsi niitä monia hirviöitä kirjasta "Se".


+ Hieno toteutus ympäristöissä.

+ Vahva kauhutunnelma

+ Monta erinomaista roolityötä


- Se ei vieläkään tunnut siltä miltä pitäisi

- Liian vähän pelkojen variaatiota


Arvosana: 7,8


Erityinen