Transformers elokuvat ovat saaneet paljon haukkuja osakseen, mutta itse olen tykännyt. Sanotaan että tiettyjä hahmoja olisi elokuvissa voitu käsitellä paremminkin ja sääli on että niihin ei koskaan päästy. Rise of Beasts nimittäin ei ole varsinaista jatkoa aiemmille elokuville, vaan kokonaan oma juttunsa ja tätä voisikin tavallaan pitää eräänlaisena uutena alkuna.

 

 

 

Pelataan heti isoilla panoksilla

Elokuvan alussa esitellään elokuvan varsinainen pääroisto, Unicron, eli heti päästään kiinni yhteen koko Transformers mytologian parhaaseen hahmoon, jota ei Michael Bayn elokuvissa ehditty kunnolla näkemään. Samalla esitellään Unicronin ykköskätyri, transformerin tappaja ja merkkikeräilijä, terrorcon nimeltään Scourge. Samalla tutuksi tulevat myös eläinhahmoiseet Maximilianit, joiden planeetan Unicron syö, mutta muutamat robotit pääsevät pakoon. Siirrytään vuoteen 1994 ja täällä tutuiksi tulevat autobotit, kuten Mirage, Arcee, Bumblee ja tietenkin koko Transformers sarjan paras hahmo, legendaarinen Optimus Prime. Niin ja kyllähän tähän kattaukseen kuuluu ihmisiäkin, mutta ne nyt eivät kiinnosta ketään.

Tarina on melko samankaltainen kuin monissa aiemmissakin elokuvissa, joskin uudella macguffinilla, uudella kärkiroistolla ja muutamilla uusilla autoboteilla. Tämä on tätä tyyliä jossa robotit on pyritty tekemään oikeasti omanlaisikseen, verrattuna ensimmäisiin live action Transformers elokuviin, jossa monet olivat vähän liian samanlaisia. Maximilianit tosin erottuvat joukosta oikein hyvin eläinhahmotyyleillään, joskin Optimus Primal ja Airazor poislukien, nämä hahmot jäävät todella pieneen osaan ja tuntuvat pitkälti täytteeltä, erittäin hyvältä täytteeltä joista osataan varsinkin toiminnassa ottaa irti hyviä hetkiä, mutta koska nämä hahmotkin olisivat hyötyneet lisäajasta, täytee todeta että lähemmäs puolen tunnin alustus ihmishahmojen kanssa olisi voitu karsia lähes kokonaan pois tai tiivistää viiteen minuuttiin ja elokuva olisi toiminut aivan hyvin silloinkin.

Pääasiassa tarinan jaksotus toimii hyvin. Koska kyseessä on vain noin 2 tunnin elokuva sen kyllä huomaa tietyissä tilanteissa. Varsinaista täytettä elokuvassa ei juurikaan ole, mutta juurikin ihmishahmoja karsimalla olisi saatu enemmän tilaa sinne minne olisi tarvittu. Elokuva etene hyvää vauhtia eikä kunnolla alettuaan ala isommin junnaamaan paikoillaan. Aluksi kaikki ei mene putkeen, mutta ensimmäisen vähän näyttävämmän taistelun jälkeen elokuva etenee jo todella hyvää vauhtia.

 

Hienon näköisiä robotteja, vähällä ruutuajalla

Autobottien kanssa edistystä on tapahtunut mahdollisesti eniten, sillä vaikka määrällisesti mukana on vain kourallinen botteja, niin kaikki näyttävät todella omanlaisiltaan. Tuo mieleen Age of Extincitionin, jossa oli monta todella hyvin tehtyjä robottia. Tosin täytyy todeta että Mirage ja Wheeljack kumpikin jättävän vähän toivomisen varaa. Wheeljack oli paljon parmepi Battlegrounds pelissä ja Mirage merkittävästi parempi Dark of Moon pelissä. Nämä versiot ovat todella erilaisia ja täytyy lisätä että Mirage olisi toiminut paremmin, jos hän olisi ollut joku muu autobotti. Arcee ja Bumblebee ovat merkittävästi paremmin tehtyjä kuin muut ja varsinkin Bumblebee on kuin kävelevä populaarikulttuurikone erinomaisilla ajoituksilla ja hyvällä taustoituksella. Optimus Prime nyt on yhtä loistava kuin aina ennenkin, eli siitä sentään pisteet.

Terrorconit jäävät vähän pienemmälle fokukselle ja tuntuvat lähinnä pahoilta transformereilta suhteellisen kliseisellä rakenteella. Yksi on nopea ja ketterä kun taas toinen hidas ja voimakas. Hyvin heidät on tehty, mutta vähän sama tilanne kuin Black Orderin kanssa Avengers: Infinity Warissa, potentiaalia olisi enemmänkin. Scourge on toinen tapaus, sillä tämä hahmmo on kuin yhdistelmä Lockdownia ja Shockwavea. Näissä elokuvissa hän toimii monella tavalla jopa paremmin kuin valtaosa muista roistopuolen roboteista, Megatron mukaanlukien. Unicron on tietenkin kokonaan oma juttunsa ja tämän hahmon kanssa tuntuu lähinnä haaskaukselta että Unicron kuullostaa niin geneeriseltä hahmolta, eikä ääninäyttelyllä ole saatu mukaan mitään enempää. Pääasiassa jotakin, joka todella erottuisi joukosta ja olisi mieleenpainuva.

Ihmishahmoista puhuttaessa voidaan sanoa että Noah ei ole missään nimessä huono, etenkin jos vertaa Shia LaBeofiin. Hän on kelvollinen, samoin Elena, mutta edelleen sanoisin että elokuva toimisi paljon paremmin, jos robotteihin keskityttäisiin paljon enemmän. Mahdollisesti jopa jättämällä ihmishahmot kokonaan pois. Pääkaksikko poislukien muut ihmishahmot eivät vain isommin nappaa. Pikkuveli ja kaverihahmo ovat molemmat omilla tavoillaan ärsyttäviä ja tarina toimisi hyvin ilman kumpaankin.

 

Vieläkin liikaa ihmisiä

Toiminta on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä ja ylivoimaisesti elokuvan parasta antia. Näyttävyys on huipussaan ja vaikka tiettyjen hahmojen toimintatyyliä olisi voitu näyttää vähän enemmänkin, niin pääasiassa kaikki toimii erittäin hyvin ja avainhahmot saavat tilaa loistaa. Sivuhahmot korostuvat sivuhahmoiksi tässä tapauksessa ja merkittävästi sankarijoukkoa pienempi vihollisjoukko kyllä näkyy, tarkoittaen nimettyjä roistohahmoja. Kaavallisesti tämä elokuva noudattaa samoja metodeja kuin aiemmatkin ja on mielekästä katsottavaa. Ihan kaikki ei toiminnassa kuitenkin nappaa ihan niin hyvin kuin voisi toivoa. Musiikkipuolella, taistelussa, voisi toivoa vähän erilaista musiikkityyliä.

Tarinaa eteenpäin vievät osuudet toimivat myös hyvin, etenkin kun huomioidaan että nyt ollaan selvästi aloittamassa alusta. Sellainen tietty viesti korostuu todella selvästi. Aiemmat elokuvat ovat luoneet oman jatkumonsa ja tämä aloittaa omansa. Varsinkin Optimus Prime näyttää hieman erilaiselta mitä aiemmin, sanoisin että vähän lelumaisemmalta, mikä ei ole missään nimessä huonoa asia ja uuden tarinakokonaisuuden aloittaminen voi toimia oikein hyvin. Nyt on tietysti menty heti suurimman mahdollisen pahan kautta eteenpäin ja kyllä olisi kiinnostavaa nähdä suuren mittakaavan taistelu Unicronia vastaan joskun tulevaisuudessa. Perusteet tässä elokuvassa ovat joka tapauksessa kunnossa sillä tässä on sitä sisältöä, mitä tälläiseltä elokuvalta yleensä toivookin. Kuten jo todettu, ihmishahmot ovat edelleen tämän sarjan heikompaa antia ja ehkä jossakin kohtaa saataisiin sellainen Transformers elokuva, joka keskittyisi oikeasti niihin transformereihin.


Kokonaisuus 

Rise of the Beasts on näitä parempia Transformers elokuvia ja kun tätä joskus katsoo uudestaan ja skippaa suosiolla alun ihmisten höpötykset sun muut ja siirtyy transformereihin, niin tämä toimii oikein hyvin verrattuna ensimmäiseen kolmeen joissa ihmisten osuutta ei pääse samalla tavalla karkuun. Toiminta on mielekästä katseltavaa ja robotit näyttävät todella hyvältä. Kokonaisuutena tämä on katsomisen arvoinen elokuva varsinkin Transformers faneille, aiempien sarjan elokuvien faneille, mutta myös toimintaelokuvien ystäville.

 

+ Toiminta

+ Paljon hyvin tehtyjä transformereita

+ Optimus Prime

+ Unicron

 

- Ihmisten osuus on liian suuri

- Alkupätkä saisi olla karsitumpi

 

Arvosana: 8,5

 

Fantastinen